Infographic, Verdieping

Cijfers Nederlanders & social media in 2014: gebruik stagneert [infographic]

0

Het einde van 2014 nadert. Trendwatchers kijken vooruit en delen de trends voor het komende jaar. Voor sommigen is deze maand het moment om terug te kijken. Er worden lijstjes gepubliceerd en cijfers vrijgegeven. Zo ook op het gebied van social media en het gebruik daarvan het afgelopen jaar.

Regelmatig staan we in de serie Infographic Day stil bij het gebruik van social media door bedrijven en consumenten. Vaak zijn de feiten en cijfers die in de infographic worden gepresenteerd gebaseerd op het gebruik wereldwijd of van gebruikers uit de Verenigde Staten. Gelukkig duiken er af en toe ook infographics op met data over Nederland. Zo ook de onderstaande van ING.

Het gebruik van social media

ING maakte deze visual naar aanleiding van hun onderzoek #SMING14. Dit onderzoek (uitgevoerd door Social Embassy en Insites Consulting) is voor de derde keer verricht onder ruim 1.500 consumenten en geeft interessante feiten weer. Want wat blijkt? Het gebruik van social media door consumenten is in de periode 2012 tot 2014 gestagneerd. Facebook blijft, met een wekelijks gebruik van 71 procent, het populairste platform. YouTube, Google Plus, LinkedIn en Twitter volgen en sluiten de top 5.

Nieuwsvergaring en de rol van social media

Het onderzoek laat verder zien dat we door social media het nieuws actiever zijn gaan volgen. Ook praten we vaker over de actualiteit dat we lezen op social mediaplatformen. Respondenten geven aan dat ze het nieuws én hun mening delen met hun volgers. Discussies vinden vaker offline plaats. Opvallend is dat het medium een belangrijke rol speelt in de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht. Zo blijkt dat een bericht op Twitter minder betrouwbaar is dan een online nieuwsbericht van dezelfde afzender. Dit komt door de toelichting die gegeven wordt bij het online bericht en ontbreekt bij een Twitterbericht.

Wil je meer weten over het onderzoek naar het gebruik van social media in Nederland? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Voor een groter exemplaar klik je op de afbeelding.

Impact van social mediaVolg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.