Boekrecensies, Strategie

Zakelijk twitteren met een plan

0

Ondernemers zijn niet zelden ongeduldige mensen. Ze zijn enthousiast, maar zien graag snel resultaat. Reden waarom ze regelmatig teleurgesteld afhaken, nadat ze zijn begonnen met een activiteit als twitteren. Deze tak van sport is geen sprint, hoeft geen marathon te zijn, maar je bent wel even onderweg als je succesvol wilt zijn. En dan is het vooral zaak om koers te houden. Alle reden om hier iets over op te schrijven in boekvorm.

In het boek ‘Zakelijk twitteren voor gevorderden in 60 minuten’ is de auteur Maaike Gulden er vanuit gegaan dat je als lezer enige kennis hebt van het fenomeen Twitter. Voor de beginners heeft zij op haar website het gratis e-book ‘Wegwijs op Twitter’ in de aanbieding. Met meer dan een miljoen twitteraccounts kennen velen in Nederland inmiddels de weg. Toch ontbreekt het vaak aan een plan. Maaike Gulden biedt met haar publicatie structuur.

In 60 minuten

Uitgeverij Haystack en Frankwatching hebben elkaar vorig jaar gevonden bij het op de markt brengen van handzame, overzichtelijke werkjes met de vaste ondertitel ‘in 60 minuten’. Wie zich een bepaald onderwerp eigen wil maken, komt met een weekje grazen op het internet tegenwoordig best ver, maar vaak is die tijd niet beschikbaar. Een boek dat je pakweg in een uur uitleest en waarin alles op een rij staat, is daarom een cadeau voor jezelf.

Dit boek is de jongste uitgave die per vandaag beschikbaar is. Conform het inmiddels beproefde op maat gesneden concept met een heldere opzet, vlot geschreven tekst en een reeks verwijzingen naar bruikbare tools. Maaike Gulden is eigenaar van The Marketing Factory en blogt voor Twittermania, PowerPR en Frankwatching. Ze twittert zelf ook (19.000 tweets), heeft 10.000 volgers en volgt 3.700 accounts.

Checklist

Het boek is volgens de auteur ter inspiratie geschreven voor ondernemers met of zonder personeel en voor marketeers en medewerkers die bezig zijn met social media. Maaike Gulden maakt ondernemers duidelijk dat er voor hen op zakelijk vlak wel degelijk kansen liggen, bijvoorbeeld bij acquisitie, marketing en promotie van evenementen. Marketeers en specialisten op het terrein van sociale media in dienst van grotere ondernemingen, kunnen het boek gebruiken als een soort checklist om te zien wat ze over het hoofd hebben gezien. Afhankelijk van je kennisniveau is dat in minder of meerdere mate het geval.

TwitterCreditcard

Foto met dank aan Fotolia.

Twitter is geen digitale reclamefolder

Maaike Gulden wijst er in haar boek regelmatig op dat Twitter geen digitale reclamefolder is ter promotie van je eigen product. Denk niet in termen van zenden en verkopen, maar zoek de dialoog en contact. Ze heeft het over de 80/20-regel, waarbij het hoogste percentage geldt voor het beschikbaar stellen van interessante content, het delen ervan, het meedoen aan discussies en het beantwoorden van vragen. De rest van de tijd mag je best promotioneel bezig zijn. Zo, stelt de auteur, bouw je een reputatie op bij je volgers. Die je vaak eerst moeten vertrouwen, voordat ze iets van je afnemen.

Strategie

Wie succesvol zakelijk wil twitteren, denkt eerst na over een strategie. Je kent je doelgroep, je bepaalt je doelstellingen, ziet een soort van ijkpersoon voor je en bedenkt welke boodschappen interessant zijn voor hem of haar. Je zoekt daarna je (relevante) volgers en bouwt een band op met inhoudsvolle content. Dat kost tijd, maar gelukkig zijn er voor veel handelingen tools: daardoor reageren sommige mensen altijd zo verrassend snel. Maaike Gulden gaat redelijk uitvoerig in op het gebruik van hashtags en lijsten. Van Twitter Chats en Twitter Cards heeft vast niet iedereen gehoord. En dat je je link naar je Twitteraccount op veel plekken kunt plaatsen, is hoe dan ook een opfrisser.

Interessante tools

De auteur noemt aan het einde van de hoofdstukken steeds interessante tools, aangedragen door Herman Couwenbergh van het informatieve blog Twittermania. Het is jammer dat ze er zich niet erg expliciet over uitspreekt. Je weet als lezer niet waar haar persoonlijke voorkeuren naar uitgaan en daar ben je eigenlijk wel nieuwsgierig naar. De vraag of je bijvoorbeeld aan de pro-versies van Hootsuite en Manageflitter voldoende hebt, blijft daarmee onbeantwoord. Het boek kent veel vindplekken voor gereedschap, het kost alleen alsnog de nodige tijd om ze te verkennen.

voorkantboekjezakelijktwitteren

Titel: Zakelijk twitteren voor gevorderden, in 60 minuten
Auteur: Maaike Gulden
Uitgever: Haystack
Jaar: 2014
ISBN: 9789461260888
Mediatype: boek (160 pagina’s)
Prijs: € 12,50
Bestellen: Managementboek.nl (aff.)

Foto intro met dank aan Fotolia