How to

Social video is hot: zo scoor je in 15 seconden

0

Facebook heeft een nieuwe lieveling. Waar een goede foto tot voor kort de heilige graal was voor een succesvolle post, is er nu een nieuwe favoriet: video. En Instagram en Twitter doen vrolijk mee. In dit artikel lees je waar die focus op video vandaan komt én hoe je een video ontwikkelt die zowel voor Facebook, Instagram en Twitter inzetbaar is.

Video’s krijgen voorrang op Facebook

Dat Facebook heel sterk de focus op video legt, blijkt wel uit het Newsfeed-algoritme. Dit algoritme bevoordeelt al enige tijd duidelijk video’s die rechtstreeks op Facebook worden gezet. De autoplay-functie (die zorgt dat video’s automatisch afspelen in je tijdlijn) is voor veel communitymanagers en marketeers een reden om video’s direct via Facebook te uploaden.

Veel mobiele Facebookgebruikers hebben inmiddels door dat je de autoplay-functie handmatig kunt stopzetten, want dit kost gebruikers erg veel data. Op desktop spelen de Facebookvideo’s sowieso automatisch af.

YouTube-killer

Maar er is meer. Zo lanceerde Facebook vorige week haar eigen video-player. Daarmee kun je Facebook-video’s embedden op je website:

01 Video insluiten

02 Video insluiten deel 2

Dat komt er dan zo uit te zien:

Nieuw: Beauties of the Sea. Te koop vanaf 8 april 2015. Mis het niet en meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/1BV22Ru.

Posted by Diamond Point on vrijdag 3 april 2015

Het delen van een YouTube-video via Facebook was sowieso al steeds minder aantrekkelijk geworden, omdat de automatisch gegenereerde preview zich tegenwoordig beperkt tot een afbeelding van slechts drie bij drie(!) centimeter.

03 YouTube link delen op FBHieronder zie je een voorbeeld van een video die direct via Facebook geüpload is. De preview is duidelijk een stuk groter dan bij de YouTube-video hierboven.

04 Video op FB (Bijenkorf)

Video is hot!

Maar wacht, we zijn er nog niet. Op 1 april lanceerde Facebook Riff, een app die je in staat stelt om laagdrempelig een korte video te maken. Die video wordt meteen in de app gedeeld en het leuke is: je vrienden kunnen aanhaken en zelf korte video’s toevoegen zodat er een langer verhaal ontstaat. Tot slot zien we de opkomst van (live) video ook terug op Instagram, Twitter en in de explosieve groei van Meerkat. Kortom; video is hotter dan hot.

Facebook Riff

Facebook Riff

Social video’s van 15 seconden

Moet je nu voor al die platforms aparte video’s ontwikkelen? Dat is niet erg efficiënt. Gelukkig is er een manier om video’s te maken die voor Facebook geschikt zijn, maar ook voor sociale kanalen als Twitter als Instagram gebruikt kunnen worden. Een video die voor al deze platforms inzetbaar is, duurt maximaal 15 seconden, aangezien Instagram slechts 15 seconden video toestaat. Hieronder vind je enkele ideeën en tips voor zo’n korte video.

Voordelen

Nog even de voordelen van zo’n social video van vijftien seconden op een rij. Een social video:

 • speelt zich automatisch af in de tijdlijnen, als je ‘m direct via Facebook uploadt;
 • dwingt je om snel tot de kern te komen;
 • leent zich uitstekend om in een reeks uit te rollen;
 • kun je ook posten op Instagram en Twitter.

Let wel op; Instagram-video’s zijn vierkant: 640 x 640 pixels om precies te zijn. Instagram ‘hakt’ de resterende hoogte en breedte van je video er automatisch af. Daar moet je dus wel rekening houden bij het filmen.

video op instagram

Video op Instagram

Ideeën en voorbeelden

15 seconden is kort, heel kort. Toch zijn er ontelbaar leuke toepassingen te bedenken. Hierbij enkele voorbeelden ter inspiratie.

 • sneakpreviews;
 • lancering van nieuwe collecties of producten;
 • quotes van collega’s;
 • testimonials van klanten;
 • kijkje achter de schermen;
 • USP’s tonen;
 • slimme how-to uit de cursus die je aanbiedt;
 • teaser van de nieuwe app;
 • teaser van een nieuwe voorstelling.

Hoe haal je het meeste uit je social video?

De belangrijkste tip? Grijp de aandacht! Snel. In de eerste seconden. Kies één boodschap en zet sfeer en merkbeleving op de eerste plek, sales op de aller-allerlaatste. Zorg dat je video iets doet met mensen; dat hij in ieder geval inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen. Een goede vuistregel hierbij is de vraag: is mijn video like-able en/of share-able?

