Infographic, Onderzoek

SEO in 2014: de grootste uitdagingen voor bureaus & klanten [exclusief onderzoek]

0

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een belangrijk marketingonderdeel. Misschien hou je er rekening mee bij de teksten op je site. Maar je kunt het ook in grotere mate toepassen. Wat je in elk geval wilt, is zo goed mogelijk eindigen in zoekmachineresultaten en zo meer klanten aantrekken. Wat zijn de uitdagingen van de professionals en wat is de status van SEO in 2014? Dat blijkt uit nieuwe onderzoek onder SEO-professionals.

Wat is de status van SEO?

Het Duitse linkbird was benieuwd naar de stand van zaken en vroeg 10.000 professionals wereldwijd naar hun werkzaamheden op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, online marketing en e-commerce. De resultaten van de studie zijn verwerkt in een exclusieve infographic en een exclusief via Frankwatching openbaar te downloaden onderzoeksrapport. Beide vind je verder op deze pagina. Het merendeel van de respondenten is werkzaam bij een SEO-bureau of e-commercebedrijf, heeft een functie als CEO of managing director en is werkzaam in een organisatie van één tot tien medewerkers.

SEO is een uitdaging voor klanten

Uit het onderzoek blijkt dat SEO voor de professionals een belangrijk onderdeel van online marketing is. Groteuitdagingen voor hun klanten zijn het verbeteren en behouden van de positie in zoekmachineresultaten, maar ook zorgen voor kwalitatieve links en het verhogen van organisch verkeer naar de site. Ze besteden de SEO-activiteiten uit om hun onderneming online vindbaar en zichtbaar maken. Door een bureau in te schakelen hopen ze tijd te besparen, maar de voornaamste redenen die zij aangeven zijn dat middelen en expertise ontbreken.

Optimaliseren en adverteren meest effectief

Verder toont het onderzoek aan dat de vraag naar on-page en off-page zoekmachineoptimalisatie groot is. Bij on-page activiteiten herschrijf je bijvoorbeeld een tekst op je eigen site. Off-page zoekmachineoptimalisatie houdt in dat externe (relevante) websites met een link verwijzen naar jouw site. Dit is de belangrijkste voorwaarde om hoog te eindigen in zoekmachineresultaten.

Naast optimaliseren, besteden veel klanten van SEO-professionals aandacht aan search engine advertising: het plaatsen van advertenties in zoekmachines. Deze worden door zowel bureaus als klanten als het meest effectieve middel gezien. Daarnaast vinden klanten webdesign belangrijk om vindbaar én zichtbaar te zijn voor hun doelgroep.

Persoonlijk contact belangrijk netwerkmiddel

Opvallend is dat het merendeel van de klanten (46 procent) op aanbeveling van iemand contact op heeft opgenomen met het SEO-bureau. Via zoekmachines is ‘slechts’ 19 procent bij het bureau uitgekomen. Naast netwerken en SEO besteden deze bureaus veel aandacht aan contentmarketing om nieuwe klanten te werven. Slechts 3 procent van de orders komt binnen via contentmarketing. Persoonlijk contact, via een aanbeveling of een gesprek op een beurs of congres, scoort dus nog altijd beter dan online.

State-of-SEO-Agencies-2014-Standard-NL

En de toekomst?

Blijft SEO een belangrijk marketingonderdeel voor bureaus en hun klanten? Ja. Klanten willen blijven investeren in zoekmachinesoptimalisatie om zo een hogere omzet te behalen, maar ook om hun positie in zoekmachineresultaten te verbeteren én te behouden. Daarnaast willen beiden inzetten op het verhogen van organisch verkeer op hun website en de klantenkring uitbreiden. Ook zien de bureaus SEO als een belangrijk issue voor de toekomst: ze spelen hierop in door hun medewerkers te laten blijven leren. Ze passen steeds betere technieken toe om de positie van hun klanten in zoekmachines te verbeteren.

Download het volledige rapport van het onderzoek. Verspreiding van dit rapport voor commerciële doeleinden is niet toegestaan.

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Foto intro met dank aan Fotolia.