Innovatie

Lokaal klanten winnen? Zet je zaak online op de kaart!

0

Ben je ondernemer en wil je meer klanten winnen uit jouw stad of dorp, maar ontbreekt het je aan tijd en kennis? Dan is het boekje ‘Zet je zaak op de kaart in 60 minuten’ misschien wat voor jou! Het boekje is namelijk geschreven voor iedere ondernemer met gebrek aan tijd, maar met ambitie om ook online zichtbaarheid en groei te realiseren. Het helpt lokale ondernemers om stapsgewijs hun bedrijf online op de kaart te zetten om zo hun doelgroep beter te bereiken.


Het boekje ‘Zet je zaak op de kaart in 60 minuten’ is geschreven door zelfstandig marketingadviseur en blogger Elja Daae. Ik heb het alvast gelezen: in dit artikel vertel ik je wat ik van het boek vind en voor wie het geschikt is.

Denken in doelgroepen

Het boekje bestaat uit 9 hoofdstukken met een duidelijke structuur en opbouw. Wat ik erg prettig vind is dat het eerste hoofdstuk over ‘denken in doelgroepen’ gaat. Doordat ik al een paar jaar jaar digitale marketing-trainingen geef aan lokale ondernemers, weet ik uit ervaring dat zij dit juist vaak vergeten. Hierdoor zijn marketingactiviteiten niet altijd op de doelgroepen afgestemd. Dit eerste hoofdstuk onderschrijft het belang van denken in doelgroepen. Ook bespreekt Elja een aantal voorbeelden van online doelgroepen. Wat ik wel jammer vind is dat in dit hoofdstuk niet beschreven wordt hoe je als ondernemer je doelgroepen in kaart kunt brengen.

Bepaal de juiste zoekwoorden

In het tweede hoofdstuk leer je over het bepalen van de juiste zoekwoorden om je online informatie op af te stemmen. Volgens de schrijfster is geen hogere wiskunde. En dat blijkt ook wel uit haar boek! Als je hierover niet goed nadenkt, kun je je hier wel makkelijk in vergissen. Hetzelfde merk ik in de praktijk: vaak besteden ondernemers te weinig aandacht aan zoekwoorden, of slaan ze deze stap zelfs over. Dat kan ten koste gaan van het langetermijnresultaat (bijvoorbeeld nieuwe klanten winnen).

Verbeter de vindbaarheid van je website

Ben je op zoek naar praktische tips om de vindbaarheid en effectiviteit van je website te verbeteren? Dan heb je zeker iets aan dit boek. In het derde hoofdstuk geeft Elja hiervoor tien praktische tips. De belangrijkste tip is om aan Google (of andere zoekmachines) duidelijk te maken dat je een bedrijf bent met een fysiek adres. De reden hiervoor is dat Google de locatie van een zoeker altijd probeert te koppelen aan zoekresultaten in de buurt van de zoeker. En dan wil je natuurlijk als eerste tevoorschijn komen.

Benut de mogelijkheden van Google en online vermeldingen

Volgens Elja is een goede vindbaarheid in Google belangrijk. Want met het feit dat 90 procent van de Nederlanders Google gebruikt om informatie op te zoeken, mag dat stuk niet ontbreken. Ook geeft de schrijfster in dit hoofdstuk antwoord op de ‘hoe dan?’-vraag, door een stappenplan voor een ‘Google mijn bedrijfsvermelding’ te geven. Daarna wordt beschreven hoe online vermeldingen op diverse sites je bedrijf direct of indirect promoten. Daarbij kun je denken aan:

  • Online gidsen over je branche,
  • websites over je stad, regio of buurt
  • en beoordelingssites.

Instagram_Icon_Large

Omarm sociale media

Social media bepalen steeds meer het gezicht van het web. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan social media die extra belangrijk zijn voor lokale ondernemers, zoals Facebook, Instagram, Foursquare en Twitter. Doordat je via deze kanalen reviews achter kunt laten die bijdragen aan je vindbaarheid in Google.

Vertel je verhaal

Ook storytelling blijft in dit boekje niet onderbelicht. Lees hoofdstuk 7 als je meer wilt weten over verschillende typen content (bijvoorbeeld foto`s, teksten en video`s) en het gebruik hiervan. Het gaat daarbij niet zozeer om de hoeveelheid, maar vooral om de relevantie van de updates. Uiteraard benadrukt de auteur wel dat Google gek is op nieuwe content en dat het aan te raden is om geregeld nieuwe updates te plaatsen.

Aan het eind van het boek vind je informatie over de mogelijkheden van online technologieën en tips om meteen aan de slag te gaan. Elja heeft er een checklist in opgenomen. Erg handig!

Niet lullen maar poetsen

‘Niet lullen maar poetsen’, dat typeert lokale ondernemers. Ze hebben vaak een praktische insteek en geen tijd voor geklets en geneuzel. Ze willen namelijk nieuwe klanten winnen en geld verdienen. Naar mijn mening is dit boekje uitermate geschikt voor die doelgroep. Je hoeft namelijk geen dikke pillen door te lezen, maar leert in slechts zestig minuten de beginsels van digitale marketing: direct toepasbaar op je eigen bedrijf.

Maar naar mijn mening ben je na 60 minuten nog niet klaar. Het eigen maken van de stof en het toepassen hiervan vraagt namelijk een serieuze investering. Het is een beetje de vraag of een ondernemer hiervoor daadwerkelijk tijd vrij kan en wil maken. Dit zal eerder het geval zijn als hij of zij al affiniteit heeft met digitale marketing. Maar goed.. dan heb je altijd nog zzp-ers of bureaus die je graag helpen!

Overal aan gedacht

De praktische insteek van het boekje, de vele voorbeelden en de bondige opzet maken de leerstof eenvoudig te begrijpen. Het bijzondere aan dit boekje is, dat als je denkt dat je een vraag hebt of een suggestie om het boekje te verbeteren, dit binnen no time niet meer relevant is. De schrijfster heeft namelijk (bijna) overal aan gedacht. Wat ik jammer vind is dat veel voorbeelden op internet opgezocht moeten worden. Het was beter geweest dat deze voorbeelden direct in het boekje verwerkt zouden zijn. Nu vraagt dit extra moeite van de lezer, waarbij ik me afvraag hoe betrokken je moet zijn om de informatie online echt op te zoeken. Ook mis ik informatie over het meten van de effectiviteit van de digitale marketing-activiteiten en consistentie in look & feel. Dit had het boekje meer compleet gemaakt, denk ik.

9789461261069 (1)Tip voordat je begint met lezen

In het boekje staat een link naar een site met alle artikelen die de schrijfster heeft gebruik om het boekje te schrijven. Open deze site voordat je het boekje gaat lezen. In het boekje wordt namelijk veel naar sites gerefereerd die op deze site makkelijk te vinden zijn. Op deze manier hoef je niet telkens een link in je zoekbalk in te toetsen. Gemak dient de mens!

Over het boek

Titel: Zet je zaak op de kaart in 60 minuten
Auteur: Elja Daae
Uitgever: Haystack
Jaar: 2014
Nummer: EAN 9789461261069
Mediatype: boek (146 pagina’s)
Prijs: € 12,50
Bestellen: Managementboek.nl (aff.)

Winnen?

Wil je dit boek winnen? We geven twee exemplaren weg op Instagram! Je kunt nog tot volgende week woensdag meedoen, daarna krijgen de winnaars persoonlijk bericht.

Foto intro met dank aan Fotolia.