Innovatie

Hoe scoor je in Google Local?

0

Sinds de introductie van de ‘Knowledgegraph’ (kenniskaarten) en de ‘Hummingbird’ algoritme-update van Google in oktober zijn zoekresultaten uitgebreid met extra informatie. In dit artikel geef ik 23 tips om lokaal te scoren in Google: alles wat je altijd al wilde weten om hoog in Google local te scoren én te blijven.

Ook Google+-zoekresultaten voor lokale resultaten gaan op z’n minst een Google-kaartje tonen en bij sommigen staat er al een knowledgegraph carrousel. Lokale zoekresultaten worden steeds prominenter in beeld gebracht door Google. Dit heeft drie oorzaken:

 1. De Google Venice-update
 2. De Google carousel-update
 3. En mobiel zoeken

In deze ‘how to’ vertel ik je hoe ook jij met je bedrijf kunt scoren in de lokale zoekresultaten met je restaurant, hotel, uitzendbureau- of winkelketen. Ik ga je niet precies vertellen hoe je een lokale Google +-pagina kan maken. Daar zijn goede Google help pages voor.

Google Venice-update

Sinds de ‘Venice’-update in februari 2012 laat Google voor lokaal georiënteerde zoekwoorden zonder geo-toevoeging ook Google Maps-resultaten zien. Voor de ‘Venice’-update hadden alleen de volgende zoektermen een geïntegreerde Google Maps in het zoekresultaat: ‘Schoenenwinkel Haarlem’, ‘Kinderopvang Groningen’ en ‘Loodgieter de pijp Amsterdam’.

Na de ‘Venice’-update kregen dus ook zoekers naar lokale diensten of producten een Google Maps te zien voor zoektermen als ‘Schoenenwinkel’, ‘Kinderopvang’ en ‘Loodgieter’.Je kunt zelf Google zo instellen dat je kunt naspelen hoe iemand de resultaten ziet uit pak hem beet Assen of Lutjebroek of Manhattan, New York (ja, dat kan ook).

Google lokaal zoeken nl kinderopvang Den Hoorn

Zoeken vanuit Hoorn op het zoekwoord ‘kinderopvang’ geeft lokale resultaten in Hoorn weer.

Plaats instellen

Als je in een zoekresultaat klikt op ‘Zoekhulpmiddelen’, dan zie je als vierde optie een plaatsnaam. In dit geval is dat Den Hoorn. Klik op de plaatsnaam en je kunt in de pull down je default zoekplaats veranderen naar een andere stad, streek, regio of postcode.

Google Carousel-update

Naast het tonen van Google Maps-resultaten op zoekwoorden, met plaatselijke diensten zonder plaatsnaam, rolt Google de komende tijd ook een visueel aantrekkelijke presentatie van lokale resultaten uit. Nu nog alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, straks ook in Nederland. Op Google+ kondigde Google deze zomer de ‘interactive carrousel of local results‘ aan:

“Starting today, when you search Google for restaurants, bars or other local places on your desktop, you’ll see an interactive “carousel” of local results at the top of the page.”

Je kunt dit als Nederlander dus nog niet uitproberen voor Nederlandse lokaties, maar als je via zoekt naar een restaurant, soort gerecht (pizza) of bijvoorbeeld hotels –met een aangegeven locatie- dan zie je wel al zo’n carousel. Zoek op bijvoorbeeld op ‘hotel’ en vertel Google dat je zoekt uit bijvoorbeeld ‘Manhattan’. Dan krijg je resultaten als voor ‘hotel’, ‘pizza’ of swimming pool of ‘park’ in Manhattan. Voor bijvoorbeeld ‘daycare’ wordt de carousel (nog) niet getoond.

Tip: zet het vinkje uit bij ‘onthoud dit resultaat’, anders kun je in de Google Engelstalige interface niet meer switchen naar een andere plaats, zonder je Google cookies weg te gooien. Zie voor meer instellingen van je locatie in Nederland en daarbuiten dit artikel.

Google maps caroussel

Engelstalig zoekresultaat met bovenin de carrousel

Mobiel zoeken

Allerlei onderzoeken laten zien dat informatie steeds meer op een smartphone of tablet gezocht wordt. De locatiebepaling wordt al sinds 2007 door nabijheid van een zendmast van de mobiele zoeker bepaald. Door de marktpenetratie van smartphones is het aandeel van zoekresultaten met een lokale component ook steeds groter.

searchgedrag over devices

65% van de zoektochten start op een smartphone.

Google Now

Met functies als Google Now voor iPhone en Android stelt je smartphone proactief locaties bij je in de buurt voor, of als je op vakantie bent. Door al dit soort invloeden beginnen veel zoekers mobiel en converteren ze naar leads of kopers op de laptop of pc. Als je dus vooraan de koopcyclus aanwezig wilt zijn, is het zaak ook in de Google Maps-resultaten bovenaan te staan.

