How to

Website overnemen? Bepaal eerst de SEO-waarde

0

Sta je op het punt om een website of een domeinnaam over te nemen? Voorkom dan dat je een kat in de zak koopt door een gedegen SEO audit te doen. Goed onderzoek kan voorkomen dat je een te dure aankoop doet en achteraf voor nare verrassingen komt te staan. In dit artikel behandel ik een paar belangrijke aandachtspunten voor risicobepaling vanuit een SEO-perspectief.

De koop is afgerond. En dan?

Het eerste waar je goed over na moet denken is wat je gaat doen met de website nadat je deze hebt gekocht. Ga je bijvoorbeeld veel veranderen aan de website, of hou je de huidige opzet en inhoud? Dit zijn vragen die grote invloed kunnen hebben op de SEO audit.

Twee voorbeelden van veranderingen met een grote impact:

  1. Stel, je overweegt een e-commercewebsite over te nemen en bent van plan om een bepaalde productcategorie uit het assortiment te verwijderen. Dan is het logische gevolg dat je bezoekers vanuit Google niet meer op deze categorie kunt verwelkomen.
  1. Je wilt het domein uiteindelijk laten overgaan in je bestaande website. Oftewel, je wilt dat mensen vanuit website A uiteindelijk terecht komen op website B. Dit heeft een enorme impact op de SEO-waarde.

Je ziet dat er hier al twee totaal verschillende scenario’s zijn, waarop dan ook een hele andere analyse van toepassing is. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat de toekomstplannen zijn met de website die je op het oog hebt.

Autoriteit of niet?

Voor Google is het belangrijk of een website een autoriteit of een ‘nobody’ is. Hoe meer (grote) websites naar een website verwijzen (linken), hoe belangrijker deze wordt. Naast relevantie voor een zoekopdracht, is de autoriteit van groot belang voor de uiteindelijke positiebepaling binnen Google. Nu we dit weten is de analyse helder: hoe groot is de autoriteit van de mogelijke aankoop? Om dit te bepalen kun je tools gebruiken. Een paar van mijn favorieten zijn MajesticSEO, Moz Open Site Explorer (OSE) en Google Webmaster Tools.

Als je een website analyseert in één van deze tools, kijk je eerst naar een paar kerncijfers: binnen MajesticSEO is dat de TrustFlow en de CitationFlow en binnen OSE Domain Authority en Page Authority. Deze getallen geven een beeld van de autoriteit van de desbetreffende website.

Autoriteit Frankwatching in MajesticSEO

De autoriteit van Frankwatching in MajesticSEO

Omdat de eerder genoemde kerngetallen op zichzelf niet erg veel zeggen, moeten we deze getallen ook van de concurrentie in kaart brengen. Zodra je een mooie Excel-file hebt gebouwd met de autoriteit van de concurrenten en de website die je op het oog hebt, begint zich een beeld te vormen.

Echte goede waarde of slechts een masker?

Tools zijn natuurlijk goed, maar het blijven algoritmes en databases. Het is daarom verstandig om eens kritisch te kijken naar het linkprofiel van het domein. Welke links heeft het in de loop der jaren gekregen? Zijn dit redactionele links of handmatig aangevraagde links? Hier zit een groot verschil in voor de uiteindelijke waardebepaling vanuit Google.

Als je niet zo goed bekend bent met het onderscheiden van goede en slechte links, gebruik dan de stelregel: zien bezoekers deze link? En zal deze link (relevant) verkeer kunnen opleveren? Als het antwoord ja is, dan is er een grote kans dat dit een goede link betreft met daadwerkelijk een waarde. Bekijk in deze fase of de meerderheid van de links kwalitatief is of juist niet.

Ligt er een Google penalty op de loer?

Onderdeel van een dergelijke audit is het inschatten van de risico’s. Eén van de mogelijkheden is het krijgen van een Google penalty. Niet iets wat je wilt ervaren nadat je een flinke som geld hebt neergelegd voor een website. Juist daarom wil je een uitvoerige analyse doen van het backlink-profiel. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar, zelf vind ik MajesticSEO prettig om backlin- analyses te doen. Maar kijk ook in Google Webmaster Tools voor eventuele waarschuwingen van Google.

