How to, Strategie

Survival of the fittest: claim je positie als social media-expert!

0

Wie heeft social media tegenwoordig niet aan zijn skills toegevoegd? Deze ‘nieuwe’ media hebben hun geheimzinnigheid nu toch echt wel verloren. Veel bedrijven zijn gestopt met het uitbesteden van hun social media-activiteiten. Ze managen alles zelf – zonder daar een bekwaam persoon voor te hebben – of laten het door de stagiaire doen. Is er nog ruimte voor de social media-expert? Claim je positie in vijf stappen.

1. Kennis is macht

Deze trend is niet verrassend, we zagen dit al eerder gebeuren bij het maken van websites. In het begin was het abracadabra. Daarna kon je neefje ineens een website bouwen en nu kan iedereen, met content management systemen en templates, een website in elkaar zetten.

Maakt dat de echte webbouwers dan overbodig? Nee, want doordat de technologie zich verder ontwikkelt en de standaarden hoger worden, vergt het bouwen van een website meer kennis van techniek. Ook is het bouwen van een website divergenter geworden. Je hebt kennis van meerdere disciplines nodig. Uiteindelijk blijven de echte experts over. Hun rol is veranderd, maar zeker niet verdwenen. De goedkope websites die je zelf in elkaar kunt zetten, bestaan naast de custom made professionele websites.

Zo zie ik het ook voor de social media-experts. We moeten zelf zorgen dat we niet overbodig worden door iets te bieden wat bedrijven zelf niet in huis hebben. Kennis is en blijft macht. Wees een specialist en niet iemand die toevallig social media erbij doet. Laat zien dat je bent opgeleid (in communicatie of nieuwe media) en dat je niet zomaar iets doet. Ook social media is divergenter geworden. Vormgeving en marketingkennis wordt steeds meer een vereiste.

2. Strategie overruled techniek

Dat je een Twitteraccount hebt, maakt je nog geen social media-expert. Weten hoe je een Facebookpagina maakt, zegt nog niet dat je dat ook echt moet doen. Je strategie is veel belangrijker dan social media weten te praktiseren. Als expert ligt daar je gouden ei. Leer een bedrijf luisteren in plaats van alleen een waterval aan tweets te versturen (die misschien wel niemand leest). Geef ze niet alleen het gereedschap (goede monitoringtools bijvoorbeeld), want naast het hebben van de schep is het vooral belangrijk om te weten waar je wel en waar je niet moet graven.

3. Spreken is goud

Wees een goede spreker. Veel bedrijven lukt het niet om intern te zorgen voor enthousiast gebruik van social media. Geef workshops en maak duidelijk hoe belangrijk het is om van medewerkers brand ambassadors te maken en hoe nuttig het voor de medewerkers is om social media zakelijk te gebruiken.

4. Walk the talk

Gebruik je eigen social media zo, dat te zien is dat je verstand van zaken hebt. Gebruik de nieuwste Facebooksnufjes en zorg dat je als eerste de nieuwe lay-out van Twitter gebruikt. Persoonlijk vind ik dat je alleen kanalen moet gebruiken die voor jou een toegevoegde waarde hebben. Een Facebookpagina voor je bedrijf met vijftien likes is een beetje sneu. Dan is de afwezigheid van zo’n pagina een betere optie.

Een mooi voorbeeld van ‘walk the talk’ is de sollicitatie van social media-expert Graeme Anthony. Hij maakte een video waarin hij niet alleen vertelt wat zijn skills zijn, maar uit zijn video blijkt (door technische snufjes) dat hij verstand van zaken heeft. Een goede social-expert voegt waarde toe door zelf het goede voorbeeld te geven en te inspireren.

Accepteer cookies

5. Stand out in the crowd

Sta honderd procent achter je verhaal en de filosofie achter je functie. Als je met passie je beroep uitoefent, straalt dat ook uit op anderen. Wees origineel en denk ‘outside-in’. Op deze manier bedenk je content die de klant zelf niet kan bedenken.

Denk hierbij aan de Heinz Beanz-campagne bedacht door We Are Social. Social media gaat over identiteit en je digitale persoonlijkheid. Het bureau speelde hier goed op in door Facebookfans van Heinz een boontje met naaminscriptie te laten winnen. Het is persoonlijk, origineel en – ook belangrijk – kost Heinz geen bakken met geld. De creativiteit van het social media bureau speelt hierbij een onmisbare rol.

Survival of the fittest

Blijf op de hoogte van de laatste trends, verbreed je kennis. Alleen zij die zich net als de webdevelopers blijven ontwikkelen, zullen overblijven en toekomst hebben als social media-expert, of dat nou intern, extern of als bureau is!