Verdieping

Coolblue beleeft na 15 jaar televisiedebuut

0

Vijftien jaar bestaan, jaarlijks 1,5 miljoen klanten hebben, supersterk zijn op social gebied en nog nooit op televisie zijn geweest. Dat is Coolbue (‘alles voor een glimlach’). Of beter gezegd: dat wás Coolblue. Vorige week heeft Coolblue namelijk haar televisiedebuut beleefd met het uitzenden van hun eerste commercial. Dit is tekenend voor de bijzondere marketingaanpak van het bedrijf.

Kort maar krachtig

Waar sommige commercials tergend lang duren, heeft Coolblue ervoor gekozen om het verhaal te vertellen in minder dan een minuut. Het verhaal is simpel, de boodschap is duidelijk. In de commercial zijn meerdere speerpunten van Coolblue te zien, waaronder zondagslevering, ‘voor 23.59 besteld, morgen in huis’ en zelfs ‘vandaag besteld, vanavond in huis’. Er wordt steeds uitgegaan van dezelfde situatie – je zoon het huis uitkrijgen, maar de tijdsspanne waarin het moet gebeuren verandert. De klant tevreden maken, dat is waar het om gaat. Het maakt niet uit wanneer je een pakket in huis wilt hebben, Coolblue zorgt ervoor.

Accepteer cookies

Online effect

Het mooie is dat een offline commercial tegenwoordig ook online effect heeft. Zo ook bij deze commercial van Coolblue. Vanaf de lancering van de commercial op 5 januari steeg het aantal activiteiten op social media direct. Gekeken naar de aard van het sentiment, zijn de fans erg positief over de commercial.

Weergave van Activiteit en sentiment rondom commercial Coolblue

Activiteit en sentiment rondom commercial Coolblue

Op Facebook mag het bericht met daarin de commercial rekenen op ruim 4.700 likes, 222 reacties en 353 shares. Volgers op YouTube en Twitter reageren minder actief op berichten over de commercial. Zo is de tweet slechts 47 keer gedeeld en 21 keer als favoriet aangemerkt, en is de commercial op YouTube goed voor 22 reacties, 153 likes en 10 dislikes.

15 jaar geen commercials

Persoonlijk vind ik het super dat Coolblue zo sterk vertrouwt op mond-tot-mondreclame, het uitbreiden van hun assortiment en het versterken van Coolblue als overkoepelend merk. Met hun aanwezigheid op social media en de ludieke manieren om van het ontvangen van een pakketje één groot feest te maken, zorgt het bedrijf immers voor een optimale merkbeleving. En dat maakt gewone consumenten tot trouwe klanten, ambassadeurs en fans. Heb je bijvoorbeeld de handgeschreven kaartjes en de nieuwe glimlachwaardige producten van Coolblue al gezien?

Screenshot uit commercial van Coolblue

Het televisiedebuut van Coolblue

Die werkwijze heeft Coolblue geen windeieren gelegd: met deze middelen – en zónder commercial – is de omzet immers sinds 2012 met maar liefst 48 procent gestegen en groeit het klantenbestand continu. Maar toch, 15 jaar een succesvol bedrijf zijn zonder televisiecommercials voelt aan de lange kant. Pieter Zwart, oprichter van Coolblue, geeft dat ook toe. De reden? “Reclame maken voelde voor ons altijd alsof we op nationale televisie, voor miljoenen mensen, de broek lieten zakken. Dan moet je wél heel zeker weten dat al de beloftes die je doet, kloppen. Daar hebben we de laatste tijd keihard aan gewerkt.”

Een aangekondigde verrassing

De commercial van Coolblue kwam voor velen als verrassing nadat ‘televisie’ vijftien jaar lang ontbrak in het marketingplan. Het bijzondere in de marketingaanpak van Coolblue is echter dat het niet écht als een verrassing kwam. Achteraf gezien heeft Coolblue namelijk via social media wel degelijk aangekondigd dat er iets op stapel stond. Kijk maar eens naar de facebookpost van 2 januari 2015 over voorbereidingen en televisie, en de tweet van 4 januari over afgeronde opnames.

Weergave van aankondiging via Facebook en Twitter

Aankondiging via Facebook en Twitter

Zo werkt het tegenwoordig: een enkel kanaal staat niet op zichzelf. Je hebt het als bedrijf door als je communicatieuitingen in je kanalen op elkaar laat aansluiten. En Coolblue heeft dat door!

Nog meer commercials?

Wat mij betreft heeft Coolblue er goed aan gedaan om haar klanten en fans te verrassen met een commercial. Wat vind jij, moet Coolblue in de toekomst vaker commercials uitzenden?