How to, Verdieping

Test je bedrijfsidee voor je de sprong waagt

0

Ooit begin ik voor mezelf! Velen zeggen het, maar weinigen doen het ook echt. En… het is ook eng. Maar dankzij de mogelijkheden van internet, kun je je plan testen. Zo leer je of jouw idee kans van slagen heeft. En je verzamelt feedback om je plan beter te maken voordat je de sprong waagt. Dit verhaal gaat over mijn zwager Guus Thijssen. Zijn specialisme is boomverzorging. In dit artikel lees je hoe we zijn droom getest hebben.

Droomberoep

Guus werkte bij Center Parks als Groen Beheerder. In zijn functie had hij de verantwoordelijkheid om met zijn team het groen op het park te onderhouden. Maar het allerliefste werkte hij in de natuur met bomen. Naast zijn werk rooide hij af en toe ergens een boom. Vaak op de meest onmogelijke plekken. Het was zijn droom om hier ooit zijn beroep van te maken. In zijn woorden: “Als ik een klus heb om met bomen te werken, dan heb ik ’s ochtends voordat ik erheen ga al een euforisch gevoel!”

Guus Thijssen

Hij had af en toe al een opdracht, maar dit was te weinig om van te leven met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Voor zichzelf beginnen leek een grote stap met veel onzekerheid. We spraken er vaak met elkaar over en bedachten dat hij zijn klanten het best op een van deze beide manieren kon vinden:

 • Via-via
 • Internet

Nieuwe klanten via internet

Via-via kreeg Guus al regelmatig klanten. En hoewel dit goed liep, moesten er nog veel meer klanten bij, wilde hij er ooit van kunnen leven. Hoewel Guus voor zijn bedrijf al een website had, leverde deze site nog weinig klanten op. We besloten samen dat de groei in internet zat. Hier zouden we ons op richten om meer klanten te vinden. Ons stappenplan:

1. Een goede domeinnaam kiezen

Een goede domeinnaam bevat de keywords die beschrijven wat jij doet. Dit zijn bij voorkeur ook keywords waar mensen naar zoeken. In Guus’ zijn geval was dat duidelijk. Mensen zoeken naar ‘boom kappen’ en naar ‘boom rooien’. Guus wist dit omdat hij al contact met klanten had. Als je nog geen klanten hebt, kun je ook kijken in de Google Keyword Tool.

google-keyword-tool3

Deze tool toont het aantal zoekopdrachten voor jouw term, maar ook voor aanverwante zoekopdrachten. Dit geeft je inspiratie voor je eigen site, maar toont ook welke domeinnamen je moet hebben. Voor Guus waren boomkappen.nl met 8.100 lokale maandelijkse zoekopdrachten en daarna boomrooien.nl met 3.600 zoekopdrachten de beste keuzes.

Deze tool is onlangs vervangen voor de Google Zoekwoordplanner. Hij werkt nu iets anders en je hebt een (gratis) account nodig voor Google AdWords. Ook in deze tool kun je schattingen vinden van hoe vaak op de voor jou belangrijke zoekwoorden wordt gezocht.

Bezet?

Alle goede domeinnamen waren helaas al geclaimd. Meestal door domeinnaamhandelaren. Sommige sites bestaan al. Er zijn ook veel domeinnamen waar geen of een hele slechte site op staat. Als ik interesse heb, benader ik altijd de eigenaar of ik de site kan overnemen.

De domeinnaam boomrooien.nl was in quarantaine gevallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de rekening van je domeinnaamregistratie niet betaalt. De oude eigenaar heeft dan nog drie maanden om de domeinnaam weer op te eisen. Daarna komt de naam vrij en kan iemand anders hem weer registreren. Via het bedrijf Domainorder kun je deze domeinnamen proberen binnen te halen zodra ze vrijkomen. Het was dan ook even spannend, maar het is ons gelukt om het domein te krijgen! Tijd om hier een goede site voor te bouwen.

