Columns

Waarom Google 3,2 miljard betaalt voor een slimme thermostaat

0

“3,2 miljard dollar is een hoop geld voor een bedrijf dat thermostaten en rookmelders verkoopt. Dan moet je er een hoop van wegzetten.” Het is de voorspelbare reactie van de scepticus die reageert op de aankoop door Google van Nest Labs, begin dit jaar. Nest ontwikkelde de lerende thermostaat en de slimme rookmelder. Met de LOI-cursus bedrijfswaardering krijg je deze transactie niet verklaard.

We zijn allemaal onbetaalde medewerkers van Google

Maar Google is eigenwijs. De klant van Google is niet de consument die de zoekmachine gebruikt, filmpjes bekijkt op YouTube en vrijelijk tikt met Gmail, nee, de klant van Google is de adverteerder die in het struikgewas op internet op zoek is naar passerende kopers. En wij, de consumenten, we zijn allemaal onbetaalde medewerkers van Google. We zijn junks die gratis onze dagelijkse dosis afnemen in ruil voor ons gedrag. Zo simpel is het.

En Google heeft twee problemen. Ze slagen er maar niet in om mooie hardware te maken, en ze weten niet wat we doen als we niet achter een toetsenbord zitten. Google weet hoogstens waar we zijn, als we Android gebruiken.

140121.internetofthings

Google is jaloers op Apple

Google is jaloers op Apple, want Apple bleek in staat om als geen ander een ongekend succesvolle verbinding tussen atomen en elektronen te leggen. Slimme apparaten die prachtig zijn en uitblinken in het gebruiksgemak. Ook al word je door Apple vernacheld met dure kabeltjes, we pikken het, blijkbaar is het ons het waard.

Google kocht met Nest in één klap zowel gebruikersgedrag als de kennis die in staat is gebleken om slimme hardware te ontwikkelen. Dat heeft alles te maken met Tony Fadell, ooit werkzaam bij Philips, daarna bij Apple de ontwikkelaar van de iPod en nu de baas van Nest. Als Fadell indertijd ook maar één dag Roel Pieper had mogen vervangen, hadden we meer Philips-producten in ons huis gehad dan nu het geval is.

Fadell gaat uit van onze oprechte betrokkenheid bij apparaten, de elegante eenvoud van bediening, de frustratie die wordt gewekt als het apparaat tegenwerkt. Fadell wil het apparaat laten leren, opvoeden, wil dat het apparaat een bewustzijn krijgt. Dat is de uitdaging. De thermostaat die super eenvoudig is in het gebruik, die ziet wanneer je thuis bent, die leert hoe je dag en week eruit ziet.

nest

Slimme elektronen in logische atomen

De rookmelder die ook koolmonoxide herkent, die het verschil tussen een waarschuwing en een alarm kent, die niet gaat janken als de batterij bijna op is en je de wankele keukentrap laat pakken. Nest maakt slimme nieuwe apparaten en niet betere versies van domme meuk. Slimme elektronen in logische atomen. Het is moeilijker om moleculen te in de goede volgorde te krijgen dan electronen, aldus Fadell.

Lang hebben we gedacht dat de strijd ging om de bits. Dat is nog steeds belangrijk, maar daar zijn heel veel deelnemers. Het gaat de komende jaren om de huisvesting van de slimme bits. Dat is precies wat Nest deed, wat Google kocht dus. Voor slechts 3,2 miljard.

Foto intro met dank aan Fotolia. Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.