Columns, Reportages, Trends

Krekels in een wereld van smartphones

0

Een paar inspirerende verhalen; meer heb je eigenlijk niet eens nodig op zo’n dag. En als er zestien met zorg geselecteerde sprekers zijn, is de kans groot dat daar inspiratie tussen zit. Ik heb het over PINC, het jaarlijkse congres in Zeist, altijd ergens in mei. PINC geeft het podium aan het bijzondere verhaal.

Spookstations

Dat kan een plastisch chirurg zijn die gezichtstransplantaties uitvoert, een conservator van het Museum of Everything, twee vrienden uit London die bedachten dat het leuk zou zijn om de 47 personages van de film ‘Back to the Future’ alle teksten in tweets te laten zeggen, of twee jonge Franse architecten die ontwerpen bedachten voor ongebruikte Parijse metro-stations, zogenaamde ‘spookstations’. Stations die gesloten worden omdat er te weinig reizigers gebruik van maken. Ze zijn verlaten, ongebruikt, maar ze zijn er nog. Zou je hier niet een nachtclub van kunnen maken? Een zwembad? Theater? We zagen het allemaal.

Ondergronds leven

En zo was daar ook de documentairefilm-maker Samuel Orr. Van het bestaan van de cicada wist ik niet, maar hij vertelde er over. De cicada is een van de meest fascinerende insekten op deze wereld, en Orr verwierf via het crowdfunding platform van Kickstarter fondsen om een documentaire over de krekels te maken. Hij liet een fragment zien. We zagen hoe de larven leven onder de grond, miljoenen cicada’s, in kleine tunnels, aan de mid-Atlantische kust van de Verenigde Staten.

Ondergronds grot © Mangojuicy - Fotolia.com

Foto © Mangojuicy – Fotolia.com

In mei vorig jaar kwamen ze boven, na 17 jaar lang (!) ondergronds geleefd te hebben. Om vervolgens een paar weken bovengronds door te brengen en dan te sterven. Het is een fascinerende levensloop vanuit menselijk oogpunt. De cicada’s leven 17 jaar in het donker (voor sommige soorten is dit een periode van 13 jaar, ook een priemgetal), zien de wereld, lopen er even rond, en sterven een paar weken later.

Een smartphone-loze wereld

De cicada die dit jaar het licht ziet is dus in 1997 als larf ergens in de grond begonnen. Het is het jaar waarin IBM’s Deep Blue in een tweekamp Gary Kasparov versloeg, het jaar waarin het onbekende Google haar domeinnaam registreerde. En het jaar waarin Microsoft 150 miljoen dollar investeerde in Apple, om het te redden.

Foto: © Copyright Ben Brooksbank and licensed for reuse under this Creative Commons Licence.

Een smartphone-loze wereld: treinreizigers in 1997. Foto: © Copyright Ben Brooksbank and licensed for reuse under this Creative Commons Licence.

De wereld was nog smartphone-loos. We deden boodschappen. Volle winkelstraten. Kinderen fietsten nog op straat met volle schooltassen, de post werd twee keer per dag bezocht en minister Remkes had jarenlang weliswaar ogen maar niet voor de verkwisting in al die ICT-projecten bij de overheid. Woningcorporaties hadden nog nooit van derivaten gehoord.

Boven de grond

Toen kwam de cicada boven de grond, zag de spookwinkelstraten, hoorde de parlementaire onderzoeken, had geen enkele vriend op Facebook, werd gepest, en hij liet het leven. Toen documentairemaker Orr van het podium stapte was een staande ovatie zijn deel. We begrepen ineens zoveel meer.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto intro met dank aan Fotolia.