2. Begin met de inhoud, niet met het ontwerp

Een goede website beantwoordt vragen van de doelgroep. Omdat Guus al klanten had, wist hij precies wat klanten altijd vragen als ze contact met hem opnemen:

 1. Wat kost het?
 2. De boom staat op een lastige plaats, kunt u dan toch kappen?
 3. Heb ik een vergunning nodig?
 4. Wat gebeurt er met het hout?

Al deze vragen hebben we op de homepage beantwoord. We hebben een aparte pagina gemaakt over de kosten voor het rooien van een boom. Eigenlijk wilden we deze vraag ook op de homepage beantwoorden, maar dit was toch te lastig. De prijs is afhankelijk van het formaat van de boom, de standplaats van de boom, de specifieke situatie en wensen van de klant. Om toch een idee te geven staan op deze pagina enkele voorbeeldprojecten, zodat mensen een idee hebben van de kosten (zie de afbeelding hieronder). Ook hebben we een contactpagina gemaakt.

kosten voorbeelden

We hebben het hele bedrijf dus samengevat in drie pagina’s. Tijdens een ‘websiteweekend’ hebben we de website in WordPress gebouwd, waarbij we ons hielden aan de volgende basisregels:

 • begin altijd met de inhoud, niet met het design;
 • kies voor weinig, maar kwalitatief goede pagina’s;
 • beantwoord op de homepage de belangrijkste vragen van potentiële klanten;
 • maak het voor klanten makkelijk om contact op te nemen en geef ze de keus hoe ze dit willen doen (nooit via een contactformulier).

Test je bedrijfsidee met Google AdWords

Een website is leuk, maar daarmee heb je natuurlijk nog geen bezoekers. Laat staan klanten. Via Google AdWords is het mogelijk om te adverteren bij relevante zoekopdrachten. Guus wilde dit wel proberen en besloot er 250 euro in te investeren. Doelen van de AdWords-campagne waren:

 • snel leren en de website verbeteren op basis van reacties;
 • offerte-aanvragen krijgen;
 • getekende offertes (betalende klanten);
 • peilen of het bedrijf kans van slagen heeft.
advertenties-boom-rooien2

Advertenties voor testcampagne voor boomrooien.nl

Voor een overzicht van de resultaten heeft Guus de onderstaande Excelsheet gemaakt en bijgehouden tijdens de campagne. Per dag heeft hij bijgehouden hoeveel e-mails en telefoontjes hij kreeg, wat het offertebedrag was en of hij de opdracht kreeg. Binnen een week was het geld voor de campagne op. De eindstand: 250 euro investering in AdWords, offertes verzonden voor 5.320 euro en voor 2.250 euro opdrachten. Wow!

Resultaten campagne boomrooien.nl

Door deze resultaten kwam de droom om een eigen bedrijf te starten eindelijk dichtbij. Guus geloofde er zelf al wel in, maar nu kregen familie en vrienden er ook steeds meer vertrouwen in. Prachtig om te zien!

Testen: checklist

Als je wil testen of jouw bedrijfsidee levensvatbaar is, kun je onderstaande checklist gebruiken.

 1. Team: mensen die mogelijkheden zien, die je helpen, maar ook kritisch zijn
 2. Analyse van beschikbare databronnen
 3. Een website met simpel design maar kwalitatieve inhoud
 4. Testbudget voor Google AdWords
 5. Registratie van de response, gewoon via een eenvoudig document
 6. Evaluatie van de resultaten
 7. Aanpassingen naar aanleiding van de response van (potentiële) klanten
 8. Lef om bij voldoende potentie de stap te zetten

Guus gaat ervoor!

Gesterkt door de testresultaten, overleg met vrienden en familie maar vooral ook door de steun van zijn vrouw Marian, waagt Guus de sprong. Samen hebben we de rekensom gemaakt en berekend hoeveel dagen hij in de maand moet werken en hoeveel hij moeten verdienen om rond te komen. Dat lijkt allemaal goed haalbaar. Guus gaat met zijn familie en zijn bedrijf een spannende tijd tegemoet, maar kan ook eindelijk bouwen aan zijn droom. Een eigen bedrijf waar hij kan werken in de natuur en met bomen. Van harte!

Foto intro met dank aan Fotolia.