Impact voor Nederland?

In Nederland werkt de Venice-update al volop. De carousel nog niet, maar Google kennende wordt deze ook hier uitgerold. De carousel werkt al wel for ‘Knowledgegraphs’ als ‘bezienswaardigheden Amsterdam‘ en ‘Efteling attracties‘.  Mobiel gebruik van search? Nederland loopt voorop.

Wel is het zo dat de local reviews in de Verenigde Staten veel meer gebruikt worden dan in Nederland. Waar in de Verenigde Staten meer dan 300 reviews voor een hotel geen uitzondering zijn, ben je in Nederland blij met ruim 10 reviews. In de zoekopdrachten zie je dat lokale Google+-pagina’s een grote rol spelen. Daarnaast scoren webpagina’s die specifiek over een combinatie van gezochte dienst of product en plaatsnaam gaan.

23 lokale SEO-tips

Goed, we weten nu waarom het belangrijk is je lokale zichtbaarheid in Google te vergroten. Maar hoe doe je dat nu? Om te kunnen scoren in Google Local moet je:

 1. Een Google+ local-vermelding te hebben
 2. Je Google+-vermelding sterk maken, sterker dan die van je collega’s

Maak een lokale Google Plus-vermelding aan

Kijk eerst of je al vermeld staat in Google. Zoek hiervoor op je bedrijfsnaam in Google Maps. Je ziet als de vermelding er is (grote kans dat Google dit al uit een andere lokale database heeft aangekocht of gecrawld) een grote rode knop: ‘Deze pagina beheren’. Je komt dan in het Google bedrijvencentrum. Daar kun je de Google+-pagina met extra data verrijken. Google heeft een prima uitleg over hoe je een Google+ pagina kunt maken. Wel heb ik wat tips uit eigen ervaring die verder gaan dan de ‘how to’ om een pagina aan te maken.

Een Google+ Pagina maken

Kies bij het aanmaken voor de juiste pagina-classificatie.

Tips voor het aanmaken van een lokale vermelding op Google+

 1. Kies wat voor soort pagina je wilt aanmaken. Alleen een ‘lokale onderneming of plaats’ en een ‘bedrijf, instituut of organisatie’ lijken in de zoekresultaten met een local search map resultaat opgenomen te worden. Dit zijn de ‘oude’ mogelijkheden die je via je ‘lokale bedrijvencentrum’ of zoals het nu heet ‘Places zakelijk’ kon aanmelden. Google zit duidelijk in een overgangsfase wat dit betreft. Op dit moment kun je namelijk zowel via je Google+ account als via Places zakelijk pagina’s aanmaken.
 2. Als je meer dan tien plaatsen wilt aanmelden, dan kan dit via een batch-aanmelding. Dit doe je door in te loggen op Places zakelijk en dan te kiezen voor ‘Een feed uploaden’.
 3. Kies als title gewoon je bedrijfsnaam. Ook al heet je hotel ‘Aalders’, dan kun je toch prima scoren op ‘hotels de pijp amsterdam’. Ga dus niet je bedrijfsnaam verrijken met SEO-woorden, als dat niet ook op je gevel staat. Let op: als je je via Google batches aanmeldt, moet je de officiële KvK-inschrijvingsnaam gebruiken omdat je batchaanmelding anders wordt afgewezen.
 4. Kies de juiste categorie die past bij je dienst of product. Als je via Google+  een pagina aanmaakt, kun je voor één categorie kiezen. Maar als je via ‘Deze pagina beheren’ komt. dan kun je maximaal vijf categoriën kiezen, omdat je dan naar het lokale bedrijvencentrum geleid wordt. Dat betekent vijf keer meer kans dat Google je dienst of product koppelt aan een zoekterm. Denk aan glas, glaszetter, aannemer, glashandel. Minimaal één van je categorie-namen moet overeenkomen met een standaard voorgestelde naam, de andere vier mag je kiezen.
 5. Vergeet niet na het aanmaken of verrijken van je listing, deze te verifiëren met een pincode. Dit kan nu alleen per briefkaart, die er soms twee weken over doet om je te bereiken. Gelukkig is vaak ook smsverificatie mogelijk.
 6. Vergeet ook niet je website-url te verifiëren. Je plaatst dan een vinkje naast je website URL. Dit  is makkelijk als je website al via Google webmaster tools is geverifieerd of met de connectie van je website met Google+ en weer terug.
 7. Daarnaast kan je bedrijfspagina, lokaal of niet, in aanmerking  komen voor ‘Direct connect’. Typ een +[bedrijfsnaam] of +[persoon] en je ziet tussen de zoeksuggesties al het Google+-resultaat staan. Dit werkt sinds kort ook zonder de ‘+’ voor je cirkels.  Bij voldoende recente Google+-pagina updates van je pagina, worden deze getoond naast de zoekresultaten, als iemand op je bedrijfsnaam zoekt.
 8. Eenmaal geverifieerd kunnen je Google+-updates naast een branded search getoond worden en ben je vindbaar op ‘+bedrijfsnaam’.
 9. Omdat je direct vanuit Google + of vanuit het oude Google bedrijvencentrum een Google+-bedrijvenpagina kunt aanmaken, is een dubbele entry zo gemaakt. Wil je een dubbele entry verwijderen? Ga dan naar instellingen onderaan het linker menu. Ga dan helemaal naar onderen waar je de link ‘pagina verwijderen’ vindt. (Ik durfde het eerlijk gezegd toch niet aan een dubbel entry te verwijderen, omdat er staat dat dan je account verwijderd wordt. Lijkt me stug maar toch, heeft iemand hier ervaring mee?)
 10. Zit je vast? Probeer de Google places problemsolver eens (alleen in het Engels). De drie vragen onder het kopje ‘Have a technical issue’ leiden naar filmpjes en andere tips om problemen van dubbele entries en verificatieproblemen op te lossen.

