Onderzoek

Twittervoorspellingen Televizier-Ring: and the winner is…

0

De Nederlander is Europees gezien de meest actieve gebruiker van social media. Uit onze social media gegevens kunnen veel insights gehaald worden. Ik denk echter dat er meer mogelijk mee is dan achteraf analyseren. Daarom wil ik met social analytics proberen te voorspellen wie de grote winnaars van het Televizier-gala 2013 zullen worden.

Zoals elk jaar vindt dit grote event in oktober plaats. Bij het gala wordt de Gouden Televizier-Ring uitgereikt aan het beste Nederlandse televisieprogramma van het afgelopen jaar. Ook de beste man, vrouw, het beste talent en jeugdprogramma worden beloond met een Televizier-award.

Met behulp van onze social media monitoring tool doe ik een voorspelling van de winnaars op het Televizier-gala 2013. Hierbij heb ik naar alle genomineerden gekeken en naar het volume van en het sentiment rondom deze berichten. Tevens heb ik geanalyseerd hoeveel berichten rondom de genomineerden geassocieerd worden met de winst op het Televizier-gala.

Gouden Televizier-Ring

Genomineerden voor de felbegeerde gouden Televizier-Ring zijn ‘Divorce‘, ‘Flikken Maastricht‘ en ‘Wie is de Mol‘. Laatstgenoemde is al voor de zesde keer genomineerd en hoopt nu dan toch eindelijk de zege binnen te slepen. Het zal echter een flinke strijd worden met ‘Flikken Maastricht’. Het algemene volume lag tot vorige week erg dicht bij elkaar en ook op sentiment ontliepen de twee elkaar niet veel.

Echter, er zijn in de aanloop naar het Televizier-gala verschillende kandidaten voor het aanstaande seizoen ‘Wie is de Mol’ bekend gemaakt. Dat heeft duidelijk extra publiciteit opgeleverd, waardoor de kans dat ‘Wie is de Mol’ de zege gaat pakken groter is geworden. ‘Wie is de Mol’ heeft, waar een sentiment toegekend kan worden, 90% positief tegenover 10% negatief. Voor ‘Flikken Maastricht’ is dit 87% positief en 13% negatief.

Afbeelding 1 Sentiment en Volume Gouden Televizier-ring

‘Wie is de Mol’ lijkt hierin in het voordeel, maar als je kijkt naar de social media updates over de verschillende programma’s in combinatie met ‘winst’, komt ‘Flikken Maastricht’ als duidelijke koploper naar voren.. 50% van de twitteraars denkt dat de politieshow de winst gaat pakken. 30% denkt dat van ‘Wie is de Mol’ en 20% hoopt dat de zege naar Divorce gaat.

Afbeelding 2 Volume winnen Gouden Televizier-ring

Onze voorspelling? Ondanks een nek-aan-nek race zal Wie is de Mol na zes nominaties eindelijk de Gouden Televizier-Ring winnen.

Zilveren Televizier-ster Vrouw

De ‘Zilveren Televizier-ster Vrouw’ is de award voor de beste televisievrouw van het afgelopen jaar. De drie genomineerden zijn Chantal Janzen, Linda de Mol en Wendy van Dijk. De analyse van de tweets rondom deze drie dames wijst uit dat Linda de Mol veruit het meest besproken van deze drie is. Zij is, in vergelijking met de overige twee dames, twee keer zo vaak besproken. Van alle berichten over deze dames gaat 51% over Linda de Mol. Chantal Janzen wordt in 23% van de berichten genoemd en Wendy van Dijk is bij 26% onderwerp van gesprek.

Het sentiment van de berichten over de drie dames laat echter een totaal ander beeld zien. Het positieve sentiment van Linda de Mol is relatief gezien het laagste. 73% van de berichten met een sentiment over haar zijn positief. Dit is lager dan Wendy van Dijk met 75% positieve berichten en Chantal Janzen met 94%. Kanttekening hierbij is dat aanzienlijk meer berichten over Linda de Mol gaan dan over Chantal Janzen of Wendy van Dijk.

Afbeelding 3 Sentiment en Volume Zilveren Televizier-Ster Vrouw

Onze voorspelling: Na vijf nominaties en twee eerdere zeges zal Linda de Mol voor de derde keer in haar carrière de Zilveren Televizier-ster Vrouw in de wacht slepen.

