How to

Paginagroepen in Google Analytics: welke menu-items converteren ’t best?

0

Het was al mogelijk om je acquisitiekanalen in Google Analytics in groepjes onder te verdelen, zoals bijvoorbeeld SEA- en SEO-campagnes. Sinds kort kan dat ook voor je pagina’s. Bijvoorbeeld voor je categorieën-, je producten- of merkenpagina’s binnen je webshop. Maar ook niet-ecommercesites kunnen deze tool gebruiken. Bijvoorbeeld voor het onderverdelen van menu-items. Hoe gaat dit in zijn werk?

Waarom paginagroepen?

Voorheen kon je in Google Analytics alleen afzonderlijke pagina’s met elkaar vergelijken. Als je slechts een paar pagina’s op je site hebt, bieden paginagroepen geen meerwaarde voor je. Maar bij tientallen of honderden pagina’s is het geen overbodige luxe om de pagina’s te kunnen clusteren. Met de paginagroepen kun je groepen pagina’s met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld je menu/navigatie-items of je categorie- en productenpagina’s. Kortom: je krijgt inzicht in welke menu-items de hoogste bijdrage leveren aan de conversie op jouw website.

3 manieren om paginagroepen in te stellen

De paginagroepen kun je vinden onder ‘beheer’. Klik op inhoudsgroepen en vervolgens op ‘nieuwe inhoudsgroepen maken’. Inhoudsgroepen is natuurlijk niet de meest beschrijvende naam, het is echter wel de letterlijke vertaling van ‘content groupings’. In tegenstelling tot de kanaalgroepen, heb je 3 manieren om de paginagroepen in te stellen:

Methode 1. Aanpassing van je meetcode

Dit is de meest natuurlijke wijze om je paginagroepen in te stellen. Helaas is het wel een heel technische methode.

1. Kies voor trackingcode inschakelen.
2. Kies jouw indexnummer om je paginagroep te kunnen herkennen.
3. Pas vervolgens jouw meetcode aan met jouw paginagroep.

_gaq.push(['_setPageGroup', '1', 'diensten']);

Het voordeel van de methode is dat je, wanneer je dit goed hebt ingesteld, geen aanvullende aanpassingen meer hoeft te verrichten. Ook niet bij URL-wijzigingen of wanneer je nieuwe pagina-URL’s toevoegt aan je site die bij deze groepen horen.

Het nadeel is dat je, vanwege het technische karakter van deze methode, voor het implementeren afhankelijk van je webbouwer. Binnenkort is het echter mogelijk om in Google Tagmanager deze paginagroepen te activeren zonder afhankelijk te zijn van je webbouwer. Lees hier meer over de trackingcode-methode.

Methode 2. Gebruik van reguliere expressies

Je kunt ook met reguliere expressies paginagroepen instellen. Een voorbeeld hiervan:

Paginagroepen met reguliere expressie

Met deze reguliere expressie kun je alle pagina’s onder bijvoorbeeld de categorie ‘dames’ in één paginagroep plaatsen. Met deze reguliere expressie kun je ook producten- en merkenpagina’s onderverdelen in groepjes. De waarde van de reguliere expressie is automatisch de naam van jouw paginagroep. Jouw URL-structuur is hierbij dus leidend. Het is hierbij wel van belang dat je dezelfde URL-structuur hanteert voor je categoriepagina’s.

Het voordeel van deze methode is dat je zelfstandig paginagroepen kunt instellen zonder je webbouwer te hoeven inschakelen. Nadeel is wel dat je je reguliere expressie steeds moet aanpassen wanneer je URL’s wijzigt of nieuwe pagina-URL’s toevoegt aan je site. Lees hier meer over de reguliere-expressie-methode.

Methode 3. Gebruik van paginaregels

Deze laatste methode kun je ook gebruiken bij het instellen van kanaalgroepen. In deze methode geef je regels op voor jouw paginagroepen, zie onderstaand voorbeeld.

regel paginagroep

Groot voordeel van deze methode is wederom dat je niet afhankelijk bent van je webbouwer, daarnaast zijn deze regels vrij eenvoudig in te stellen voor jouw paginastructuur. Het nadeel is dat je ook bij deze methode in geval van nieuwe URL’s of wijzigen de regels van je paginagroepen moet aanpassen.