Maak je lokale pagina sterker dan die van concullega’s

Niets staat je nu meer in de weg om hoog te scoren in Google Maps en op lokale zoekopdrachten. Toch? Oh, sta je nog niet op één? Dan is het tijd om de populariteit van je site en Google+-pagina op te krikken.

Lokaal Google resultaat: hotel de pijp

Een lokaal resultaat met een ‘kaart’ rechts en de oude Zagat-score van 1 tot en met 30.

Wat bepaalt je plek in de lokale zoekresultaten?

Dat je erin staat en onder de juiste categorieën: zie tip drie. En zo compleet mogelijk: voeg foto’s, video en eventueel streetview voor binnen toe. Verder kijk je naar de reviews, het aantal, de kwaliteit en de ‘versheid’ ervan. Ook het aantal reviews is belangrijk: gebruikers kunnen een review achterlaten op je Google+-bedrijvenpagina.

Zodra je meer dan tien reviews hebt, wordt het berekende reviewcijfer getoond in Google. Dit bevordert de CTR omdat het extra opvalt. Deze reviews worden vertaald in een score van 0 tot en met 10. Update van 25 november: Zagat is vervangen door ‘Google reviews’ die je ook nog eens in je places account kunt inzien en zelfs aanvragen. De onderliggende score is nog steeds op basis van het 30 punten-systeem van Zagat, dat Google in 2011 overnam. Maar nu weergegeven in een begrijpelijkere 5 sterren-score, die nu veel meer lijkt op de schema.org rich snippets.

De aanwas en de kwaliteit van de reviews is ook belangrijk. Zorg dat je reviews niet allemaal van een jaar oud zijn. Make geen fake reviews. Alleen Google+-gebruikers kunnen een review maken. Logisch dat Google ziet of een review van een echt profiel is. En of de reviewer door zijn Google+ netwerk veel gewicht in de schaal legt (zogenaamde power-reviewers). Een beoordeling met geschreven tekst weegt zwaarder mee dan één puur met het ‘cijfer’. Een anonieme beoordeling uit het verleden weegt lichter dan een beoordeling van iemand met een Google+-profiel .

 1. Lokale linkjes: net als bij normale websites leggen linkjes naar je site van lokale overzichten als de Goudengids.nl, allebedrijvenin, places.tomtom.nl SEO-gewicht in de schaal.
 2. Lokale citations: dit zijn vermeldingen van je bedrijfsgegevens als adres, telefoonnummer op zoveel mogelijk websites zonder linkje. Als het linkje op de goudengids.nl niet meetelt, telt de ‘citation’ wel mee.
 3. Externe reviews: ook reviews op andere sites dan Google+, opgemerkt door Google, tellen mee.
'restaurant - Google zoeken'

De Zagat-score verwerkt in een 5 sterren-score in het Google Maps-gedeelte. De Dessertbar.nl zag ik bijna over het hoofd, doordat deze geen sterren heeft.

