Video, How to, Inspiratie

Wat kost een video van drie minuten?

0

Bijna elke dag komt deze vraag wel voorbij: wat kost een video van drie, of zes, of tien minuten? Heel graag zou ik dan, net als de plaatselijke slager, willen zeggen: “dat is dan tien euro, men jong!” Maar helaas is video geen vlees dat je per kilo, of in het geval van video per minuut, kunt prijzen. Een video kost eigenlijk zo veel of zo weinig als je wilt.

Dat is natuurlijk een antwoord waar niemand op zit te wachten, wanneer je wilt weten hoeveel een video gaat kosten. Daarom geef ik in dit artikel duidelijkheid over welke factoren het kostenplaatje van een video bepalen.

Het doel

Ten eerste: wat is het doel van de video? Wat wil je nou eigenlijk met een video bereiken? Wil je puur informeren, of wil je ook echt een product verkopen? Wil je draagvlak bij je doelgroep creëren?Als het doel alleen maar informeren is, bijvoorbeeld door een videotestimonial in een digitale nieuwsbrief te voegen, dan is een simpele productie voldoende.

Een camerajournalist (cameraman en verslaggever in één) kan zelfstandig met een camera op pad gaan, het interview doen, een paar extra shots maken en vervolgens monteren. Voor dit soort producties hoeft er geen script geschreven te worden, zijn er (bijna) geen voorgesprekken nodig en blijft het team beperkt. Een dergelijke video zit op het prijsniveau van een luxe stadsfiets.

Overtuigen

Is het echter de bedoeling om een video te maken waarmee je een doelgroep overtuigt, of om iets uitgebreid in de schijnwerpers te zetten, dan moet er dieper worden nagedacht over de invulling van de opdracht. Wie is de doelgroep? Hoe kunnen we ze bereiken? Welke boodschap willen we overbrengen? Wie en wat komt er in beeld? Bij dit soort producties is het nodig om de inhoud goed met de klant door te spreken.

In een uitgebreid script leg je daarna de boodschap en mogelijke quotes van de personen vast. Deze quotes stel je vast via de voorgesprekken die gehouden worden. Vervolgens gaat een team van minimaal een verslaggever en cameraman op pad voor de interviews, afhankelijk van de productie kan dit worden uitgebreid met nog een cameraman en regisseur.

De hierop volgende montage duurt langer dan de eerder genoemde productie, omdat er meerdere interviews zijn, het verhaal complexer is en de vormgeving (titels, intro en outro) meer tijd in beslag neemt. Je redt het dus niet meer met een stadsfiets, denk eerder aan de prijs van een Vespa tot een Volkswagen Up met alle opties. Ter illustratie een filmpje van General Electric waarbij meerdere camera’s, belichting en cameratechnieken zijn gebruikt.

Accepteer cookies

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt

Ik hoor je denken: ‘Dat is wel een hele brede indicatie’. Ja, dat klopt! Maar zoals eerder gezegd, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Want een interview kun je met een enkele camera en zonder belichting doen. Maar het resultaat wordt alweer een stuk mooier en dynamischer als je er een tweede camera bij zet en de interviewlocatie en persoon met een aantal lampen uitlicht. Zoals je je kunt voorstellen nemen de kosten navenant toe. Hetzelfde geldt voor de locaties. Als je een enkele locatie hebt, dan hoef je niet te reizen en een set ook niet steeds op te bouwen en af te breken. Het nadeel is alleen dat de film er minder spannend op wordt, als je iedereen op dezelfde locatie interviewt.

Animatie

En tenslotte: wil je gebruik maken van animatie? Animatie is een geweldig middel om complexe boodschappen goed over te brengen en saaie onderwerpen grappig en boeiend te maken. Bovendien kunnen situaties geschetst worden die pas in de toekomst worden gerealiseerd, zoals bouwwerken of verkeerssituaties. Klinkt allemaal geweldig, maar helaas zit er ook wel een flink kostenplaatje aan animatie, omdat het een arbeidsintensief proces is.

  • Eerst wordt er een script geschreven, op basis waarvan een storyboard wordt getekend.
  • Hierna worden de stijlelementen met de klant afgestemd, dat zijn bijvoorbeeld de karakters en achtergronden.
  • Als dit alles akkoord is, kunnen de elementen geanimeerd worden. Afhankelijk van de complexiteit van de animatie en lengte van de film, kan dit weken duren.

Hierdoor kom je al snel op een hoog bedrag per minuut uit. Een 2D-animatie kost al snel een elektrische stadsfiets per minuut. En dan is er ook nog een voice-over nodig. Reken maar op nog eens een stadsfiets voor de complete video. Het voordeel van animatie is dat je in korte tijd veel informatie over kunt brengen. Dus meestal kan de video wat korter worden, wat weer kosten bespaart.

Sommige mensen hebben nog wel eens het idee dat een animatie minder kost dan een volledige videoproductie, dat is dus niet het geval. Een mooi voorbeeld van wat animatie met behoorlijk saaie content kan doen zie je in deze promofilm over Crazy Egg, een programma waarmee je het gedrag van de bezoekers van je internetpagina kunt analyseren.

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Maar wat kost een video nou?

Het blijft altijd maatwerk, dus houd alsjeblieft rekening met de eerdere genoemde factoren. Samenvattend kan ik dit zeggen: Wil je puur een registratie en mensen informeren met een simpel interview? Reken dan op het bedrag dat je voor een luxe stadsfiets kwijt bent. Wil je een boodschap overbrengen en je doelgroep overtuigen? Dan wordt het een uitgebreide productie met script, camerateam en een uitgebreide montage inclusief vormgeving. Reken dan dus op minimaal de prijs van een Vespa. Een korte animatie van een minuut kost ongeveer hetzelfde, als het 2D is.

Een goede manier om deze prijzen te verlagen is om een reeks video’s te laten maken, dan is er vaak ruimte voor een staffelkorting, waardoor de prijzen flink kunnen dalen. De investering in video wordt al snel terugverdiend door een betere vindbaarheid van je website op internet. Een website met video maakt volgens Forrester Research 53 keer meer kans om op de voorpagina van Google te komen. Wat natuurlijk weer resulteert in meer bezoekers en aandacht voor jouw organisatie, bedrijf of product.

Op dit moment bestaat al 57 procent van het internetverkeer uit videocontent, volgens Cisco groeit dit in 2017 zelfs naar 69 procent. Genoeg reden dus om op die videoboot te springen!

Foto intro met dank aan Fotolia