How to

Waarom Google Shopping steeds interessanter wordt voor je webshop

0

We zien in de zoekresultaten steeds vaker advertenties terugkomen met productvermeldingen. Google Shopping resultaten zijn dat, of beter gezegd: Google AdWords Product Listing ads (PLA). Google heeft voor winkeliers ook flink wat nieuwe Shopping-mogelijkheden uitgerold en de vereisten aangescherpt. Kortom, Google Shopping is in beweging en begint nu ook in Nederland een serieus advertentiekanaal te worden.

De Commissie Search van de DDMA richt zich op het promoten van het vakgebied zoekmachinemarketing in Nederland, door kennisdeling en educatie. In het kader van kennisdeling belichten we verschillende onderwerpen. In dit geval de ontwikkelingen binnen Google Shopping.

Wijzigingen Google Shopping in Nederland

Even op een rijtje wat er veranderd is door Google in de afgelopen 6 maanden:

  • September 2013 – Unieke product-ID’s zijn vanaf 16 september vereist in de Google Shopping productfeed. Google vereist voor een groot deel van de productcategorieën dat minstens 1 of 2 unique product identifiers zijn ingevuld. Met uitzondering van op maat gemaakte goederen. Hiervoor heeft Google identifier exists=false in het leven geroepen. Lees hier meer over deze ontwikkeling.
  • Oktober 2013 – Deze maand zagen Google AdWords Shopping Campaigns uitrollen. Een verbeterde manier om binnen AdWords een Shopping-campagne aan te maken. Meer uitleg hierover vind je verderop in dit artikel.
  • November 2013 – Google rolt nu ook Google Shopping uit in de volgende landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Mexico, Noorwegen, Polen, Zweden en Turkije. Met name de mogelijkheid om nu ook in België te adverteren met Google Shopping is voor Nederlandse adverteerders interessant.Vooral nu de klikprijzen daar nog laag liggen en het aantal aanbieders nog beperkt is. Dit is relatief eenvoudig, aangezien je geen productfeed hoeft te vertalen. In het Merchant Center maak je een 2e datafeed aan kies je als doelland België. Daarna kun je in een Belgische PLA-campagne aanmaken in je AdWords-account.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen & ontwikkelingen?

Hieronder heb ik de meest interessante veranderingen en ontwikkelingen binnen Google Shopping voor je op een rij gezet.

Klikprijs voor Google Shopping-advertenties wordt steeds hoger

Aangezien Google Shopping productvertoningen nu door steeds meer adverteerders worden gebruikt, zien we de klikprijs voor deze advertenties in rap tempo toenemen. Waar Google Shopping productvertoningen in het begin vaak nog rendabel waren ook bij lagere conversieratio’s, begint de gemiddelde klikprijs hiervan nu dichter in de buurt te komen van de klikprijs van gewone tekstadvertenties. Kliks op Google-productvermeldingen kannibaliseren in bepaalde mate natuurlijk met gewone tekstadvertenties. Bekijk dus goed per product/productgroep welke advertentievorm rendabeler is.

Google Shopping - CPC - 2

Google Shopping productfeed statistieken beschikbaar direct binnen de Google AdWords interface

Via ‘Tools and Analysis’ vind je nu diverse statistieken over de producten die vanuit het Google Merchant Center worden geladen. O.a. het aantal afgekeurde producten, de kwaliteit van de feed, mogelijke problemen in de feed en een gemakkelijke manier om de producten uit de productfeed te doorzoeken en bekijken.

Google Shopping - AdWords tools - 3

Google vertoont Google Shopping productvermeldingen steeds vaker en prominenter

In sommige gevallen worden de productenvermeldingen direct bovenaan vertoond, zonder tekstadvertenties. Daaronder vind je direct de organische resultaten. Hoewel te merken is dat de productvermeldingen bij steeds meer zoekopdrachten zichtbaar zijn, is het nog steeds moeilijk te voorspellen op welke zoekopdrachten deze worden vertoond. Over het algemeen kun je stellen dat dit vooral is bij zoekopdrachten met een mogelijke koopintentie. Officieel zegt Google hier het volgende over:

“Advertenties met productvermeldingen worden weergegeven wanneer we vaststellen dat een zoekopdracht een commerciële intentie heeft en er voldoende relevante producten zijn die aan de zoekopdracht van de gebruiker voldoen.”

