Video, How to

Wat is de beste plek voor je video: YouTube, Vimeo of Facebook?

0

YouTube, Vimeo, Facebook: welke is het beste platform voor jouw zakelijke video? Waar leent YouTube zich goed voor, vergeleken met Vimeo? En loont het om je video apart op Facebook te zetten? Ik ben dieper in alle eigenschappen van deze videoplatformen gedoken. In deze video een uitgebreide vergelijking!

Accepteer cookies

De drie meest bekende platformen om een video op te plaatsen zijn YouTube, Vimeo, en Facebook.

YouTube

YouTube is de Koning van de online video wereld. Met meer dan 1 miljard unieke bezoekers per maand, en 6 miljard uur video dat bekeken wordt per maand – dat is ongeveer een uur per persoon op de wereld!

Voordelen van het plaatsen van een video op YouTube:

 • Iedereen kent YouTube. Het is gratis, makkelijk te embedden, en de kwaliteit is goed.
 • Kijkers gaan naar YouTube om video’s te kijken en hebben bijvoorbeeld het geluid al aan staan.
 • Google is de eigenaar van YouTube, waardoor je video sneller hogerop komt in Google zoekresultaten.
 • Je kunt bouwen aan een netwerk en interactie: mensen kunnen zich abonneren op je kanaal en reacties geven op video’s. Bovendien kun je video’s aan elkaar en websites linken, en je kunt advertenties op je video plaatsen om geld te verdienen met je video’s.
 • Er is geen limiet aan het plaatsen van video’s, maar de meeste video’s worden in lengte beperkt tot 15 minuten.
 • Je kunt je kanaal geheel personaliseren, met een persoonlijke banner, foto’s, playlists, kleuren, etc.

Nadelen van het plaatsen van een video op YouTube:

 • Doordat er massaal zoveel wordt geüpload, kan jouw video verdrinken in een zee van content. Er is veel concurrentie op YouTube.
 • YouTube is commercieel. Er zijn veel advertenties zichtbaar. Bovendien worden video’ automatisch gelinkt aan gerelateerde video’s, misschien zelfs aan video’s waar je liever niet mee geassocieerd wordt, bijvoorbeeld die van een concurrent.
 • Ongerelateerde en spammy reacties. Alhoewel YouTube een flinke slag heeft gemaakt in trolling door alle gebruikers te linken aan Google+ en een volle naam te laten gebruiken, komen er helaas nog regelmatig spam en ongerelateerde reacties voor.

Vimeo

Vimeo staat bekend om kwaliteitsproducties met weinig tot geen advertenties. Het draait op Vimeo, dus niet om geld verdienen en zoveel mogelijk views krijgen, maar om kwalitatief goede content met een community van professionals. Dit zijn veelal kunstenaars, filmmakers en muzikanten.

Voordelen van het plaatsen van een video op Vimeo:

 • Vimeo heeft een schone lay-out, vrij van interactieve linkjes en weinig advertenties. De focus is dus geheel op je video, niet op commercials of andere video’s eromheen.
 • Vimeo heeft over het algemeen een vriendelijk en professioneel publiek. Je vindt hier relatief weinig trolls en negatieve comments, die op YouTube helaas nog wel voorkomen.
 • Je kunt een wachtwoord op je video zetten, zodat alleen een bepaalde groep je video kan zien.
 • Je kunt je video link personaliseren zodat hij makkelijker te onthouden is.
 • Je kunt geld verdienen met de Tip Jar (waarbij kijkers je een fooi kunnen geven) en je video’s ook verhuren. Kijkers hoeven niet ingelogd zijn op Vimeo om je een fooi te geven.

