Reportages, Trends

LinkedIn: rol mobiel zeer belangrijk komende jaren

0

Vorige week waren Mike Gamson (SVP Global Solutions) en Ariel Eckstein (MD LinkedIn EMEA) in Amsterdam om uitgebreid stil te staan bij de recente LinkedIn-ontwikkelingen en hun visie te geven op de toekomst van het professionele netwerk. Belangrijke zaken kwamen aan bod, zoals (gratis) lidmaatschap en het nieuwe profiel, de aankoop van Slideshare en de ontwikkelingen op het gebied van mobiel.

LinkedIn ‘member’ komt altijd op de eerste plaats

Goed nieuws voor mensen die twijfelen aan de levensvatbaarheid van het gratis lidmaatschap van LinkedIn. Mike Gamson kon het niet genoeg benadrukken. Eén van de belangrijkste ‘values’ van LinkedIn is dat de leden altijd op de eerste plaats komen, ongeacht het soort lidmaatschap.

De missie van LinkedIn is om alle professionals ter wereld met elkaar te verbinden om hen zo meer productief en succesvol te laten worden. Van de 640 miljoen businessprofessionals ter wereld zijn er nu 175 miljoen actief op LinkedIn. Om deze missie te kunnen realiseren, zal het gratis lidmaatschap altijd een belangrijk onderdeel uitmaken van het LinkedIn-ecosysteem. Niet in de laatste plaats uit eigen belang om ook als netwerk door te kunnen blijven groeien.

De waarde van LinkedIn

De waarde van LinkedIn is volgens Mike Gamson:

  • Identity: De mogelijkheid om je professionele identiteit vast te leggen. Met behulp van je LinkedIn-profiel kun je ‘connecten’ met andere professionals, kun je zelf op zoek naar of gevonden worden door potentiële businesspartners en werkgevers. Met het nieuwe profiel kun je jezelf beter profileren. Zodra het nieuwe profiel voor (een groot aantal) Nederlandse gebruikers toegankelijk is, zal er een artikel over verschijnen op Frankwatching.
  • Insights: Daarnaast kun je LinkedIn gebruiken om inzichten op te doen. Research naar je gesprekspartner ter voorbereiding op een afspraak of naar (concurrerende) bedrijven. Maar je kunt via LinkedIn ook heel goed op de hoogte blijven van (vak)nieuws via de artikelen die je connecties plaatsen op LinkedIn, LinkedIn Today, opinieleiders en de groepen.
  • Everywhere: Het uitgangspunt is ‘hardware agnostic’. Je kunt LinkedIn nu overal gebruiken. Via web, tablet of mobiel. Web is vooralsnog het meest gebruikte platform, maar mobiel gebruik is de laatste tijd flink toegenomen. Vorig jaar was het nog 10% die LinkedIn via mobiel raadpleegde, maar het gebruik steeg dit jaar snel naar 27%. Volgens Gamson te danken aan de introductie van de succesvolle iPad app.

Illustratie: Studio Boombep

Productiviteit

Ondanks de recente updates van LinkedIn, zoals de nieuwe profielen en de introductie van het volgen van influencers is de tijdsbesteding op LinkedIn nog steeds vrij laag t.o.v. andere sociale netwerken (21 minuten per maand). Maar het verlengen van die tijdsbesteding is nu juist geen doel van LinkedIn. Als je mensen meer productief wilt laten zijn dan moet je volgens Gamson niet nastreven dat gebruikers veel tijd spenderen op het platform. De focus ligt vooral op gebruiksvriendelijkheid en het toevoegen van relevante ‘tools’ om professionals steeds sneller van dienst te kunnen zijn in hun missie succesvol te zijn op zakelijke gebied.

Een van die tools is Slideshare, volgens Mike Gamson één van de belangrijkste aankopen van LinkedIn in de historie van het zakelijke netwerk. De komende maanden zullen we gaan zien hoe deze tool geïntegreerd gaat worden.

Het web is mobiel binnen enkele jaren

Mobiel is een groeimarkt voor LinkedIn. Zoals reeds aangestipt, is het gebruik dit jaar gestegen naar 27%. Gamson is enthousiast over de ontwikkeling van de mobiele producten en van mening dat de design principes (‘highly simplified’) van mobiel naar de desktop komen. De ontwikkeling van de iPad app bracht LinkedIn weer terug naar de ‘core’, een pijnlijk, maar gezond proces volgens Gamson. De focus lag hierbij op het creëren van een unieke gebruikerservaring ten opzichte van web. De piekmomenten in gebruik van de tablet app zijn ’s ochtends vroeg en na zessen, terwijl men overdag veelal LinkedIn.com bezoekt. De tablet biedt alle belangrijke functies op een overzichtelijke homepage, terwijl je op de website wat meer pagina’s dient te raadplegen om dezelfde informatie te krijgen.

Het web is mobiel binnen enkele jaren; iets dat donderdagmiddag bij eDay ook ter sprake kwam tijdens de talk van Tomi Ahonen. De energieke Fin is ervan overtuigd dat de smartphone het nieuwe massamedium is. Ook hij benadrukte dat het bij de ontwikkeling van een mobiele app en/of website heel belangrijk is om te kijken welke functies passen bij een ‘mobile experience’. Ahonen: “Putting your standard website on a smartphone is like putting a horse in a car”.

Ahonen was lyrisch over de mogelijkheden van de smartphone op het gebied van advertising. Zeker in combinatie met Augmented Reality en in-app purchasing. Over de mogelijkheden van mobile advertising voor LinkedIn bleef Mike Gamson juist op de vlakte. Advertising is momenteel goed voor 25% van de inkomsten, maar er is nog geen uitsluitsel of, hoe en in welke vorm LinkedIn mobile advertising wil gaan aanbieden. Het moet (wederom) vooral passen in de ‘mobile experience’ en relevant zijn voor de gebruikers.

Global vs. local

LinkedIn is uiteraard een internationaal netwerk, maar een regionale versie van LinkedIn Today staat zeker op de planning. We kunnen hier een steentje aan bijdragen om dit proces te versnellen. Maak vooral gebruik van de InShare button om (Nederlandse) content van bijvoorbeeld Frankwatching te gaan delen via LinkedIn. Hoe meer wij dit gaan doen, hoe sneller men is geneigd om LinkedIn Today aan te bieden met Nederlandse content.