Strategie

Waar moet je op letten bij het kiezen voor een online video platform? Vijf tips!

0

Video is booming. In 2018 zal 79 procent van al het consumenten internetverkeer uit video bestaan. Niet gek dus dat video een steeds belangrijkere rol krijgt in de content- en marketingstrategie van bedrijven. Dat je als marketeer aan de slag moet met video is helder. Maar op welk platform plaats je die video als je hem eenmaal hebt gemaakt? 

Video op sociale kanalen of op je eigen kanaal?

Onlangs vergeleek Pelpina Trip hier al drie bekende videoplatformen met elkaar: YouTube, Vimeo en Facebook. Deze drie kanalen zijn ieder onderdeel van je socialmedia-arsenaal. Om een groot bereik met je video te creëren zijn ze dan ook enorm geschikt (YouTube alleen al heeft een biljoen unieke users per maand.) Zoals Pelpina aanhaalt, hebben deze kanalen wel allemaal een groot nadeel: je video verdrinkt al snel in een zee van content en de kijker kan makkelijk afgeleid raken door video’s of advertenties van potentiële concurrenten.

Een OVP om andere doelen te behalen

Wanneer je steeds meer video’s plaatst en naast engagement ook andere doelen wilt gaan behalen, zoals conversie of customer service, zal het dan ook lastiger zijn om die doelen met deze kanalen te behalen. Marketeers kiezen er daarom steeds meer voor om naast het inzetten van video via social media ook een eigen Online Video Platform (OVP) te nemen.

Maar wat is een OVP precies en waar moet je op letten bij het kiezen voor een OVP? Hoewel dit niet generiek te beantwoorden is, omdat het natuurlijk erg afhankelijk is van je doelstelling met video, bespreek ik in deze blog vijf dingen die in ieder geval belangrijk zijn om mee te nemen in je keuze voor een OVP.

Wat is een OVP?

Een OVP is één compleet systeem waarmee je op een handige en overzichtelijke manier je video’s kunt beheersen, publiceren en analyseren. Het biedt dus een complete oplossing.

De meeste OVP’s zijn ontstaan rond 2006, toen video nog enorm in opkomst was. Traditionele media gebruikten al wel veel video. Omdat er toen nog geen OVP’s bestonden, moesten zij zelf allerlei systemen aan elkaar koppelen om met video te kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan systemen om de video’s te beheren, om te kunnen encoderen, om traffic te kunnen genereren, om advertenties te regelen, etc.

Icons

5 eigenschappen van OVP’s om over na te denken

Er zijn op dit moment diverse OVP’s op de markt. Een aantal bekende zijn Brightcove, the PlatformOoyala en ons eigen platform, Blue Billywig. Als je niet weet waar je op moet letten bij het kiezen van een OVP kun je snel verdwaald raken in een technisch oerwoud. Om je te helpen bij het maken van een keuze volgen hier vijf eigenschappen van OVP’s die je in ieder geval mee kunt nemen in je keuze.

1. Analytics

We starten met wellicht niet direct het meest sexy onderwerp, maar wel één van de belangrijkste. De meeste OVP’s beschikken over een eigen analytics die vaak uitgebreide opties bevat. In Google Analytics (YouTube) kun je bijvoorbeeld wel zien of een video is uitgekeken, maar kun je niet specifiek zien tot waar iemand in de video heeft gekeken.

Dit kan wel interessant zijn. Stel dat je video bijvoorbeeld maar door 10% wordt uitgekeken, en dat je ziet dat een groot deel van de kijkers na 20 seconden afhaakt, dan kan dit bijvoorbeeld een teken zijn dat je iets aan je intro moet veranderen. Met dit soort metrics kun je concreet verbeteringen aanbrengen om een hogere conversie te bereiken met je video.