Nadelen van het plaatsen van een video op Vimeo:

 • Met een gratis account heb je een limiet aan het aantal video’s dat je kunt uploaden: 10 SD video’s per dag, of 1 HD video per week.
 • Omdat Vimeo niet compleet draait om advertenties, hebben ze een andere manier moeten vinden om winst te maken: betaalde abonnementen. Een business plan is 160 euro per jaar, en dat is inclusief: 20 Gigabite wekelijkse storage, onbeperkt HD plays, geen tijdslimieten of advertenties op je video’s, en uitgebreide statistieken.
 • Vimeo heeft een relatief kleiner publiek dan YouTube (130 miljoen versus 1 miljard).

Facebook

Facebook heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in video. Zo kunnen paginabeheerders tegenwoordig uitgebreid videostatistieken bijhouden. Ook introduceerde Facebook vorig jaar het automatisch afspelen van video’s – wat gezorgd heeft voor een grote groei in videoweergaven.

Je kunt er voor kiezen om een YouTube- of Vimeo-link op je Facebook pagina te plaatsen, maar je kunt ook je video direct op Facebook zetten.

Voordelen van video direct op Facebook plaatsen:

 • De video wordt geëmbed, dus het hele schermpje is zichtbaar, en de video wordt ook automatisch meteen afgespeeld (tenzij de Facebook gebruiker deze functie heeft uitgezet). Als je een YouTube/Vimeo-linkje plaatst, zie je slechts een thumbnail en wordt de video niet geëmbed of automatisch afgespeeld.
 • Je Facebookvideo’s hebben meteen een klikbare link naar je pagina, waardoor je pagina’s zichtbaarheid potentieel groter wordt.
 • Je kunt Facebookfans taggen in de video. Daardoor komt je video ook op de pagina van je fans, heb je grotere kans dat hun vrienden de video zien, en zo gaat het balletje rollen (overigens kun je ook in een linkje naar YouTube/Vimeo-mensen taggen).
 • Facebook video’s kunnen geëmbed worden op je website of blog.
 • Hogere interactie op Facebook: volgens dit artikel op Socialbakers genereren Facebookvideo’s het dubbele aantal reacties dan YouTube links.

Nadelen van Facebook video:

 • Mensen die specifiek op zoek zijn naar een video, of een video willen kijken, zijn eerder geneigd om naar YouTube of Vimeo te gaan in plaats van Facebook.
 • Niet alle Facebookbezoekers zitten klaar om een video te kijken – even door een newsfeed scrollen en 2 seconden van een autoplay-video ‘zien’ is waarschijnlijk niet waar je op doelt.
 • Het zoeken op onderwerp naar een video is lastiger op Facebook dan op YouTube of Vimeo.
 • Als je ervoor kiest om je video direct te plaatsen op Facebook, in plaats van een linkje naar je YouTube- of Vimeo-video, dan verlies je in feite die views op YouTube of Vimeo. Als het je dus gaat om zoveel mogelijk views op 1 video, dan is dit af te raden.

YouTube, Vimeo, Facebook: in het kort

Maar, waar moet je nu voor kiezen? Plaats je je video op Vimeo of YouTube, en moet ‘ie dan ook nog apart op Facebook, of kun je daar gewoon een linkje plaatsen?

YouTube

Als het je doel is om zoveel mogelijk views voor je video’s te verzamelen, een kanaal met abonnees op te bouwen, en je regelmatig video’s plaatst en het niet erg vind als er commercials of gerelateerde video’s te zien zijn, dan is YouTube je grote vriend.

Vimeo

Als het je doel is om de kijker een goede, nette ervaring te geven, zonder klik-interactie, commercials en andere video’s, en je vindt het niet erg om te betalen voor grotere video’s, dan is Vimeo je beste optie.

Facebook

Als het jouw doel is dat jouw video zoveel mogelijk mensen bereikt, waar dan ook, en je wil graag mensen taggen of je Facebookpagina promoten, dan kan het zeker lonend zijn om je video ook apart op Facebook te plaatsen.

Blijf op de hoogte van Frankwatching video’s!

Vergeet je niet te abonneren op het Frankwatching YouTube-kanaal. Zo kun je de nieuwste video’s als eerste bekijken!