Dit bericht wil je voorkomen!

Dit bericht wil je voorkomen!

Naast het eerder besproken analyseren van de kwaliteit van links zijn er nog enkele aandachtspunten. Wat te denken van de anchortekst distributie? Stel, je wilt een website over koffers overnemen. Dan is een linkprofiel met overmatig gebruik van bijvoorbeeld ‘koffer’ en ‘koffers kopen’ als anchor-tekst niet erg natuurlijk.

Een ander aandachtspunt is de hoeveelheid links afkomstig vanuit comments op blogs of fora. Een techniek die helaas te vaak wordt toegepast om links te krijgen en zo rankings te beïnvloeden. Heeft de website die je op het oog hebt erg veel van dit soort onnatuurlijke links, dan ligt een Google-straf weer op de loer. Om een beter beeld te krijgen over wat Google verstaat onder ‘onnatuurlijke links’ raad ik je aan de uitleg van Matt Cutts eens te bekijken:

Accepteer cookies

Links binnen een eigen netwerk?

Er is nog een punt betreft links dat ik wil behandelen voor deze analyse, namelijk links binnen een eigen netwerk. We hebben al eerder in onze analyse gezien wat de autoriteit van de website is, maar hoe groot is het gedeelte dat is opgebouwd door links vanaf eigen domeinen?

Stel, je bent van plan een grote website van een uitgever te kopen. Hoeveel domeinen van deze publisher linken dan naar de website die je op het oog hebt? Met andere woorden, hoe groot is het risico dat deze links worden verwijderd nadat je de website hebt gekocht? En wat blijft er dan nog over? Je zou kunnen overwegen om dit in je onderhandelingen mee te nemen en af te spreken om deze links voor bepaalde tijd te laten staan, om jezelf zo vervolgens tijd te gunnen het domein verder op de kaart te zetten.

Bezoekers verwelkomen

Nu hebben we het risico bepaald voor het behouden van rankings in Google. Nu is het zaak eens een diepere traffic-analyse te doen. Enkele vragen die je jezelf stelt zijn:

  • Welke onderwerpen zorgen nu voor organisch verkeer? Wat zijn de bestemmingspagina’s voor deze mensen?
  • Waar liggen nog kansen voor verbetering in posities en dus meer bezoekers? Het exacte potentieel is prima te berekenen door een zoekwoordenonderzoek te doen.
  • Wat doen bezoekers nadat ze vanuit Google op de website belanden? Welk percentage van deze bezoekers converteert? Wat is de waarde van bezoekers vanuit Google?

Wat is de trend?

Een laatste punt dat ik wil behandelen is het analyseren van de trends in de markt en bij Google. We weten nu wat voor onderwerpen zorgen voor bezoekers op je website. Nu is het zaak om te bekijken wat de trendlijn is voor deze onderwerpen. Wordt er over langere tijd meer of juist minder gezocht op zulke onderwerpen en zoekwoorden? Hiervoor kun je kijken naar Google Trends. Of download de zoekvolumes per maandmet de Google AdWords Keyword Planner.

En last but not least: wat is de trend van het aantal bezoekers vanuit Google, dus organisch? Bekijk in Google Analytics wat de trend is over een langere tijd om te zien of de website stabiliseert of in een negatieve of positieve flow zit. Je zou deze data ook nog kunnen aanvullen met rankings over langere tijd, om te bepalen hoe de website het gemiddeld gezien doet.

Frankwatching.com zichtbaarheid in Google  - via Search Metrics

Frankwatching.com zichtbaarheid in Google – via Search Metrics

Succes!

Zoals je leest zijn er best wat zaken waar je aan moet denken bij de aankoop van een website. Zeker als het gaat om grotere bedragen loont het echt om een diepe SEO audit te doen. Hopelijk helpen de bovenstaande aandachtspunten je bij het bepalen van de mogelijke risico’s van je aankoop.

Foto intro met dank aan Fotolia.