Onderzoek, Trends

Consumenten & smartphones: de droom van elke marktonderzoeker

0

De smartphone neemt een steeds belangrijkere rol in binnen ons dagelijks leven. Uit het jaarlijkse ‘What’s happening online’-onderzoek van Ruigrok | NetPanel blijkt dat de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder gebruik maakt van internet op een smartphone. Van de mensen met een smartphone maakt tweederde zelfs meerdere malen per dag gebruik van internet op hun mobiel.

Mobiel als marketingkanaal

Veel bedrijven en organisaties leggen daarom steeds meer de focus op mobiel als marketingkanaal. Maar welke kansen en mogelijkheden biedt de smartphone nu eigenlijk voor marktonderzoek? De smartphone is eigenlijk de droom van elke marktonderzoeker: consumenten hebben hem altijd dicht bij zich en bij veel van de dagelijkse activiteiten speelt de smartphone een rol. Dichterbij de consument kom je dus eigenlijk niet.

Mobile-proof maken van online vragenlijsten is randvoorwaarde

Mobiel onderzoek is nu dan ook een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen marktonderzoek. Veel bureaus zijn op zoek naar toepassingen waarin de mogelijkheden die smartphones bieden optimaal benut worden. Hierbij gaat het niet alleen om het mobile-proof maken van online vragenlijsten. Dat online vragenlijsten ook goed in te vullen moeten zijn op smartphone en tablet is tegenwoordig een randvoorwaarde, als je online onderzoek wilt uitvoeren. Een steeds groter deel van de respondenten aan online onderzoek vult de vragenlijst immers in op mobiele devices.

Het inzetten van mobiel als extra onderzoekstool is voor marktonderzoekers nog een grote uitdaging. Enkele mogelijkheden die smartphones bieden op het gebied van onderzoek zijn:

Gebruik van sensoren

Elke smartphone heeft verschillende sensoren die continu data verzamelen. Deze informatie wordt in marktonderzoek nog nauwelijks gebruikt, maar biedt veel mogelijkheden om resultaten van onderzoek beter te duiden. Zo kunnen de antwoorden van respondenten bijvoorbeeld gekoppeld worden aan zijn of haar surfgedrag op de smartphone of aan data van specifieke apps.

Realtime inzoomen op gebeurtenissen en ervaringen

Smartphone biedt consumenten de mogelijkheid om hun mening te geven op het moment dat het gedrag of de ervaring daadwerkelijk plaatsvindt en emoties nog aanwezig zijn. Doordat op basis van GPS bepaald kan worden waar iemand zich bevindt (location-based), kunnen consumenten ook gericht benaderd worden om hun mening te geven. Zo kunnen respondenten die net de supermarkt verlaten via een push-bericht benaderd worden om direct hun bezoek te evalueren.

Onderzoek voor deelnemers relevant en leuk maken

Doordat deelnemers direct hun mening kunnen geven, wordt deelname aan onderzoek relevanter. Daarnaast biedt de smartphone mogelijkheden om onderzoek leuker te maken. Naast een standaard vragenlijst kunnen deelnemers opdrachten met hun smartphone uitvoeren en deze via een onderzoeks-app met marktonderzoekers delen. Een voorbeeld hiervan is een foto-opdracht waarbij de deelnemer een foto maakt van een etalage die hem of haar aanspreekt en van een etalage die helemaal niet aanspreekt.

Beacons op de werkvloer

Naast de mogelijkheden die de smartphone zelf biedt, zijn ook devices die een connectie kunnen maken met de smartphone interessant. Het inzetten van beacons op de winkelvloer is hier een goed voorbeeld van. Nu is het al mogelijk om op basis van GPS te bepalen waar iemand zich (ongeveer) bevindt. Met beacons zijn we in de toekomst zelfs in staat om in gebouwen (bijvoorbeeld op de winkelvloer) te bepalen waar iemand zich bevindt (bijvoorbeeld voor een bepaald schap). Dit biedt extra mogelijkheden om bijvoorbeeld iemand te volgen tijdens zijn bezoek aan de winkel (route in kaart brengen) én op relevante momenten te benaderen om zijn of haar mening te geven. Wanneer een klant bijvoorbeeld een nieuw schap in de winkel passeert en dit schap uitgerust is met een beacon, kunnen we de klant via een onderzoeksapp meteen vragen het nieuwe schap te beoordelen.

Foto met dank aan Fotolia.

Foto met dank aan Fotolia.

Google Glass

Ook Google Glass biedt volop mogelijkheden voor marktonderzoek. Met de camera-functie op de Google Glass kun je een winkelbezoek door de ogen van de bezoeker ervaren. Daarnaast bevat de Google Glass een sensor die in de toekomst zelfs als eye-tracker ingezet kan worden. Met andere wearables die fysiologische responsen kunnen meten (bijvoorbeeld een hartslagmeter en in de toekomst misschien smartwatch) geeft dit een nog beter beeld van de ervaring van de consument.

Onderzoek via smartphones en wearables is nog volop in ontwikkeling, maar komende jaren worden deze devices steeds vaker gebruikt in marktonderzoek. Zeker als deze naast het vragen naar een mening van consumenten ook echt ingezet worden voor het observeren van daadwerkelijk gedrag.

Heb jij ideeën over de toegevoegde waarde van smartphones en wearables voor marktonderzoek? Dan lees ik die graag in de reacties hieronder terug.

Foto intro met dank aan Fotolia.