Trends

Video-interview: Neelie Kroes over startups, netneutraliteit & online privacy

  • Leestijd: 3 minuten

Je krijgt niet elke dag de kans om met Europees Commissaris Neelie Kroes te skypen. In dit video-interview bespreek ik met Neelie haar plan om startups in Europa te helpen, praat ze met passie over netneutraliteit, vertelt ze dat Europa nooit Sillicon Valley hoeft te worden en legt uit waarom ze vindt dat elk kind moet leren programmeren op school. Bekijk de video of lees de highlights hieronder.

Neelie Kroes: “The Next Web start al vanmiddag”

Neelie Kroes gaat binnenkort spreken op The Next Web, ik vraag haar wat zij verstaat onder ‘The Next Web,’ met ’t oog op bijvoorbeeld haar kleindochters. “Het is fascinerend dat in de digitale wereld morgen al anders is als vandaag,” zegt Kroes. “‘The next web’ start al vanmiddag. Het gaat niet over de volgende generatie; het wordt op dit moment al bedacht, ontworpen en uitgevoerd.”

‘Startups groeiversneller’ om werkloosheid tegen te gaan

Kroes heeft deze week tijdens het Wereld Economisch Forum een groeiversneller voor startups voor startups gelanceerd. Hoe zal deze groeiversneller de startups in Europa kunnen helpen? “Het is nodig om een klimaat te maken waarin nieuwe banen gecreëerd kunnen worden”, stelt Kroes. Daarvoor zijn goede mentoren en financiële mogelijkheden nodig, vindt de Eurocommissaris.

Kroes zegt daarnaast dat er ook een mogelijkheid is om bestaande fondsen te gebruiken voor digitale technologische ontwikkelingen, maar dat mensen daar een andere mindset voor moeten hebben. Kroes vertelt bijvoorbeeld met passie over een Nederlandse ambassadeur in Griekenland die een fitnessruimte in de ambassade ontruimd heeft en daar een centrum voor startups geopend heeft. Dat centrum is inmiddels een groot succes: een uniek voorbeeld in de huidige slechte Griekse economie.

Kroes: “Er is veel geld bij de Europese investeringsbanken. Door hun hoge AAA-ranking zijn deze banken heel voorzichtig, maar de fondsen die beschikbaar zijn bij die banken zouden verbonden zouden kunnen worden met startups.” In het video-interview spreekt de Eurocommissaris met passie over een nieuwe golf van startups en hoe ze zich daarvoor zal inzetten.

Europa is geen Silicon Valley, en hoeft dat ook nooit te worden

“We zullen Silicon Valley niet kunnen kopiëren,” zegt Kroes. “We zullen onze eigen plaats in de keten moeten verwerven. Er zijn al hele goede clusters en initiatieven gaande in Europa. Daar is de Startups groeiversneller ook voor opgericht. We moeten af van de situatie dat we de hardware kopen in het verre oosten, dat we de software kopen in het verre westen en dat wij Europeanen alleen consumeren.”

Netneutraliteit: “Ik kruis mijn vingers”

We praten ook een poos over netneutraliteit, een onderwerp dat al maanden discussies oplevert. In het wetsvoorstel dat op tafel ligt, pleit Kroes tegen blocking door operators. Ze wil ook dat iedereen gebruik kan maken van het internet en vindt dat er transparantie moet zijn rondom operatorkosten. “Ik kruis mijn vingers dat dit geaccepteerd wordt,” zegt ze.

neelie kroes wetsvoorstel

Online Privacy: eigen verantwoording vs. wettelijke afspraken

De onlineprivacykwestie is een constant touwgetrek tussen bedrijven die geld willen verdienen en consumenten die hun privégegevens niet op internet willen zetten. Hoe kun je dit oplossen? “Door een balans te vinden,” vindt Kroes. “Ik verbaas me ook soms dat mensen alles op hun Facebook zetten en dan naar mij toekomen en zeggen: ‘u moet de online privacy garanderen’. Maar zo werkt het niet!”

Jonge kinderen moeten leren programmeren op school

Tegen het eind van het gesprek geeft Kroes twee leuke voorbeelden van goedwerkende Europese crowdfundingstartups die beiden gebaseerd zijn op ‘coding’ (programmeren). Ze zegt dat crowdfunding een nieuwe en noodzakelijke manier is om startups te helpen.

De Eurocommissaris pleit er ook voor dat kinderen van jongs af aan op school leren om te programmeren. “Het is fun, het is de nieuwe manier om te schrijven en het is de nieuwe manier om woorden naar anderen te brengen en omgekeerd,” vindt ze. En met de juiste educatie, funding, en ruimte om startups te creëren, – wie weet krijgen we binnenkort zo onze ‘eigen’ Steve Jobs of Bill Gates!