Innovatie

Deze 10 crowdfundingprojecten vielen in 2014 het meest op

0

Vooral voor projecten op het gebied van duurzaamheid en de deeleconomie waren Nederlanders in het afgelopen jaar meer dan bereid hun portemonnee te trekken. Crowdfundingprojecten rondom deze onderwerpen waren in 2014 mateloos populair. Dat valt direct op als je de top 10 met meest opvallende projecten van het afgelopen jaar bekijkt.

Bijzondere crowdfundingprojecten

De top 10 in dit artikel, met daarin de meest bijzondere crowdfundingprojecten voor 2014, is samengesteld door CrowdfundingHub. Dit onafhankelijke kenniscentrum werkt samen met crowdfunding platformen, adviseurs, onderzoeksinstellingen en belangengroepen om crowdfunding op een duurzame manier te laten groeien.

Natuurlijk bevat deze toplijst de grootste projecten van het afgelopen jaar. Maar er is ook aandacht voor projecten die ons om andere redenen zijn opgevallen, omdat ze heel veel donateurs hebben kunnen mobiliseren bijvoorbeeld. Of veel aandacht in de (lokale) media hebben weten te realiseren. Het zijn in ieder geval allemaal projecten die tot de verbeelding spreken en die hopelijk tot inspiratie kunnen dienen voor nieuwe projecten in het komende jaar. Crowdfundingcampagnes binnen twee onderwerpen – deeleconomie en duurzaamheid – wisten de meeste donaties en publiciteit te realiseren.

Deeleconomie

Steeds vaker stonden op crowdfundingplatforms het afgelopen jaar projecten die op de een of andere manier te maken hadden met de deeleconomie. In de deeleconomie (sharing economy) gaat het niet langer om het bezitten van producten en diensten, maar om het verkrijgen van toegang en het onderling delen. Partijen als Peerby, Airbnb en Thuisafgehaald konden het afgelopen jaar op groeiende populariteit rekenen. SnappCar, het platform waarop autobezitters hun auto tegen betaling kunnen delen met bijvoorbeeld hun buren, haalde maar liefst €560.000 op in het afgelopen jaar.

SnappCar - Slim en sociaal rijden.clipular

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt ook een steeds belangrijker thema. Zo gaan particulieren onder andere zelf in duurzaamheid investeren via crowdfunding. Zo werd er geld op gehaald voor schone windenergie, zonnepanelen en lampen op zonne-energie. Door campagnes voor concrete projecten zien consumenten direct wat hun investering bijdraagt en dat ze daadwerkelijk een verschil kunnen maken.

Een ander opvallend project dat zich ook op de duurzame consument richtte en dit jaar veel geld wist binnen te slepen, was de verpakkingsvrije winkel Bag & Buy. De supermarkt, waar producten onverpakt verkocht worden (en de consument dus zelf zijn verpakking mee moet nemen) haalde in totaal ruim €90.000 op.

Top 10 crowdfundingprojecten van 2014

Dan is het nu tijd voor de volledige top 10 van het afgelopen jaar. Welke projecten vielen het meest op?

1. Je auto delen via SnappCar

SnappCar is hét grote crowdfundingsucces van 2014 en een van de belangrijkste bedrijven in de deeleconomie in Nederland. Via SnappCar verhuren mensen hun auto, bijvoorbeeld aan buurtbewoners. Via een campagne onder klanten, relaties en investeerders via OnePlanetCrowd werd door de organisatie maar liefst €560.125 opgehaald.

Accepteer cookies

2. Verpakkingsvrije supermarkt Bag & Buy

Naar het voorbeeld in Berlijn komt nu ook in Utrecht een supermarkt zonder verpakkingen. De campagne via Doorgaan.nl van Bag & Buy, de eerste verpakkingsvrije foodwinkel, trok veel donateurs en leverde €92.166 op. Bovendien heeft de actie veel media-aandacht opgeleverd. De winkel gaat begin 2015 open.

Accepteer cookies

3. Polare gaat door

Na het faillissement van boekenwinkel Polare aan het begin van het jaar, probeerden enkele winkelmanagers via crowdfunding hun eigen winkel over te nemen, waarvan een groot aantal zich hadden gegroepeerd binnen het netwerk Polaregaatdoor. Deze acties waren zeer succesvol voor de winkels Dominicanen in Maastricht (€100.000), Dekker vd Vegt in Nijmegen (€150.000), Gianotten in Tilburg (€50.000) en Donner in Rotterdam (€250.000).

In totaal hebben ruim 3000 personen bijgedragen aan de overname van de verschillende boekhandels en is er meer dan een half miljoen euro opgehaald.

4. Meer windmolens voor de Windcentrale

Een bijzonder plek in deze lijst is weggelegd voor de Windcentrale. Dit initiatief geeft particulieren sinds 2012 de mogelijkheid om zelf te investeren in een eigen windmolen om groene stroom op te wekken. Ook in 2014 werden weer enkele windmolens op deze manier gefinancierd, waardoor er nu 15.000 investeerders aangesloten zijn bij dit initiatief en de Windcentrale eigenaar is van 9 windmolens. Er is in totaal 15 miljoen euro is ingezameld.

Accepteer cookies

5. Waka Waka – opladen & verlichten

WakaWaka (‘helder licht’ in Swahili) ontwikkelt, produceert en verkoopt ‘high-tech, low-cost’ lampen en opladers op zonne-energie. Deze organisatie is een van de eerste bedrijven die crowdfunding structureel inzet voor haar groei.