Natuurlijk en geloofwaardig overkomen is op sociale media vaak het effectiefst, maar je video uit de losse pols filmen kan een beetje té authentiek zijn. Dat komt meestal niet erg professioneel over en soms zelfs nogal goedkoop. Maak deze afweging in elk geval bewust. Naast een beeldboodschap kun je je video ondersteunen met geluid. Facebook speelt alleen pas geluid af als de gebruiker er op klikt (geldt ook voor Instagram). Niet iedereen weet dat, dus zorg dat je video ook zonder geluid overeind blijft.

Moet je nu elke dag zo’n social video gaan plaatsen? Nee, hoor. Eén tot twee social video’s per maand is een mooie richtlijn. Kies hoe dan ook voor kwaliteit boven kwantiteit.

Adverteren met je video via Facebook

Een gemiddeld bericht op de tijdlijn van je merk bereikt ongeveer één procent van je fans – tenzij deze viraal gaat natuurlijk. Voorkom teleurstelling en reserveer daarom een advertentiebudget. Er zijn meerdere mogelijkheden om je video te promoten. Plaats je video direct via een update en promoot het bericht via de tijdlijn.

Maak gebruik van Facebook-advertentiebeheer als je er een gerichte actie aan wilt koppelen.
Ga naar het advertentiebeheer van Facebook en kies je doel:

doelstelling kiezen

Kies vervolgens de pagina waarvoor je de advertentie wilt inrichten en stel je doelgroep in. Tip: sommige adverteerders hebben al toegang tot een nieuwe optie waarmee je je hele nieuwsbriefdatabase kan uploaden als aparte doelgroep. De koppeling die Facebook heeft gemaakt met MailChimp maakt dat proces al helemaal eenvoudig.

Een geschikte ‘still’ kiezen

Upload nu je video, kies een geschikte still en voeg een tekst toe (maximaal 90 tekens). Zorg ervoor dat de still van je video maximaal 20 procent tekst bevat – anders keurt Facebook de advertentie af. Facebook adviseert in haar laatste nieuwsbrief voor bedrijven het volgende:

Lead with an image that will catch a person’s eye and encourage them to watch your video. Logos or title cards may distract people and cause them to scroll past your video after just a few seconds.

Check je advertentie in de preview, Facebook toont ook een preview van de mobiele browser.

Aanzet tot actie

De laatste stap, het toevoegen van een aanzet tot actie, is misschien wel het meest interessant!
Je kunt uit enkele acties kiezen. Bijvoorbeeld: je lanceert een sneakpreview van een nieuwe collectie. De collectie ligt over twee weken in de winkels. Kies voor ‘registeren’ zodat mensen zich na het bekijken van de video kunnen abonneren op jouw nieuwsbrief en het moment van de lancering niet missen. De actieknop is niet te zien in de preview.

12 Actie toevoegenTijdens en na afloop van de video krijgen de kijkers de actieknop als volgt te zien:

13 Actie tijdens de video op FB

Na afloop van de video ziet de gebruiker dit:

14 Einde video met actie

Als je advertentie een tijdje loopt, kun je de relevantiescore bekijken. Facebook rankt sinds kort je advertentie van 1 op 10, gebaseerd op positieve feedback en negatieve feedback van je fans.

15 Relevantiescore

Technische specificaties

Tot slot nog wat tips voor een kwalitatief goede video. De eenvoudigste manier om de kwaliteit van je video’s te optimaliseren, is door een HD-video te uploaden. Als je je video wilt exporteren vanuit videobewerkingssoftware (bijvoorbeeld Final Cut Pro, Avid en iMovie), raadt Facebook deze aangepaste instellingen aan:

 • H.264-video met AAC-audio in MOV- of MP4-indeling
 • Een hoogte-breedteverhouding met een maximale breedte van 1280px en die deelbaar is door 16.
 • Een beeldsnelheid van maximaal 30 beelden per seconde
 • Stereogeluid met een samplefrequentie van 44.100 Hz

Social video gaat een enorme vlucht nemen

Het kan niet anders dan dat social video’s in 2015 een enorme vlucht gaan nemen. Heb jij zelf al geëxperimenteerd met social video’s of heb je goeie voorbeelden gezien van social video’s die zowel op Facebook als op Instagram gepost zijn? Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Andere aanvullingen op dit artikel zijn natuurlijk ook welkom.

Illustratie met dank aan Fotolia