Trends

Apple’s next step: iWatch over you

0

Gisteren kondigde Apple de nieuwe iPhone 5S aan. In deze nieuwe smartphone zit een M7 motion co-processor. Deze chip meet voortdurend de data die afkomstig is van de accelerometer, het kompas en de gyroscoop. De M7′s hoofdtaak is om ervoor te zorgen dat de batterij niet wordt leeggezogen door de continue stroom aan gegeven die deze sensoren afscheiden.

iPhone 5S kan beweging monitoren

In combinatie met GPS is het apparaat in staat om heel nauwkeurig de bewegingen van de gebruiker te identificeren. Het apparaat kan onder andere onderscheiden op wat voor een manier de gebruiker zich beweegt: lopen, fietsen of autorijden.

Het zijn ‘optimizations based on contextual awareness’. Nike is het eerste bedrijf dat een applicatie speciaal voor deze processor ontwikkelde, de zogeheten Nike+ Move. Apple heeft de API voor deze processor vrijgegeven, zodat ook andere bedrijven de kans krijgen om hun eigen gezondheids- en fitnessapplicaties te bouwen.

De vraag is nu wat deze M7 processor betekent voor de ontwikkeling van de smartwatch van Apple. De meest bekende activity trackers, zoals de Nike Fuelband, de Fitbit Flex, de Jawbone Up en de Misfit Shine maken alle vier gebruik van een zogeheten ‘3 axis accelerometer’ om de bewegingen van de drager te registreren. De iPhone 5S is dankzij de M7 nu ook in staat om dezelfde informatie boven tafel te halen. Het enige wat de iPhone 5S ten opzichte van deze slimme armbanden niet kan, is dat het slaapgedrag gemeten kan worden. Een smartphone heb je immers niet om in bed, maar ligt op het nachtkastje.

Gezondheidsindustrie is rijp voor disruptie

Het feit dat deze sensoren voor het meten van beweging niet in een smartwatch zitten, maar in een smartphone, geeft aan welke kant Apple op denkt te gaan met haar iWatch. De fitnessindustrie is slechts een klein onderdeel van de gezondheidsindustrie. Niet interessant genoeg voor een bedrijf als Apple. De gezondheidsindustrie daarentegen is wel degelijk interessant voor het bedrijf uit Cupertino. Hier gaan jaarlijks honderden miljarden dollars in om en de markt is rijp voor disruptie.

De toenemende vergrijzing en de uit de pan rijzende gezondheidskosten dwingen een verandering af. Niet langer denken in de vorm van reactief genezen, maar in termen van proactief voorkomen. De combinatie van software en hardware moet leiden tot een verandering in het gedrag van de gebruiker om deze transformatie in gang te zetten. Diverse mensen hebben hun gedachten ook al laten gaan over deze markt. Uitspraken als “Technology will replace 80 percent of what doctors do” en “Apps are the new medicine” zetten de toon over hoe experts nadenken over de veranderende gezondheidszorg.

Screen Shot 2013-09-11 at 5.13.59 PM

Apple zoekt nieuwe e-healthtoepassingen

iInmiddels heeft Apple een team heeft samengesteld dat bestaat uit meer dan 100 mensen, waaronder diverse experts op het gebied van sensoren, fitnessexpert en Nike Fuelband-productconsultant Jay Blahnik en Paul Deneve, hoofd van modehuis Yves Saint Laurent. Volgens de website de 9to5mac is deze groep mensen naarstig op zoek naar nieuwe toepassingen op het gebied van de gezondheidszorg.

“Based on new hires, it seems that Apple’s interest in sensors focuses on the ability to measure glucose and other body level information. With this data, the product could inform users of vital information in a non-invasive way. These sensors could also pick up more data to give a user a snapshot of their health, which would be ideal for fitness applications. […] To assist with the development of these sensors, Apple has hired several scientists and executives from multiple sensor developers. Some notable firms who lost employees to Apple are AccuVein, C8 MediSensors, and Senseonics. […] The company’s technology provides a non-invasive way to measure substances in the human body such as glucose levels. The technology could be ideal for patients monitoring diabetes. For an Apple wearable device with sensors, this functionality would likely be a true game-changer for the many people across the world.”

Is dit het verhaal dat de M7 processor vertelt? Dat de Apple iWatch een polsband is die over de gezondheid van haar drager waakt? Met de iPhone 5S als zijn buddy, die alle data ontsluit, verbindt, analyseert en visualiseert? En waar staat de naam iWatch dan voor? Gaat het horloge nu misschien naar ons kijken in plaats van andersom? “iWatch over you?”

Trendrapport

Bovenstaande ontwikkeling is onderwerp van het nieuwe trendrapport “Wearable Computing & Augmented Humanity” dat in januari 2014 verschijnt. Mocht je hier meer over willen weten, volg dan het Flipboard met dezelfde naam.