Inspiratie

Upcoming: blogger en vlogger communities

0

Steeds meer bloggers verdienen geld met advertenties, gesponsorde blogposts en freelance opdrachten die via hun blog binnenkomen. Communities voor bloggers en vloggers (video-loggers) zijn hierdoor in opkomst, want iedereen wil hier een graantje van meepikken. Via een netwerk kun je als (b)(v)logger sneller groeien en zullen je inkomsten stijgen.

Het Nederlandse blog- en vloglandschap

Een aanzienlijk aantal Nederlandse fashion- en beautybloggers verdient geld met hun blog en een aantal kan hier daadwerkelijk van leven zoals Beautygloss, Miss Lipgloss en Afterdrk. Ze worden betaald voor advertenties, advertorials, samenwerkingen en er wordt veel aan het barteren van producten of diensten gedaan. De categorieën food, travel, lifestyle, interieur en kids zitten in de lift. Deze bloggers krijgen naast gratis producten steeds meer betaalde opdrachten aangeboden. Er is een groei in het aantal bloggers en volgers en hierdoor is er ook groei in geïnteresseerde merken.

Er komen ook steeds meer vloggers, die liever YouTube creators genoemd worden, bij in Nederland. De grootsten zijn Nikkie Tutorials (313.000 abonees), Beautygloss (151.000 abonnees) en Dit is Milan (127.000 abonnees). De laatste leeft daadwerkelijk van zijn YouTube carrière.

Een tip om nieuwe blogs te ontdekken is Bloglovin, een RSS reader voor blogs, dat inmiddels een standaard is geworden onder bloggers: meer volgers op Bloglovin betekent vaak meer bezoekers. Op deze site kun je zoeken op categorie (bv. fashion) en land (bv. Nederland).

misslipgloss-frankwatching

Bloglandschap Amerika

In Amerika blogt 1 op de 8 vrouwen, aldus Pew Research centre. Een onderzoek van de grote US blogger community Blogher van vorig jaar wees uit dat bloggers meer vertrouwd en gelooft worden dan social media en dat het aanzet tot kopen. Er zijn tientallen netwerken voor bloggers in allerlei niches, zoals Fitfluential voor health bloggers, Foodie voor foodbloggers en Big Frame voor video-loggers. Dit zit er vast en zeker ook aan te komen in Nederland, een netwerk voor elke niche, alleen niet op dezelfde schaal. Zo hebben we al Social1influencers, waar zo’n beetje alle grote YouTubers zitten van Nederland. En Blogtoday.nl, het netwerk van Sanoma dat bloggers, magazines en adverteerders aan elkaar koppelt.

Blogher community van 3.000 bloggers

Blogher is één van de grootste bloggercommunities in de wereld en is in 2005 opgericht door drie vrouwen. Tegenwoordig komen er zo’n 55.000.000 vrouwen per maand op de site en zijn er 3.000 bloggers aangesloten. Elk jaar wordt een groot event georganiseerd waar zo’n 5.000 vrouwelijke bloggers op af komen. Tijdens de negende Blogher conferentie, afgelopen weekend in Chicago, vertelde Lisa Stone (CEO) dat er de afgelopen drie jaar 25 miljoen dollar is uitbetaald aan z’on 5.000 bloggers en social media-influencers. Naast het reguliere event organiseert Blogher ook jaarlijks Blogher expert en Blogher Food. De categorie food is de grootste trafficdriver van Blogher.

Blogher conferentie van 25-27 juli 2013 Chicago

Vorig jaar waren Martha Stewart en Obama de publiekstrekkers. Obama sprak de bloggergemeente toe via een videoconference. Dit jaar waren de grote namen Guy Kawasaki, Queen Latifah en Sheryl Sandberg (COO van Facebook).

blogher13-logo1

Het programma biedt sessies als ‘marketing and monitization’ voor beginners en gevorderden, ‘a case for video’, ‘find your Instagram style’ en ‘beyond the vertical into the niche’. Ook is er een mini-style con voor beauty en fashionbloggers. Er zijn geen awards, maar er is wel de ‘voices of the year commmunity’, waarbij 12 winnende blogposts in verschillende categorieën worden voorgelezen door de bloggers die het geschreven hebben.

Meer blogevents

Blogger-events zijn naast de communities ook upcoming. In elke niche komen bloggers bij elkaar om te netwerken en om kennis uit te wisselen. Daarnaast organiseren merken ook blogger-events zoals ze vroeger de persevenementen organiseerden. Als er genoeg mensen met relevante online invloed op je productlancering komen, dan zit het wel goed met je promotie. Een aantal voorbeelden van blogger (of vlogger) events:

  • TBEX: internationaal travel event voor travel bloggers en schrijvers, met sponsors als Expedia en PR-agentschappen van steden of landen;
  • Meet the blogger: Nederlands initiatief voor interieur en lifestyle bloggers, in Amsterdam, Londen en Stockholm. Het 5e event vindt plaats op 1 oktober in de Westergasfabriek, met sponsors als vtwonen en Dyson;
  • The Hive: bloggerevent in Berlijn voor Europese lifestyle bloggers dat dit jaar voor de 2e keer georganiseerd was met sponsors als Canon en Etsy;
  • Vidcon, een conference in Los Angeles voor YouTube creators. Het is de 4e keer dat deze gehouden werd, het begon met 1200 mensen en nu al 12.000 bezoekers!
  • Spin offs zijn de beauty-con en de YouTube Gathering in onze eigen jaarbeurs met 1500 bezoekers.

Andere netwerken

In Nederland zijn er afgelopen jaar ook een aantal andere netwerken gestart, waaronder voomm. Op voomm kunnen fashion- en beautybloggers zich op uitnodiging aansluiten. Ze ontvangen dan onder andere de  voomm box, waar producten inzitten om te reviewen.

Ook I love fashionbloggers is een nieuw initiatief dat feeds toont van upcoming en gevestigde fashionbloggers. Naast bovenstaande netwerken zijn er ook een aantal mediabureaus die als netwerk fungeren voor bloggers als Advice, Blogmij, Adfactor, Adfab en Hot pink Media. In het buitenland heb je bijvoorbeeld Nowmanifest, een initiatief van fashionblogger Elin Kling, Blogher, Stylehaul. En Big Frame voor YouTubers. Zie voor meer info deze slideshare:


Toekomst bloggen/vloggen

Net als in Amerika zullen er steeds meer blog/vlognetwerken ontstaan die verder in de niche gaan. Daarnaast is video booming business voor makers, volgers en natuurlijk merken. In Nederland zitten we nog lang niet op het niveau van Amerika qua aantallen en met name op kwaliteit, maar hier gaan we stappen in maken, net zoals veel bloggers nu ook fotografie goed beheersen.

Ik ben erg benieuwd naar de meningen over communities, betaald bloggen en vloggen en wat jullie hier voor toekomst in zien!