How to

Google Analytics dashboards maken met DashThis

0

Google Analytics biedt geweldige mogelijkheden voor het maken van dashboards. Een dashboard in Google Analytics is een overzicht van statistieken, trends en doelen die belangrijk voor jou zijn. Je kunt ze volledig naar wens invullen. Maar als je echt beter wilt kunnen werken en sturen met dashboards heeft Google Analytics zo zijn beperkingen. De tool DashThis is daar een goede oplossing voor.

Dashboards maken met Google Analytics

De dashboard-functionaliteit in Google Analytics is steeds beter geworden. Je kunt statistieken op verschillende manieren weergeven, samenvoegen en filteren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom is het geen slecht idee om dashboards te maken met elk een specifiek doel. Zo kun je denken aan een management-dashboard, een SEO-dashboard of een dashboard dat de prestaties van je AdWords- en social media-campagnes in kaart brengt.

Hoe werkt het? Wanneer je inlogt in je Google Analytics-account en je klikt in de oranje balk op ‘Rapportages’, kun je in het linker menu klikken op ‘Dashboards’ en vervolgens op ‘+Nieuw dashboard’. Vervolgens kun je kiezen uit een dashboard voor beginners of een dashboards op basis van een leeg canvas.

Nieuw dashboard Google Analytics

Widgets toevoegen

Daarna kun je aan de slag met het toevoegen van widgets aan je dashboards. Een widget is een statistiek of combinatie van statistieken die je op een bepaalde manier kunt weergeven. De mogelijkheden zijn legio. Van tabellen tot grafieken en van taartdiagrammen tot landkaarten. Het is zelfs mogelijk real-time statistieken te tonen.

Dasboard widgets toevoegen Google Analytics

Een widget maken.

Management Dashboard Google Analytics

Een uitgewerkt dashboard.

Dashboards kun je periodiek per e-mail laten versturen in PDF-formaat. Klik hiervoor boven je dashboard op de knop ‘E-mail’.

Tip: pas onder ‘Geavanceerde opties’ de 6 maanden aan in 12 maanden. Daarmee voorkom je dat het versturen van je dashboard automatisch na 6 maanden stopt.

Google Analytics-dashboards delen

Het is best veel werk om een mooi en goed dashboard in elkaar te zetten. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met Google Analytics. Gelukkig biedt Google Analytics de mogelijkheid om dashboards met elkaar te delen. Een dashboard kan op die manier met een druk op de knop naar een ander Google Analytics-account gekopieërd worden. Klik op één van onderstaande links om het dashboard direct aan je Google Analytics-account toe te voegen:

Beperkingen Google Analytics-dashboards

De dashboard-functionaliteit van Google Analytics is mooi, maar heeft een paar beperkingen:

  • Je kunt in een dashboard niet goed weergeven of je met je website op koers ligt. Stel dat je leads genereert via je website en je doelstelling is om maandelijks 50 leads te genereren, dan kun je niet met een indicator aangeven of je op koers ligt.
  • Je kunt geen opmerkingen bij widgets plaatsen om statistieken te duiden of doelstellingen te melden.
  • Je kunt Google Analytics-dashboards niet openbaar maken. Juist voor het management is het erg handig als ze met een linkje direct bij het dashboard kunnen om de statistieken te bekijken.
  • Google Analytics-dashboards kun je exporteren naar PDF en periodiek per e-mail laten versturen. Toch is dit verre van ideaal. De dashboards zien er in de PDF vaak erg rommelig uit.
  • Met Google Analytics kun je maar maximaal twaalf widgets op een dashboard plaatsen. Dat kan in sommige situaties een beperking zijn.

Analytics dashboards maken met DashThis

De beste oplossing voor bovengenoemde nadelen, die ik tot nu toe ben tegengekomen, is DashThis. Met DashThis kun je de doelstellingen van je organisatie opgeven en zien of je op koers ligt, opmerkingen bij widgets plaatsen en je dashboard via één link delen (handig voor managers). Daarnaast kun je tot 30 widgets op één dashboard plaatsen. En eerlijk is eerlijk, DashThis ziet er ook gewoon fantastisch uit. Het resultaat kan er als volgt uit komen te zien.

Je kunt met DashThis niet alleen dashboards maken van Google Analytics statisieken, maar ook van bijvoorbeeld je AdWords-account of Facebook-statistieken (Facebook Insights). DashThis is niet gratis, maar je kunt het 15 dagen gratis uitproberen. Aanrader!