Waar moet je op letten bij het instellen van je paginagroepen?

Het instellen van paginagroepen is bij voorkeur een vast onderdeelvan je Google Analytics-implementatie of -evaluatie. Hou rekening met de volgende zaken tijdens het instellen van jouw paginagroepen:

  1. Bepaal vóóraf hoe je de paginagroepen gaat instellen. Het meest logische is om dit op basis van je sitestructuur in te stellen. Als dat niet mogelijk is, bepaal dan van tevoren welke pagina’s bij elkaar horen.
  2. Maak je paginagroepen eerst aan in een testprofiel, zodat je kunt testen of Google Analytics de data voor deze paginagroepen ook daadwerkelijk weergeeft.
  3. Als de data voor jouw paginagroepen goed doorkomen, kun je de paginagroepen definitief instellen binnen je hoofdprofiel.

paginagroepen voorbeeld

Welke inzichten haal je uit deze paginagroepen?

Paginagroepen instellen is natuurlijk de eerste stap, maar wat voor actiegerichte inzichten kun je er daadwerkelijk uithalen?

1. Je kunt nu de paginawaarde per paginagroep bepalen

De paginawaarde is een verhoudingsgetal dat je kunt uitrekenen met de volgende formule:

conversies * conversiewaarde / unieke paginaweergaves

Zo kun je de vergelijking maken tussen de resultaten van bijvoorbeeld jouw verschillende categorie- en productenpagina’s.

2. Je kunt het % navigatiebezoeken per paginagroep bepalen

Naar welk gedeelte van de site navigeert de meerderheid van de bezoekers? In onderstaand voorbeeld zie je dat bijna 85% van de bezoekers navigeert naar de categoriepagina’s.

screenshot paginagroepen

Waar kun je de paginagroepen terugvinden?

Onder gedrag, site-inhoud vind je als primaire dimensie jouw paginagroepen. Daarnaast kun je een aangepast rapport aanmaken met voor jou relevante interactiestatistieken. Gebruik het aangepaste rapport voor jouw paginagroepen.

aangepast rapport paginastructuur

Praktijkvoorbeeld

Voor één van mijn klanten heb ik onderstaande paginagroepen ingesteld met de paginaregels-methode:

praktijkvoorbeeld paginagroepen

In bovenstaand screenshot vallen gelijk een aantal zaken op:

  1. De abonnementen en AdWords-landingspagina’s hebben een bijna 3x zo hoge paginawaarde dan de functionaliteitenpagina’s.
  2. Daarnaast is het opvallend dat de ‘over ons’-paginagroep nauwelijks bijdraagt aan de conversie op de site.

Hieruit kun je het volgende actiepunt halen:

  • De functionaliteiten- en over-ons-pagina’s hebben een duidelijk lager dan gemiddelde paginawaarde. Het is zaak te achterhalen of je op deze pagina’s wel de content communiceert waar de gebruiker naar op zoek is.

Screencast

Wil je met eigen ogen zien hoe je de paginagroepen precies instelt? In de screencast leg ik dat stap voor stap uit.

Prettige nieuwe functionaliteit

Ik ben heel enthousiast over de mogelijkheid om pagina’s in groepen onder te kunnen verdelen. Voorheen moest je in Excel handmatig de resultaten van je paginagroepen programmeren. Erg prettig dus dat Google Analytics een tool heeft ontwikkeld om dit proces te vereenvoudigen.

Ik vind het wel jammer dat je geen segmentreeksen kunt aanmaken voor je paginagroepen. Bijvoorbeeld om de conversie-ontwikkeling van de categorie- en productenpagina’s op gebruikersniveau met elkaar te vergelijken. Hopelijk voegt Google Analytics de paginagroepen binnenkort toe als dimensie binnen de segmentatietool.

Hoe zijn jouw ervaringen met de paginagroepen in Google Analytics? Ik lees het graag terug in de reacties!

Foto intro met dank aan Fotolia.