Zilveren Televizier-ster Man

Ook voor de beste televisieman van het afgelopen jaar is de Zilveren Televizier-ster in het leven geroepen. Genomineerd is Jeroen van Koningsbrugge, die al voor de vierde keer genomineerd is. Hij won deze prijs al twee maal eerder. Ook Johnny de Mol is voor de derde keer genomineerd. Nieuwkomer wat betreft nominaties is Art Rooijakkers. Ook deze verkiezing voorspelt geen spannende strijd te worden. Het volume rond Johnny de Mol neemt maar liefst 78% van het totaal aantal berichten in beslag. 16% gaat over Jeroen van Koningsbrugge. Art Rooijakkers wordt in slechts 6% van de tweets besproken. Ook qua sentiment is Johnny koploper met een positief sentiment van 96% tegenover 4% negatief.

Afbeelding 4 Sentiment en Volume Zilveren Televizier-Ster Man

Mogelijke verklaring voor dit grote verschil is Johnny’s nieuwe programma ‘Syndroom’, waarin hij samen met allerhande mensen met een geestelijke beperking hun droom probeert te verwezenlijken. In het verleden is gebleken dat programma’s die recent op de buis geweest zijn, een grotere kans maken om de winst te pakken. Naast het succes van dit programma an sich, kan de planning om ‘Syndroom’ vlak voor het gala uit te zenden voor Johnny nog een extra positieve uitwerking krijgen.

Wanneer we naar het aantal berichten kijken waarin men spreekt over het winnen van de Zilveren Televizier-ster, staat Johnny de Mol ook bovenaan. 76% van deze berichten gaat over hem, 20% over Jeroen van Koningsbrugge en 4% over Art Rooijakkers.

Afbeelding 5 Volume winnen Zilveren Televizier-Ster Man

Onze voorspelling: dit is een uitgemaakte zaak, het wordt een duidelijke zege voor Johnny de Mol.

Televizier Talent Award

Ook het grootste televisietalent van het afgelopen jaar krijgt een prijs. De drie genomineerden zijn soapacteur en presentator Ferry Doedens, nummer twee is presentator, acteur, producent en natuurlijk ‘mol’ Kees Tol en tot slot cabaretier en columnist Pieter Derks.

Het volume van de berichten over deze drie talenten wijst uit dat Ferry Doedens een aanzienlijke voorsprong heeft op Kees Tol. Pieter Derks is het minst besproken van deze drie. Opvallend is echter dat maar liefst 15% van de berichten over Ferry Doedens op één dag verzonden is. Over de rest van de dagen spreekt men gemiddeld net zo vaak over Kees Tol als over Ferry Doedens. Op het gebied van sentiment is Kees Tol koploper. Ferry Doedens staat tweede met een lager positief sentiment, maar wel drie keer zoveel berichten mét een sentiment.

Afbeelding 6 Sentiment en Volume Talent Award

De verhoudingen liggen echter heel anders wanneer gesproken wordt over de winst. In dat geval is Kees Tol de meest besproken genomineerde, gevolgd door Pieter Derks en Ferry Doedens. Voordeel voor Kees Tol is dat er een twitteraar is die mensen actief benadert om op hem te stemmen:

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Afbeelding 7 Volume winnen Talent Award

Onze voorspelling: het zal een spannende strijd worden, maar uiteindelijk zal Kees Tol met de eer strijken.

Gouden Stuiver

De laatste prijs van de avond, de Gouden Stuiver, gaat naar het beste jeugdprogramma van het afgelopen jaar. Checkpoint en het Sinterklaasjournaal zijn evenals vorig jaar genomineerd. Junior Masterchef is de derde genomineerde voor deze award. Veruit het meest besproken programma is het Sinterklaasjournaal. 80% van de berichten rondom deze drie programma’s gaan over dat programma.

Opvallend in de sentimentanalyse is dat, ondanks het grote aantal berichten over het Sinterklaasjournaal, Checkpoint de meeste positieve berichten krijgt. Over Checkpoint is geen enkel negatief bericht geschreven de afgelopen zes weken. Ook wanneer over de winst gesproken wordt is Checkpoint veruit het meest genoemde programma.

Afbeelding 8 Sentiment Gouden Stuiver, Volume Gouden Stuiver Afbeelding 9 Volume winnen Gouden Stuiver

Onze voorspelling: Checkpoint zal, na de tweede plaats van vorig jaar, dit jaar de Gouden Stuiver Winnen!

Wordt het een Mol-feestje?

Linda de Mol en Johnny de Mol zijn veruit de grootste kanshebber in hun eigen categorie. ‘Wie is de Mol’ heeft samen met ‘Flikken Maastricht’ de grootste kans de Gouden Televizier-Ring te winnen. Kees Tol (die dit seizoen de mol was) is groot kanshebber om de Talent Award in ontvangst te mogen nemen. Al met al zou het best wel eens één groot Mol-feestje kunnen worden.