WK voetbal op televisie met Jack van Gelder?

0

Wat worden we verwend dit WK! Het is smullen om te zien hoe ons kleine kikkerlandje zich wederom ontpopt van afgeschreven elftal tot favoriet voor de eindzege. In volle glorie krijgen we hoge kwaliteit beelden via de kabel en satelliet. Maar veel van ons hebben een voorkeur voor het commentaar van Jack van Gelder en Ronald van der Geer op Radio 1. Er is alleen één probleem: je kunt beide niet gesynchroniseerd krijgen.

Digitale televisie is de norm: 86,8% van de huishoudens kijkt digitaal. De grootste aanbieders zijn achtereenvolgens Ziggo (kabel), KPN (IPTV), UPC (kabel) en CanalDigitaal (satelliet). Wel zitten er verschillen in de uitzendnorm: waar de kabelaars en satelliet een echt HD-signaal doorgeven (1080i; 1920 x 1080 pixels interlaced), komt KPN niet verder dan een magere 720p (1280 x 720 pixels progressive), ook wel HD-ready genoemd.

Vertraging radio & tv

Het probleem is dat het geluid van Radio 1 veel sneller beschikbaar is dan het digitale televisiesignaal: gemiddeld zo’n 3 tot 4 seconden. Concreet betekent dit dat je Jack en Ronald al in extase hoort roepen dat het doelpunt is gevallen, maar dat je dat pas een paar seconden later zelf ook ziet gebeuren via digitale televisie.

In 2008, toen digitale televisie nog niet zo gemeengoed was als nu, wijdde ik hier al een artikel aan op Frankwatching. Toen ging het er vooral om dat er digitaal later werd gejuicht dan bij de buren, die nog analoog keken. Ook toen al verzuchtten mensen dat ze liever het commentaar van Jack van Gelder synchroon zouden willen zien met het digitale televisiesignaal:

“Zou mooi zijn als alles synchroon loopt dan hebben we digitale televisie met de stem van Jack (radio)!!”

“Radio luisteren met het televisiebeeld op de achtergrond is ook geen optie. Ik kijk nog gewoon analoog maar het commentaar van Jack van Gelder van afgelopen maandag was ook ca. 2 seconden eerder. Da’s helemaal geen kijken.

Dat was in 2008. De roep om Jack wordt met elk EK en WK luider. Niets ten nadele van commentators zoals Frank Snoeks (wel je telefoon voortaan uitzetten), maar Jack is echt leuker! In de dagen na de wedstrijden worden de – achteraf – gesynchroniseerde beelden volop via sociale media gedeeld.

De Telegraaf hield een poll onder haar lezers en van de 60.000 mensen die reageerde gaven ruim 40.000 de voorkeur aan Jack.

NPO_FBJack via NPO.nl

Onlangs kondigde de NPO met trots aan dat de kijkers de gewenste optie erbij krijgen: via NPO.nl kan je kiezen voor de live stream met het televisiecommentaar (meestal Frank Snoeks bij oranjewedstrijden) of de gesynchroniseerde Radio 1-stream met Jack en Ronald.
Nu wil het probleem dat we bij voorkeur geen voetbal kijken op de laptop of tablet (tenzij je in het buitenland zit), maar op een zo groot mogelijk scherm in de huiskamer, buiten op straat met de buren of in de kroeg. Bovendien is de maximaal mogelijke kwaliteit via de webstream een fractie van het digitale televisiesignaal. Met 722 x 406 pixels komt het eerder in de buurt van analoge televisie (720 x 576 pixels) dan de HD-varianten. Als je dat vervolgens full-screen bekijkt op je laptop of beamer, lijkt de bal inderdaad eerder vierkant dan rond.

Aangezien beide signalen toch al beschikbaar zijn, moet het een koud kunstje zijn om dit te synchroniseren. Aldus startte ik een zoektocht naar antwoorden. Na een conversatie met @ZiggoWebcare, werd ik doorverwezen naar NPO.

ZiggoWebcareVia Facebook reageerde ik en kreeg ik een reactie van de webredacteur, die mij in eerste instantie wilde afschepen met de reden dat het technisch niet mogelijk zou zijn. Een drogreden, want als je online in staat bent om een signaal te synchroniseren, is het een koud kunstje om dat door te zetten naar de digitale televisie-aanbieders. Zie hieronder de conversatie:

NPO_FB-respons

Geef de kijker keuze!

In tegenstelling tot de Telegraaf roep ik niet op om Frank Snoeks te vervangen op televisie. Jack en Ronald zijn zo beeldend, omdat het immers voor Radio 1 geproduceerd wordt. Waar het om draait, is om de kijker de keuze te bieden tussen het reguliere commentaar (rustiger) en het enthousiasme van Jack van Gelder en Ronald van der Geer. Dit zou bijvoorbeeld kunnen wanneer de kabelaars hun informatiekanaal op de tijden van de WK-duels openstellen voor een apart, gesynchroniseerd uitzendsignaal. Via Nederland 1 krijg je dan de wedstrijd met Frank Snoeks en via het andere kanaal dezelfde wedstrijd met Jack of Ronald.

Het zou de NPO sieren als ze dit nog voor aanstaande zondag konden regelen. Waar een wil is is een weg. Ze hebben nu een paar wedstrijden kunnen testen, dus nu is het tijd om het uit te rollen. Aan de andere kant, als we niet weten door te stomen tot de finale, zal het ook voor Jack en Ronald moeilijker worden om ons allen in vervoering te brengen. Dan hebben ze weer twee jaar tot het volgende toernooi, hoewel er dan waarschijnlijk al in 4K wordt uitgezonden.

Foto intro met dank aan Fotolia.