Infographic, How to

Contentmarketing: volg het stappenplan met de 5 W’s [infographic]

0

Met contentmarketing creëer en deel je waardevolle content, met het doel een relatie aan te gaan met bestaande of potentiële klanten. Je profileert je als deskundige en trekt zo meer klanten aan. Maar hoe zet je contentmarketing in? In deze editie van de serie Infographic Day deel ik een handig ezelsbruggetje om aan de slag te gaan met het creëren van effectieve content.

De 5 W’s

Onderstaande infographic is ontwikkeld door AboutUs.org. Hierin delen zij een handig en bekend ezelsbruggetje om aan de slag te gaan met contentmarketing. Wellicht ken je het al: de 5 W’s. Die staan voor Wie, Wat, Wanneer, Waar, Waarom. Er wordt vaak nog Hoe aan toegevoegd. De 5 W’s zijn niet alleen handig binnen de journalistiek en communicatie, pok voor contentmarketing kun je dit stappenplan effectief inzetten.

Wie: voor wie schrijf je?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van waardevolle content, moet je jezelf eerst afvragen voor wie je deze gaat ontwikkelen. Zijn dit bestaande klanten of juist potentiële klanten? Stem je strategie af op de doelgroep, ook wanneer dit meerdere zijn. Ontwikkel dus een contentstrategie op doelgroepniveau.

Wat: welke content creëer je?

Bij Wat vraag je je af hoe de boodschap op de juiste manier afstemt op de doelgroep en welke content je daarvoor gebruikt. Denk aan een weblog, ebook, video, infographic of een webinar.

Waar: op welke kanalen plaats je je content?

Als je content ontwikkeld is, ga je deze verspreiden. Dit kan via zogenoemde owned media (je website, Facebook- of Twitteraccount). Daarnaast kun je zorgen voor extra bekendheid van jouw content door gebruik te maken van paid media, zoals advertenties of een Google Adwords-campagne.

Wanneer: op welke dagen en tijden publiceer je?

Met het plaatsen van een artikel op je weblog of het toevoegen van een video aan je YouTube-kanaal ben je er nog niet. Het is noodzaak dat je frequent publiceert. Een handig middel hierbij is het opstellen van een contentkalender. Hierin geef je aan welke content je wanneer op welk kanaal plaatst. Zo heb je een handig overzicht en zorg je dat je regelmatig content publiceert.

Waarom: met welk doel creëer je je content?

In het rijtje van de 5 W’s wordt Waarom vaak als laatste genoemd, terwijl dit eigenlijk als een van de eerste punten behandeld moet worden. Want je creëert je content niet zonder doel. Denk hier dus over na. Is je doel de naamsbekendheid van je organisatie vergroten? Meer bezoekers naar je website trekken? Meer opdrachten binnenhalen? Of je bereik vergroten? Wanneer je vooraf voor jezelf doelstellingen stelt, kun je resultaten bereiken.

Hoe: op welke manier zorg je voor interessante content?

Om waardevolle content te maken, heb je bronnen nodig. Dit kan meer zijn dan vakbladen en andere weblogs. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeksrapporten, de actualiteit of haal input bij je doelgroep vandaan. Krijg je van hen vragen per e-mail of via je website? Beantwoord deze aan de hand van een blogpost. Denk bij het putten van informatie wel aan je boodschap en dat de informatie hierop aansluit.

Wil je het overzicht van de 5W’s voor contentmarketing nog eens nalezen? Scroll dan snel naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Contentmarketing - maak gebruik van de 5 W's [infographic]

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Foto intro met dank aan Fotolia