Tips om je lokale zichtbaarheid te verhogen

 1. Zoek externe reviews op Google+ zelf. Kijk ook in de lokale Google+-pagina’s die goed scoren op gewenste zoektermen direct onder de sectie ‘reviews’ onder het kopje ‘Recensies van Internet’. Of op de preview in het zoekresultaat onder het kopje ‘Meer recensies’. Daar staan deeplinks naar externe recensies. Zo zie je dat veel restaurants bijvoorbeeld ook reviews hebben op iens.nl, tupalo.nl en allebedrijvenin. Maak daar een profiel aan en plaats je locatie. Goed voor één citation, één link en potentiele reviews!
 2. Gebruik een local citations tool.
 3. Stimuleer lokale reviews door je klanten om reviews te vragen op je Google+-pagina. Je kunt dit ook stimuleren door iets te verloten onder klanten die een review plaatsen of door er in je nieuwsbrief aandacht aan te besteden. In de nieuwe interface van Google places zakelijk  is een aparte tab voor geplaatse reviews, zodat je op één plek alle reviews bij elkaar ziet en erop kan reageren. Ik ben benieuwd wanneer deze reviews in Adwords te integreren zijn.

Lokale citations vinden

Zoals gezegd zijn link citations, liefst met link maar dat hoeft niet, van belang voor lokale ranking. Om lokale citation te vinden kun je de volgende stappen doorlopen:

 • Zoek in Google op een zoekwoord waarop je wilt scoren met een lokaal resultaat.
 • Sla de lokale adressen en telefoonnummers op van de top 5-bedrijven die scoren in de maps-resultaten.
 • Zoek dan apart op al die adressen en telefoonnummers.
 • In de resultaten vind je dan alle gidsen, overzichten en blogs waarin je concurrent met adres en of telefoonnummer gezocht wordt.
 • Meld jouw site daar aan.
ferdinand-bolstraat-333-amsterdam-Google-zoeken

Zoekresultaat voor ‘Ferdinand Bolstraat 333’, het adres van het Okura.

In bovenstaande voorbeeld zie je een zoekresultaat voor ‘Ferdinand Bolstraat 333’, het adres van het Okura restaurant van het hotel. Een concullega restaurant kan er zo achterkomen dat het ook slim is om op Iens te gaan staat. De site ‘officiële bekendmakingen.nl’ gaat over een vergunning en valt daarom af. ‘Amsterdamby.com’ lijkt wel weer interessant. Enkele zoekqueries op een rijtje voor ‘local citions’:

 • ‘adres lokale concurrent’, bijvoorbeeld ‘Utrechtsestraat 1 Amsterdam’
 • ‘telefoonnummer lokale  concurrent’, bijvoorbeeld ‘020-123456789’
 • ‘vestigingsplaats + gids/directory/bedrijvengids’, bijvoorbeeld ‘bedrijvengids zwolle’
 • ‘vestigingsplaats + nieuws’, bijvoorbeeld ‘nieuws utrecht’
 • ‘vestigingsplaats + forum’, bijvoorbeeld ‘forum amsterdam’
 • ‘bedrijvencategorie + vestigingsplaats’,  bijvoorbeeld ‘thais restaurant amsterdam’

Voer deze in in Google, sla steeds veelbelovende url’s op en meld je daar aan.

Meten van lokale SERPS

Je bent lekker bezig je site hoger in Google te krijgen en je kijkt af en toe hoe je ranking veranderd. Hoe kun je die lokale prestaties nu bijhouden zonder dat het je heel veel tijd kost? Er zijn een aantal tools die lokale rankings meten.

Lokale rank checkers

Rank tracker toolSEO EffectBrightlocalGeorankerWhitespark
zoekmachine rank tracker op landniveauGoogle, Yahoo, Bing, Yandex, BaiduGoogle, BingGoogleGoogle, Yahoo
zoekmachine rank tracker op lokaal niveauGoogleGoogle, Bing, YahooGoogleGoogle, Yahoo
Concurrentie rank analyseTot 30geenHeatmap, geen rankingsgeen
Landen-talen255+, waaronder NL en BEUSA, UK, Canada, Australië150USA, UK, Canada, Australië en Nieuw Zeeland
Aantal stedenoneindigoneindig25000?
Werkt in NL?JaNeeJaNee
Local reviews monitorenNeeJaNeeNee
Link citaat vinderJaNeeJaJa
Support in Nederlands?JaNeeNeeNee
Prijs per maand
per aantal woorden rankings; vanaf
€7,50 voor 25$19,99 voor 75$49,- voor 500 $5,- voor 10
Prijs tot€90,- voor 7500$64,99 voor 1000$249,- voor 50000 $200,- voor 2500

3 stappen voor lokale zichtbaarheid

Zorg dus dat je een lokale listing krijgt met Google+ local. Verhoog de populariteit daarvan, meet je vorderingen en gebruik dit ook om je populariteit verder te verhogen. Ik ben heel benieuwd naar wat voor tips jullie nog meer hebben om bijvoorbeeld je lokale citations te verhogen of om mensen te verleiden reviews op Google+ te schrijven.