Strategie, Trends

Bloggen is als het verleiden van mooie meiden (en mannen)

0

Het aantal singles groeit als kool. En dus schieten datingsites als paddenstoelen uit de grond. Online hopen singles de partner van hun leven te treffen. Welke man of vrouw schrijf je een berichtje om kennis te maken, als de hormonen door je keel gieren? Val je op die knappe vent met een leven als een goed-nieuws-show? Of vraag je Cupido zijn pijlen te richten op het muurbloempje dat in een huisje met een kruisje woont?

Bij bloggen denk ik altijd aan de grote datingshow die Nederland geworden is. Zeker bij beginnende of onervaren bloggers. Als je als blogger geen autoriteit op je vakgebied bent, wil je ook graag een lezerspubliek. Hoe val je op tussen dat enorme aanbod van blogs dat dagelijks gepubliceerd wordt? En als je opvalt, word je dan gelezen? Of haken lezers af? Kortom: tijd voor een frisse blik op bloggen.

Hink-stap-sprong voor bloggen

Als liefhebber van de heilige drie-eenheid ben ik gefascineerd door de BBB-training in de sportschool. Deze afkorting staat voor de drie probleemgebieden van de vrouw: buik, bovenbenen en billen. Met een gerichte kracht- en intervaltraining worden de buik-, been- en bilspieren getraind. Het lijf wordt strakker en strakker. Het resultaat mag er na enkele maanden zijn: vrienden en collega’s strooien met complimenten en bouwvakkers fluiten weer vanaf de steiger.

Tijdens een tocht op de mountainbike viel het kwartje: ik ga deze metafoor van de 3 B’s gebruiken om de aantrekkingskracht en de conditie van blogs aan te plakken. Het eindresultaat is de volgende hink-stap-sprong:  Boeien – Begrijpen – Beklijven.  Nieuwsgierig? Klim in de pen en gebruik de BBB-strategie voor je blogs. Richt je pijlen of vulpen niet alleen op ‘aandacht trekken’, ‘begrijpelijk taalgebruik’ en ‘kleefkracht’ alleen. Het is de combinatie die doeltreffend is. Niet alleen in de sportschool, maar ook in je blog.

Hink 1: Boeien

Op een dag krijgen mensen – en dus ook ondernemers – duizenden prikkels per dag te verwerken. Bewust en onbewust. Dankzij social media als Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube is dit aantal prikkels onevenredig gegroeid. De kans is groot dat je ‘overprikkeld’ raakt door een stortvloed aan informatie via mails, commercials, tweets en berichten.  Tussen die prikkels probeer je met je blog de aandacht te trekken van lezers. Zonder goede blikvanger is je blog gedoemd om kopje onder te gaan. Wil je gelezen worden, dan moet je in één oogopslag opvallen en boeien.

Hier komt de vergelijking met de datingsite weer om de hoek kijken. Als je de kunst van verleiden beheerst, spring je veel gemakkelijker in het oog. En dat is toch de bedoeling van je blog: uitnodigen om te lezen en verder te lezen.  Met de volgende vijf tips trek je de aandacht en blijf je die ook vasthouden:

 • Gebruik in elk blog een afbeelding als blikvanger.
 • Prikkel met een uitdagende kopregel de nieuwsgierigheid van je lezer.
 • Start met een intrigerende opening, die herkenning of associatie oproept.
 • Laat je lezer makkelijker scannen en samenvatten door tussenkopjes te gebruiken.
 • Serveer je blogpost in kort en krachtige, hapklare brokken tekst.
Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Stap 2: Begrijpen

Veel blogs vormen op het beeldscherm een doolhof van woorden, zinnen en leestekens. Je verdwaalt als lezer op het beeldscherm. Of je struikelt over moeilijke woorden of  gekunstelde  zinsconstructies. Bedenk bovendien dat lezen vanaf het beeldscherm de leesbaarheid met 25 procent vertraagt. Als lezer trek je bij zo’n tekst maar één conclusie: Stop! Begrijpelijkheid is belangrijk als je via een datingsite contacten legt. Voel je elkaar aan? Begrijp je elkaar en is er sprake van empathie? Communicatie via blogs is ook tweerichtingsverkeer. Met de volgende vijf cosmetische ingrepen maak je je teksten veel begrijpelijker.

 • Geef ritme aan een tekst door variatie in zinslengte (lange zinnen, korte zinnen en zinnen van één of twee woorden).
 • Schrijf spreektaal, dat leest prettiger dan formeel taalgebruik.
 • Gebruik werkwoorden die echt ‘werken’ (bijvoorbeeld mountainbiken  in plaats van bewegen of computers aansluiten in plaats van implementeren).
 • Schrijf actief (beperk dus de lijdende vorm).
 • Gebruik beelden (metaforen) en voorbeelden om je verhaal te visualiseren.

Sprong 3: Beklijven

Terug naar de ‘liefde van je leven’ op de datingsite. Na urenlang bellen en een week lang mailen of whatsappen is het de hoogste tijd voor je eerste date. Blijft het bij een kopje koffie op een hapje eten? Of kus je elkaar uitbundig,  duik je met elkaar tussen de lakens en begin je samen een relatie? Zonder zoen of vervolgafspraak beklijft je date niet. Dat geldt ook voor je blog. Zonder conversie kun je beter kiezen voor alleen dagboeknotities of een poëziealbum met een slotje erop. Wil je met je blogartikel beklijven? Met de volgende vijf tips vergroot je je kansen:

 1. Bouw autoriteit op door kennis op een eigenwijze manier te delen. Voorkom na-apen en papegaaien, maar laat je eigen stem en ervaringen doorklinken.
 2. Gebruik de kracht van storytelling: vertel persoonlijke verhalen en anekdotes. Verhalen zijn leuker om te lezen, gemakkelijker om te onthouden dan een opsomming van feiten en eenvoudig om door te vertellen
 3. Gebruik social media (Twitter, Facebook en Linkedin) om je blogpost wereldkundig te maken, denk daarbij ook aan posts in groepen en reageren in discussies op Linkedin.
 4. Schrijf prikkelend en nodig lezers uit om te reageren: bijvoorbeeld retweets op Twitter en likes op Facebook.
 5. Vraag fans of ambassadeurs met een grote schare vrienden (Facebook), contacten (Linkedin) of volgers (Twitter) om je blog te verspreiden en profiteer zo van hun bereik.

Heb je de tekst tot hier gelezen? Begrijp je mijn boodschap? En krijg je vlinders in je buik van de hink-stap-sprong. Bloggen = Boeien, Begrijpen & Beklijven? Laten we dan het volgende afspraakje maken: plaats je reactie of laat via social media deze blogpost verder beklijven.

Foto intro met dank aan Fotolia