Google Shopping jan 2014 screenshot

Verbeterde weergave van productadvertenties op smartphones

De weergave van productadvertenties op smartphones is flink verbeterd. Zo worden Google Shopping productvermeldingen op smartphones weergegeven in een soort van carrousel, zodat je meer resultaten kunt bekijken door over je scherm heen te ‘swipen’.

Google Shopping - mobile jan 2014

Nieuw: Google AdWords Shopping Campaigns

Deze vereenvoudigde manier van adverteren in Google Shopping wordt in Nederland deze maand uitgerold en biedt een aantal hele interessante mogelijkheden, voornamelijk op het gebied van filteren en categoriseren van producten. Maar misschien nog wel interessanter, de mogelijkheid om benchmarkstatistieken te bekijken. Alle mogelijkheden even op een rijtje:

Productgroepen direct in AdWords definiëren

De producten kun je filteren op basis van een aantal velden uit je productfeed, zoals bijvoorbeeld Google product category, product type, brand, condition, item id of een custom label (ook een nieuwe mogelijkheid). Hiermee wordt het dus eenvoudiger om producten op te splitsen en gerichte biedingen in te stellen voor producten.

Google Shopping categories divide

Resultaten segmenteren

Je kunt de resultaten van je Shopping campagne onder het tabje ‘dimensies’ nu segmenteren op basis van verschillende productattributen, zoals Google product category, product type, brand, condition, item id of een custom label. Deze data kunnen worden gesegmenteerd, los van de gekozen structurering van je campagne. Zie ook het screenshot hieronder.

Google Shopping categories divide 2

Concurrentiestatistieken bekijken

Een hele nuttige nieuwe functie binnen AdWords Shopping Campaigns is de mogelijkheid om concurrentiestatistieken in te zien. Je kunt in de lijst van aangemaakte productgroepen kolommen aanmaken met diverse benchmarkdata. O.a. de gemiddelde CTR en klikprijs van andere adverteerders die op dezelfde producten adverteren vind je hier terug. Hier wordt in de toekomst door Google nog een benchmark aan toegevoegd waarmee je kunt bekijken hoeveel procent van de totale hoeveelheid beschikbare impressies je behaalt met je CPC-bieding.

Google Shopping categories divide 3

Welke nieuwe features kunnen we dit jaar nog verwachten

En er staat nog meer op stapel voor dit jaar.

Google Shopping for Suppliers

Momenteel is Google Shopping voor leveranciers al uitgerold in Engeland en Duitsland. De verwachting is dat het in de loop van 2014 ook voor Nederlandse adverteerders beschikbaar wordt. Google Shopping for Suppliers is voornamelijk interessant voor B2B-ondernemers en -leveranciers. Het grote voordeel is dat je niet perse een webshop hoeft te bezitten om hiermee te mogen adverteren. Een interessante manier om je productaanbod vindbaar te maken voor bedrijven.

Google Shopping suppliers screenshot

Zoeken binnen Google Shopping voor consumenten wordt verbeterd

Er worden tot slot ook verbeterde selectiemogelijkheden binnen de zoekmogelijkheid van Google Shopping voor gebruikers verwacht, zoals dat bijvoorbeeld ook al is uitgerold in Engeland (zie de screenshots hieronder).

Google Shopping features - 1

Google Shopping features - 2

De verwachting is dat Google steeds meer selectie- en filterfunctionaliteiten zal gaan toevoegen aan de Shopping interface, afhankelijk van de kwaliteit van de productfeeds van de adverteerders die in bepaalde productgroepen adverteren. De richtlijnen en verplichte velden voor productfeeds zullen naar verwachting dus steeds verder worden aangescherpt.

Heb je een vraag aan de commissie Search van de DDMA? Stel hem via de Searchmarketing Vraagbaak.