LinkedIn vernieuwt in rap tempo: B2B-content, contacts & mobile

0

LinkedIn is in rap tempo aan het veranderen. Na de metamorfose van de persoonlijke profielen en de company page, waren nu ook het menu, LinkedIn Today, contacten en de mobiele app aan de beurt. Daarnaast begint LinkedIn een steeds belangrijkere rol te spelen op het gebied van zakelijke en B2B-content. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste wijzigingen.

Focus op content

LinkedIn heeft de ambitie om hét zakelijk nieuwsmedium te worden. De aankoop van news-reader Pulse past perfect in dit plaatje. Het zakelijk netwerk kan nu nieuwe en verbeterde mogelijkheden ontwikkelen voor professionals om content te publiceren en te delen. Alles is erop gericht om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Je kunt je sinds kort abonneren op specifieke news-channels van LinkedIn Today en krijgt het nieuws vervolgens overzichtelijk te zien in je activity stream. Denk hierbij aan channels als Big Ideas & InnovationProfessional WomenSocial Impact en Marketing Strategies. Per kanaal zijn de Top Influencers in kaart gebracht.

Voor zowel bedrijven als personen wordt LinkedIn een steeds belangrijker platform om (B2B-)content te delen. Een consistente aanpak loont. Maak er een gewoonte van om nieuws, gerelateerd aan je vakgebied, te delen via LinkedIn. Dit kan op je persoonlijke profiel, maar ook op de LinkedIn company page en in groepen. Op termijn zal er een Nederlandse versie van LinkedIn Today worden gelanceerd. Het is belangrijk dat wij hier zelf een proactieve rol in spelen door veel interessante en relevante content van Nederlandse websites, (je eigen) blog(s) en bedrijf te delen met ons netwerk.

LinkedIn Today Channels

Nieuw menu

Het menu is ook aangepast en versimpeld. De verschillende onderdelen zijn beter gerangschikt. Nieuws van bedrijven, groepen en LinkedIn Today vind je bijvoorbeeld onder het kopje ‘Interests’. Grootste winst is dat de instellingen ook een stuk makkelijker te raadplegen zijn. Daarnaast is de Notificatie-functie erg prettig. Je ontvangt een notificatie voor reacties op je status update (persoonlijk én company page), als mensen je profiel hebben bekeken en wanneer een connectie je uitnodiging heeft geaccepteerd.

Accepteer cookies

Gebruikers met de Nederlandstalige instelling moeten nog even wachten op het nieuwe menu.

Interactie met je connecties

De interactie op het zakelijke platform wordt nu ook gestimuleerd met de mentions-feauture, zoals we die kennen van Twitter. In een status update kun je een connectie of bedrijf mentionen: er verschijnt een klikbare link naar het profiel van de connectie of het bedrijf en degene die je mentiont krijgt een notificatie. Hierdoor is een discussie binnen je netwerk sneller opgestart of kun je specifieke connecties (publiek) attenderen op interessante content of feliciteren met een nieuwe baan.

LinkedIn Mentions

Daarnaast is het vernieuwde LinkedIn Contacts een enorme verbetering. Connecties zijn gerangschikt op basis van laatste interactie (InMail). Per dag is er een willekeurige connectie uitgelicht. LinkedIn wil namelijk graag dat we contact blijven houden met ons zakelijke netwerk. Ik vind het vooral een handige functie om alert te blijven. Je kunt even kijken waar die specifieke connectie momenteel mee bezig is en notities of tags toevoegen. Deze notities of tags kun je ook syncen met Evernote, door je accounts aan elkaar te koppelen.

LinkedIn Contacts

Er zijn nog wel wat verbeterpunten, zoals de zoekfunctie. Namen worden gefilterd op voornaam. Een zoekopdracht starten met de achternaam van je connectie heeft dus weinig zin. Heb je de nieuwe update nog niet? Meld je dan aan via deze link. Er wordt ook een aparte app gelanceerd waar je je LinkedIn Contacts kunt raadplegen, maar deze is momenteel alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten.

Rol LinkedIn mobiel

LinkedIn app menuHet mobiele gebruik van LinkedIn stijgt snel. Eind vorig jaar was het gebruik, mede dankzij het succes van de iPad app, gestegen naar 27 procent (unieke bezoekers). In het eerste kwartaal kruipt dit percentage richting 30 procent (vs. 19 procent in 2012). Ook in de mobiele app is een duidelijke verschuiving te zien naar content. De status updates van je connecties, groepen en company pages zijn eenvoudiger te raadplegen en te delen. Daarnaast valt op dat LinkedIn Today en het Influencers-onderdeel een meer prominente rol heeft gekregen. Het is heel prettig dat je opinieleiders nu ook via de app kunt toevoegen (follow) aan je activity stream.

LinkedIn heeft ook goed gekeken naar apps als Flipboard en Pocket. Artikelen van externe bronnen kun je nu ook als platte tekst lezen, waardoor ze sneller geladen worden en storende items van de bron niet worden getoond. Minpuntje is nog steeds dat er geen koppeling is met apps als Evernote of Pocket, waardoor artikelen niet opgeslagen kunnen worden om later te lezen. De app gebruik je namelijk veelal onderweg en dan heb je niet altijd om de artikelen helemaal door te spitten. Gelukkig is hier een work-around voor, maar wat mij betreft mag de read later-functie worden toegevoegd aan een nieuwe release.

Linkedin Mobile

De status updates van connecties en bedrijven nodigen ook uit tot interactie. Het is eenvoudiger om een update te liken of van commentaar te voorzien. En daarnaast kun je nu ook (beter) raadplegen wie er heeft gereageerd op een update. Het is voor bedrijven nu nog belangrijker om een goede company page te hebben en actief gebruik te maken van de status updates.

Helaas is de verbeterde zoekmachine van LinkedIn (website) niet opgenomen in de app. Je kunt nog steeds alleen naar mensen zoeken binnen de app. Zelfs als je in de groep-sectie of op de company page zit. De mobiele weergave van de company page is daarnaast nog niet optimaal. De producten-tab is, in tegenstelling tot de career-tab, nog niet opgenomen in de app. Dat lijkt een kwestie van tijd.

LinkedIn is de afgelopen tijd dus enorm vernieuwd en verbeterd, ik ben dan ook zeer benieuwd of jullie het platform nu ook actiever (gaan) gebruiken?