Infographic, How to

Social media etiquette: do’s en don’ts [infographic]

0

We weten allemaal hoe belangrijk je profielen op sociale netwerken zijn. Wat we ook weten, is dat je profiel is als het ware een online visitekaartje is, waarmee je je aan anderen presenteert, of dat nou voor personal branding is of voor je werkgever. Waar zijn we dan nog niet over uit? Belangrijk voor je visitekaartje is je online gedrag en hoe je sociale netwerken inzet. Maar ken jij de sociale media etiquette eigenlijk?

Social media etiquette

Om je op weg te helpen heeft TollFreeForwarding onderstaande infographic ontwikkeld. Ze noemen het de ‘Social media etiquette guide for business’: tips voor het goed presenteren van jezelf op de populairste platformen van dit moment.

Groot bereik

Presentatie is een belangrijk issue. Zeker als je ziet hoe groot het aantal gebruikers is: Facebook heeft dagelijks ruim 750 miljoen gebruikers, op Twitter loggen iedere dag 100 miljoen leden in en LinkedIn mag dagelijks 120 miljoen gebruikers verwelkomen. Het publiek waar je jezelf aan presenteert is dus groot.

Hoe ga jij om met het online publiek?

Hoe kun je dat publiek het beste benaderen? Hoe maak je het beste een goede indruk? Wat kan wel en wat kan niet? Dat is bij ieder platform anders. Kijk naar de tips die de makers van de visual delen en doe je voordeel ermee. Maar over het algemeen gaat het op social media om een belangrijk aspect: sociaal zijn. Wees jezelf en ga online met mensen om zoals jij wilt dat ze met jou omgaan. Deel je verhaal en laat jezelf zien.

Wil je meer weten over de social media etiquette-gids? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Wil je een groter exemplaar van de visualisatie zien of misschien zelfs uitprinten? Klik dan op de afbeelding.

Social media etiquette-gids- do’s en don’ts [infographic]

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Foto intro met dank aan Fotolia.