Content

Zelf infographics maken: de top 3 gratis tools

0

Dit artikel is een reactie op het artikel ‘Kan iedereen een goede infographic maken?’ van Rob Blaauboer. Mijn antwoord hierop is: nee. De crux zit hem in de kwaliteit. Het mag dan steeds eenvoudiger worden om zelf infographics te maken, bij het maken van een goede en mooie infograhic komt een hoop kijken! Lees hier de tips & trics van een professional.

Twee stappen

Het maken van infographics is een vak apart. Zoals Rob Blaauboer ook al schreef, bestaan infographics uit twee onderdelen: data en vormgeving. Het verzamelen van data is de eerste stap. In dit artikel ga ik niet in op deze stap. Als vormgever bespreek ik hier hoe je data vertaalt naar illustraties. Eerst bespreek ik de aandachtspunten bij de keuze van een onderwerp en de vormgeving.

 • Interessant genoeg? Naast het feit dat de infographic er mooi uit moet zien, moet het voor jouw doelgroep interessant zijn. Kies een onderwerp dat een hoog share-gehalte heeft. Stop er in ieder geval afbeeldingen van lieve katjes in! Blijkbaar werkt dat (zie mijn infographic).
 • Hou het simpel. Laat de infographic aan je man, vrouw, of kind zien als je klaar bent. Als zij het niet snappen, dan snapt niemand het. Mensen zijn visueel ingesteld. Iedereen spreekt beeldtaal.
 • Kleurgebruik. Gaat jouw infographic niet over de regenboog? Beperk het aantal kleuren dan het liefst tot twee of drie kleuren of gradaties hiervan.
 • Uitlijnen. Zorg dat de informatie netjes onder en naast elkaar staat.
 • Lettertypes. Gebruik alleen hoofdletters voor grote titels en loopteksten in onderkast. Ook hier geldt: hou het rustig. Gebruik niet teveel verschillende lettertypes. Het liefst niet (veel) meer dan twee.
 • Stijlbreuk. Zorg ervoor dat de grafieken en beelden op elkaar zijn afgestemd. Het is belangrijk dat ze dezelfde sfeer uitademen.
 • Neem de tijd. Een infographic maak je niet even tussendoor. Voor je het weet ben je uren verder. Met een beetje infographic ben ik zelf al snel zestien uur bezig. Weet dus waar je aan begint!

Ik wil het toch!

Oké! Wanneer je een interessant onderwerp bedacht hebt is het tijd voor de volgende stap. Wat zijn op dit moment de beste (gratis) tools voor het maken van een infographic? Dat wilde ik als infographic-designer ook wel eens weten. Om tot een top 3 te komen heb ik er een aantal, met eigen nep-data, getest. Hierbij stonden de volgende aspecten centraal:

 • Hoe gebruiksvriendelijk is de tool?
 • Kun je zelf data invoeren?
 • Ziet het er mooi uit?
 • Hoe zit het met de share-functie?

Er zijn veel websites die claimen je te kunnen helpen bij het maken van een infographic. Het merendeel valt echter meteen af omdat je hierbij geen eigen data kunt gebruiken. Veel social infographics of resume infographics dus. Zie bijvoorbeeld What About Me? van Intel of Visual.ly. Ook zijn er websites die alleen grafieken aanbieden. Ook handig, maar niet wat ik zoek. Wat dan wel?

Mijn top 3

Hieronder vind je mijn top 3 tools voor het maken van mooie infographics.

Piktochart

Piktochart is de website die Rob Blaauboer voor zijn artikel ook heeft gebruikt. Ik moet zeggen dat je hier een heel eind mee komt. Ik ben erg enthousiast over de vele templates, lettertypes, de goede share-funtie en data-input. Voor 29 dollar kun je een maand voor ‘Pro’ gaan, oftewel: nog meer templates, meer iconen en een hogere resolutie.

Infogr.am

Infogr.am is een goede tweede. Ook hier krijg je voor 18 dollar per maand een aantal extra’s bij een ‘Pro-abonnement’. Naast vier extra themes, kun je de infographics nu downloaden als PDF, PNG en delen met een eigen URL.

Easel.ly

Easel.ly draait nog in Beta, maar is goed op weg! Er is nog geen ‘Pro-mogelijkheid’ dus. Het is wel een nadeel dat er geen data-input voor grafieken is. Die moet je dus eerst zelf maken.

Bekijk hieronder de infographic die ik heb gemaakt over de informatie in dit artikel. Klik op de afbeelding om hem groter te bekijken.

Beste-sites-voor-eigen-gratis-Infographic

Op Infographic Designer vind je de originele infographic.

Creativiteit als sleutel tot succes

De besproken tools zijn vooral goed inzetbaar voor ‘kleine data’. Hoeveel mannen versus vrouwen hebben jouw laatste bijeenkomst bezocht? Hoeveel geld geven mannen en vrouwen maandelijks uit aan kleding? Hoe zit het met de groei van de bezoekersaantallen op je website? Dit zijn zomaar enkele vraagstukken die je met de juiste tools kan omtoveren tot de mooiste infographics. Met een flinke dosis creativiteit kom je een heel eind!