Innovatie

Instagram voor lokale bedrijven: 10 tips

0

Instagram. Hoewel precieze cijfers niet bekend zijn, lopen schattingen op tot zo’n 1,4 miljoen Nederlandse gebruikers dit jaar. Maar wat kun je als lokale ondernemer met Instagram? Nou: heel veel. En met deze tien tips kan ook jij morgen al aan de slag.

200 miljoen gebruikers

Visuele content is in opmars en dat is aan Instagram’s populariteit goed te zien. Het aantal gebruikers steeg wereldwijd in 6 maanden tijd van 150 miljoen naar 200 miljoen. En die gebruikers zijn ook nog eens heel actief. Geen wonder dus dat er ook steeds meer grote, internationale bedrijven en organisaties zijn die Instagram met succes inzetten.

Accepteer cookies

Instagram is perfect voor lokale bedrijven.

Toch biedt Instagram niet alleen grote bedrijven veel kansen. Het is juist bij uitstek geschikt als marketingtool voor bedrijven met fysieke locaties (een plek waar klanten of bezoekers komen). En niet alleen omdat ze zo veel photo opps hebben in en rondom hun eigen zaak.

Foto’s op een kaart

Een groot voordeel van Instagram-updates is namelijk dat gebruikers foto’s op Instagram kunnen geotaggen: kunnen voorzien van een GPS-coordinaat. Zo plaats je niet alleen een foto op een kaart, maar kun je via die geotag ook andere foto’s met diezelfde geotag bekijken.

bloemenzaak-instagram-geotaginstagram voor bedrijven

Inchecken

Veel Instagram-gebruikers vinden het leuk om in te checken door geotags toe te voegen aan hun updates en zo aan volgers te laten zien waar ze zijn. Vooral op vliegvelden, in restaurants en bij bezienswaardigheden (de locatie waar in 2013 het meest op werd ‘ingecheckt’ was een winkelcentrum) gebeurt dit veel.

Eigenlijk gebeurt het overal, dat geotaggen. Ook in Nederland steeds meer. Mensen geotaggen bijvoorbeeld de Universiteit van AmsterdamSeats2Meet of de Coffee Company in Rotterdam.

horeca op instagram

Overzicht Instagramfoto’s met dezelfde Geotag

Lokale bedrijven zijn in het voordeel op Instagram

Lokale bedrijven hebben een voordeel dat online bedrijven en merken niet hebben: ze hebben iedere dag klanten in hun zaak. En sommigen daarvan maken prachtige foto’s om met hun volgers te delen; een prachtige en natuurlijke manier van mond-tot-mond-reclame. Het is jammer dat veel van de bedrijven waar ingecheckt wordt, niet met een eigen Instagram-account te vinden zijn tussen al die updates.

bakkerswinkel Utrecht foursquare

in Foursquare getoonde foto’s bij zelfde geotag

Foursquare

Een bijkomend (en onderschat) voordeel van Instagram voor lokale bedrijven is dat de gegevens uit Instagram, waaronder de geografische informatie, gebruikt wordt door vele andere apps, databases en websites. Foursquare en Instagram wisselen bijvoorbeeld gegevens uit. Dat betekent onder andere dat Instagram gebruik maakt van de lijst met geotags uit Foursquare, en Foursquare bij bedrijfsvermeldingen instagramfoto’s toont.

Gratis marketingkanaal

Kortom, Instagram is een prachtig, gratis marketingkanaal. En dat gewoon via de smartphone in je broekzak, terwijl je aan het werk bent!

10 Instagram-tips voor lokale bedrijven

Waar moet je aan denken wanneer je je als ondernemer of locatiemanager op Instagram begeeft namens je bedrijf of organisatie?

lokaal bedrijf op instagram1. Instagram accountnaam

Gebruik waar mogelijk je bedrijfsnaam als accountnaam. Hoe herkenbaarder, hoe beter: zo ben je makkelijk vindbaar.

Let op: de naam die je opgeeft en je accountnaam kunnen verschillend zijn. Zo kun je er voor kiezen om in de accountnaam de naam van je zaak te gebruiken maar als beschrijving een langere naam met daarin je branche (‘Slagerij’, ‘Restaurant’, ‘Gemeente’). Zie het voorbeeld hiernaast van tandartspraktijken.

2. Zoekwoorden in je instagramprofiel

Gebruik belangrijke zoekwoorden in je profieltekst. Dat maakt je niet alleen beter vindbaar op Instagram, maar mogelijk ook in met Instagram gekoppelde sites en apps.

Denk aan woorden als je bedrijfstak, je producten of je specialisatie. Als lokale ondernemer is bovendien je plaatsnaam of wijknaam belangrijk.

3. Zorg voor regelmaat

Post regelmatig foto’s. Met iedere foto heb je de kans om je doelgroep onder ogen te komen. Een investering, dus. Bovendien zorg je zo dat je met je eigen foto’s in de zoekresultaten komt te staan als mensen zoeken op jouw geotag of locatie. Bijvoorbeeld met de aanbieding van de week, een event voor klanten of een nieuw product. Met je smartphone is een foto zo gemaakt en geplaatst!

4. Geef je eigen foto’s ook een geotag mee

foto's locatie meegeven op instagramIets dat veel zakelijke instagrammers vergeten: geef je eigen foto’s zoveel mogelijk de geotag mee door in te checken in je eigen zaak of waar je je op dat moment dan ook bevindt (mits gerelateerd aan je zaak: bijvoorbeeld vakbeurzen of vestigingen).