In februari 2012 haalde het bedrijf via Symbid 75.000 euro op als eerste investering in het bedrijf om te gaan starten met de ontwikkeling van het eerste product. Begin 2013 startte WakaWaka een nieuwe crowdfundingcampagne om een nieuw model (WakaWaka Power) te ontwikkelen, die de mogelijkheid biedt om telefoons en andere mobiele apparaten op te laden. Via Kickstarter en OnePlanetCrowd werd meer dan half miljoen euro opgehaald via zo’n 7.000 investeerders.

Ook dit jaar werd er weer gebruik gemaakt van crowdfunding om wederom een nieuw model (Waka Waka Base) te crowdfunden. Ook nu werd er weer gebruikt gemaakt van Kickstarter en OnePlanetCrowd en werd er ruim 300.000 euro opgehaald via 3.000 investeerders.

Accepteer cookies

6. eNose – hoofd-halskanker vaststellen

De campagne van eNose was dit jaar de grootste medische crowdfundingcampagne met een resultaat van ruim €355.250 via OnePlanetCrowd. eNose heeft een apparaat (Aeonose™) ontwikkeld dat snel en betrouwbaar hoofd-halskanker kan vaststellen aan de hand van ademanalyse. Dit project laat zien dat ook bedrijven in de medische sector crowdfunding erg succesvol in kunnen zetten voor het ophalen van (groei)financiering.

Accepteer cookies

7. TripManager: een auto op afroep

TripManager brengt werknemers op afroep een auto naar keuze op hun werkplek voor zakelijk en privé gebruik. Het bedrijf haalde bijna 450 duizend euro via Geldvoorelkaar.nl als groeifinanciering. Ook dit initiatief richt zich op mobiliteit. Dit initiatief toont ook aan dat bedrijven die werkkapitaal nodig hebben tegenwoordig ook hoge bedragen op kunnen halen via crowdfunding.

Accepteer cookies

8. Wiplala – een boekverfilming

De film Wiplala draait deze kerst in veel bioscopen in Nederland. Deze film, naar het boek van Annie M.G Schmidt, heeft dankzij crowdfunding zo’n 500.000 euro opgehaald van het totale budget van 6 miljoen euro. De initiatiefnemers hebben al aangegeven dat ze voor nieuwe films ook weer crowdfunding in willen gaan zetten. Een deel van het bedrag werd opgehaald via enkele campagnes op Symbid.

Accepteer cookies

9. Kattencafé Kopjes

Met 975 supporters één van de crowdfunding campagnes met de meeste donateurs in Nederland. Het is een bijzonder voorbeeld van hoe een lokaal initiatief met een zeer specifieke doelgroep (kattenliefhebbers), een gigantisch succes kan worden.

Kopjes wordt het eerste kattencafe in Nederland. Zoals de initiatiefneemster het omschrijft: “Lijkt een catachino drinken in een zee van zachte pootjes en staarten jou ook zo fantastisch?”. Het concept ‘kattencafé’ is jaren geleden ontstaan in Taiwan en is vooral in Japan een populair fenomeen. Sinds een paar jaar waaien de kattenparadijsjes naar de Westerse wereld, maar in Nederland bleef dit tot nu toe uit. Kopjes wordt gevestigd in Amsterdam. “In het kattencafé vinden thuisloze kittens een purrfect nieuw huisje en vindt de bezoeker kattenliefde, goede koffie, vers gebakken taart en een instant ontspannen gevoel waardoor je ultra gelukkig weer de deur uitgaat.”

Het project heeft via Voorjebuurt ruim 30 duizend euro opgehaald. Daarnaast heeft het café al ruim 10.000 fans op Facebook. Als dat geen succes gaat worden na de opening!

Accepteer cookies

10. De Mantelaar

Mantelaar koppelt geneeskundestudenten aan ouderen om zorg en aandacht aan ouderen te bieden en naasten te ondersteunen bij de mantelzorg. De crowdfundingcampagne via OnePlanetCrowd om in Amsterdam van start te gaan, haalde 167.750 euro op.

Het bijzonder van dit project is de organisatie gebruik heeft gemaakt van de lokale kracht van crowdfunding om niet alleen geld in te zamelen, maar ook geneeskundestudenten te mobiliseren en ouderen (en naasten) te bereiken om de geneeskunde studenten aan te koppelen. En dat met alle wijzigingen in de (thuis)zorg die er in 2015 aankomen. Het is een goed voorbeeld voor andere (lokale) zorginitiatieven die crowdfunding in willen gaan zetten.

Accepteer cookies

Twee initiatieven die de top 10 nét niet haalden

Twee bijzondere projecten die de top 10 net niet hebben gehaald, maar zeker nog kort het vermelden waard zijn, zijn ‘1Miljoenwatt’ en ‘Zet Donker Utrecht op de Kaart’. Voor 1Miljoenwatt hebben 200 deelnemers ruim 300.000 euro geïnvesteerd in 561 zonnepanelen op het dak van de Euroborg in Groningen via Zonnepanelendelen.nl.

Het project “Zet Donker Utrecht op de kaart!” op Voordekunst.nl was eveneens zeer succesvol. Bij Voordekunst.nl zijn al ruim 1000 kleine, creatieve projecten succesvol gecrowdfund, maar het bijzondere van dit project was dat de initiatiefnemer 619 donateurs kon interesseren, wat ruim een verdubbeling is van het vorige record. Het toont bovendien aan dat ook creatieve projecten met donaties een grote groep donateurs en fans aan zich kunnen binden.

Het zou mooi zijn als bovenstaande initiatieven en succesvolle crowdfundingcampagnes andere bedrijven, organisaties en consumenten inspireren om in 2015 ook (meer) in crowdfunding te gaan investeren.

Foto intro met dank aan Fotolia.