Innovatie

Zo voorkom je dat Gmail je e-mails inkort

0

Zoals je misschien zelf al ervaren hebt, kort Gmail e-mailings in waarvan het achterliggende HTML-document 102 kb of groter is. Op zichzelf al niet prettig, maar het heeft mogelijk ook negatieve gevolgen voor je e-mailreputatie. Zijn jouw e-mailings te zwaar? Tijd om ze op een dieet te zetten! 

Is het jou ook al opgevallen?

Gebruikers van Gmail is het wellicht opgevallen dat de e-mailprovider sommige e-mailings inkort met de mededeling ‘Message clipped’, met een link naar de volledige versie van de e-mail.

Gmail knipt e-mailberichten groter dan 102 kb in

Voorbeeld van een e-mail die ingekort is met ‘Message clipped’

Bij mobiele clients kun je het volledige bericht niet eens lezen

In veel mobiele clients is het nog erger. De enige indicatie die gebruikers daar hebben dat een mail is ingekort, zijn drie puntjes onderaan een mail. Zonder de mogelijkheid om verder te klikken naar het volledige bericht.

gmail-message-clipped-mobile

Alleen drie puntjes: niet mogelijk om volledige bericht te lezen

Ingekort bericht helpt spamklachten in de hand

Nu is dat op zichzelf al geen wenselijke situatie omdat dit ten koste gaat van je boodschap. Maar het is nog eens extra vervelend als hierdoor ook de uitschrijflink in de footer van je e-mail wegvalt. Omdat ontvangers die je e-mails niet meer willen ontvangen geen opt-out-mogelijkheid kunnen vinden, zijn ze eerder geneigd op de spamknop te drukken. En dat gaat ten koste van je e-mailreputatie.

Tips & tools om je HTML te verkleinen

Zoals gezegd kort Gmail e-mails alleen in als ze zwaarder zijn dan 102 kb. Het gaat hier om de grootte van het HTML-document. Afbeeldingen die vanaf een externe locatie worden geladen, tellen niet mee. Om te voorkomen dat Gmail de digitale schaar in je e-mails zet, is het dus zaak je HTML-document zo licht mogelijk te maken.

Tips om je hierbij te helpen

  • Haal voor verzending alle opmerkingen uit de HTML-code. Een opmerking als <-- Nieuwsoverzicht begint hier --> is heel handig bij het maken van een template, maar neemt in een inbox alleen maar onnodige kb’s in.
  • Verwijder tabs, dubbele spaties en witregels in je HTML-code voor je e-mailing de deur uit gaat.

Online tools om je hierbij te helpen

Het kleiner maken van HTML-bestanden is een nogal tijdrovende klus als je dit met de hand moet doen. Gelukkig zijn er online genoeg tools te vinden die je hierbij helpen. Een greep uit het beschikbare aanbod:

3 maatregelen voor als het niet anders kan

Heb je je minimum bereikt en kun je echt niet om een HTML-document van 102 kb of hoger heen? Neem dan in ieder geval de volgende maatregelen:

1.  Duidelijke link naar de webversie

Plaats bovenin je e-mail een duidelijk zichtbare link naar de webversie van je e-mail. Omdat je deze zelf host, al dan niet bij een e-mailserviceprovider, heeft Gmail geen invloed op hoe deze getoond wordt. Ontvangers kunnen zo in hun browser dus je volledige e-mail bekijken.

2. Plaats afmeldlink bovenaan

Zet ook de afmeldlink bovenin je e-mails. Zo voorkom je dat mensen je e-mails als spam rapporteren omdat ze onderin geen opt-out-mogelijkheid zien.

3. Verklein kans op spamklachten

Maak gebruik van een list unsubscribe header. Hiermee plaats je een extra afmeldknop bovenaan aan je e-mails, wat de kans op spamklachten verkleint.