Dat is belangrijk: als klanten dat ook doen en de geotag aanklikken, komen ze vanzelf jouw account tegen. Dat vergroot de kans dat ze je zullen volgen. Bovendien geeft het ook je eigen volgers de mogelijkheid om te klikken op die geotag en te zien wat er ter plekke zoal te zien is. En tenslotte vul je zo de zoekresultaten voor je zaak in andere locatiedatabases, zoals Foursquare, met mooie visuele content.

Je doet dit door te kiezen voor ‘Geef deze locatie een naam’. Let erop dat je wel in de buurt van je locatie zijn om dit te doen. Als je locatie er niet bij staat, betekent dit dat je niet vermeld staat in de verschillende geo-databases die Instagram gebruikt. Je kunt je eigen locatie toevoegen. Check in dat geval ook hoe het staat met je Google Local- of Google Maps-vermelding, je Foursquare-vermelding. De kans bestaat dat je bedrijf ook daar niet goed vermeld staat.

Instagram zelf geeft het goede voorbeeld zij besteden vaak aandacht aan bekende of onbekende locaties, inclusief geotag. De geotag is wel alleen aan te klikken vanuit de mobiele app van Instagram. Zie punt 5 voor andere mogelijkheden om op locatie te zoeken.

5. Monitor de geotag

Monitor die geotag dus ook, de blauwe plaatsnaam boven in foto’s. Zo kun je zien wat klanten over je zeggen, wat ze leuk vinden aan je zaak en welke dingen ze graag fotograferen. Maar natuurlijk ook zodat je vanuit je bedrijfsaccount eventueel kunt reageren op hun checkins. Je kunt op meerdere manieren in de gaten houden wat er gebeurt rondom jouw online locatie ofwel geotag op instagram:

  1. Klik via je eigen Instagram-account op een foto die je getagd hebt met de geotag om een overzicht te krijgen van alle foto’s die dezelfde tag hebben;
  2. Gebruik een tool als Nitrogram om te zoeken op je eigen zaak. Dit is een betaalde tool, maar door in te loggen met je Instagram-account heb je toegang tot een gratis demo met beperkte informatie;
  3. Gramfeed.com laat je ook zonder Instagram-account zoeken naar foto’s op hashtag of locatie. Log in met je Instagram-account om meer updates te zien.

instagram voor locaties

6. Gebruik hashtags, ook op instagram

Gebruik hashtags (zoekwoorden voorafgegaan door een hekje, ‘#’). Denk aan hashtags als plaatsnamen, activiteit, producten of type content (#ontbijten, #recept, #schoenen, #uggs, #video). Als je zoekt op hashtags, kom je er vanzelf achter welke hashtags veel gebruikt worden. En ook hoe vaak!

instagram hashtags

Overdrijf het niet: een of twee hashtagtags bij een bericht is meer dan genoeg. Net als op Twitter kan overmatig gebruik van hashtags spammerig overkomen en afleiden van de inhoud van je bericht.

7. Gebruik een omschrijving

Plaats altijd een tekst bij de foto. De omschrijving is een kans om te laten zien wie je bent, wat je doet, wat je te bieden hebt. Houd belangrijke zoekwoorden in je achterhoofd en gebruik ze wanneer dat natuurlijk en logisch is. Denk ook hier weer aan zoekwoorden die jouw bedrijf goed weergeven en waarop je potentiële klanten binnen of buiten Instagram zullen zoeken.

8. Go local

Benadruk het lokale aspect van je bedrijf! Dat is tenslotte wat jou verbindt met je (lokale) klanten en wat je onderscheidt van online bedrijven en grote, niet-tastbare merken. Denk niet alleen aan foto’s uit je zaak. Maak ook foto’s van je omgeving, je straat, je buurt, je stad, het weer en andere bedrijven in jouw buurt om het lokale gevoel te versterken.

Als je je op toeristen richt, denk dan ook aan bezienswaardigheden in jouw stad zodat je een breder plaatje kunt schetsen dan dat van jouw zaak alleen en ze meer reden geeft om je te volgen op Instagram. Bovendien is het altijd een goed idee, op elk social media kanaal, om ook over iets anders dan je eigen zaak te praten. 😉

9. Maak mooie foto’s

Foto’s hebben niet altijd een Instagram-filter nodig om mooi te zijn, maar ze moeten wel aantrekkelijk zijn. Zorg in ieder geval dat ze goed en sfeervol belicht zijn. Vooral als je foto’s maakt van eten, een erg populair onderwerp op Instagam, doe je dit alleen als het resultaat appetijtelijk is.

Ook als je bezoekers, klanten of medewerkers fotografeert (met hun toestemming!), vermijd dan donkere, slecht belichte foto’s. De kracht van Instagram voor ondernemers is dat je met je smartphone op zak makkelijk een foto maakt en deelt. Maar dat wil niet zeggen dat je foto’s moet plaatsen die niet mooi zijn. Blijf kritisch! Kijk ter inspiratie eens bij Nederlandse foodbloggers op Instagram.

10. Gebruik je instagramfoto’s ook op andere kanalen

Als je eenmaal een foto gemaakt hebt, heb je een mooi stukje visuele content in handen. Je kunt die foto ook elders delen, of het nou op Twitter is, Google+, op Facebook of op je blog.

Marketing vanachter de toonbank of de balie

Het makkelijke aan Instagram is dat je zo gezegd je marketingkanaal altijd bij de hand hebt. En het fijne van een fysieke locatie is dat er altijd wel iets te fotograferen en te delen is. Meer ideeën nodig? Volg het business blog van Instagram, waar veel cases van grote bedrijven (en adverteerders) worden besproken.

Volg je zelf een inspirerend lokaal bedrijf op Instagram? Laat het hieronder weten in een reactie!