Integratie met Comscore of Google Analytics

Let er daarom op dat een OVP eventueel de optie biedt om de analytics te integreren met andere systemen. Stel dat je bijvoorbeeld op je website commercials wilt verkopen. De adverteerder zal dan willen weten hoeveel views je video krijgt.

Natuurlijk kun je dit soort cijfers uit het systeem halen van je eigen OVP, maar het is prettig als je dan ook cijfers van autoriteiten op het gebied van analytics (zoals Comscore, Omniture of Google Analytics) kunt aanleveren, doordat je deze aan je OVP kunt koppelen. Daarnaast biedt deze koppeling voor marketeers een wellicht nog groter voordeel: wanneer je hetzelfde systeem koppelt dat je nu ook gebruikt om je customer journeys te meten, kun je je video analytics hier naadloos mee integreren.

Naast de standaard opties bieden sommige OVP’s de mogelijkheid om custom rapporten uit te draaien. Zo kun je de cijfers uitvragen die specifiek voor jou van belang zijn en aansluiten op jouw eigen CRM-systeem.

2. Interactiviteit

Door interactiviteit aan je video toe te voegen, kun je je kijker nog meer betrekken. Dit zorgt voor verhoogde conversie en aankoopbereidheid. Er zijn meerdere OVP’s op de markt, maar de mate van interactiviteit die ze aanbieden is verschillend. Zo kun je bij sommige bijvoorbeeld alleen een link in de video toevoegen, maar er zijn ook platforms waar je de hele video zo interactief kunt maken dat de kijker zelf beslist wat hij wel en niet in de video bekijkt.

Als je kiest voor interactieve video’s is het goed om vooraf te bedenken of het belangrijk is dat klanten deze ook op hun mobiele devices kunnen bekijken. Niet iedere OVP biedt deze mogelijkheid namelijk. Wanneer je OVP dit niet kan, kunnen je gebruikers je interactieve video’s dus niet op bijvoorbeeld hun smartphone bekijken. Dit kan tot problemen leiden.

Interactieve video’s om veelgestelde vragen te beantwoorden

Stel dat je interactieve video’s inzet op de klantenservice om veelgestelde vragen te beantwoorden, zoals KPN dat bijvoorbeeld doet, is het prettig wanneer klanten deze content ook kunnen bekijken als bijvoorbeeld het internet in huis (nog) niet werkt. Verder zijn er ook maar enkele partijen die interactiviteit op de iPhone ondersteunen. Vooral als je een wat jongere doelgroep hebt, is dit wel iets om rekening mee te houden

Bedenk daarom goed vooraf wat je doel is met video en waar (en op welk device) je jouw klanten wilt kunnen bereiken, ook in de toekomst.

3. Player customisation

Player customisation zorgt ervoor dat je zelf kunt instellen wat er gebeurt wanneer een video is afgelopen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen welke gerelateerde video’s getoond moeten worden in de afspeellijst. Je hebt op deze manier meer controle over het proces dat de kijker doorloopt. Doordat je invloed hebt op de video customer journey kun je beter de aandacht van de kijker vasthouden en ervoor zorgen dat je kijker de juiste dingen te zien krijgt. Dit verhoogt de kans op conversie.

Verwerk je huisstijl in de videoplayer

Verder kun je met customisation je videoplayer helemaal aanpassen naar je eigen huisstijl. Door je eigen logo toe te voegen en de kleuren van de speler aan te passen kun je de look & feel van je player volledig integreren met de rest van je website en een strak design creëren. Hoewel de meeste OVP’s beschikken over de mogelijkheid om je videoplayer helemaal aan te passen naar je eigen huisstijl, is dit niet bij alle OVP’s standaard inbegrepen. Let hier dus op bij het aanschaffen.

Video camera thin line icon

4. Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

Het dashboard is een interface waar binnen je je video’s kunt beheren. Zo kun je binnen dit dashboard regelen op welke (social media-) kanalen je de video wilt doorplaatsen en inzicht krijgen in het gebruik van video’s. Hoewel eigenlijk alle OVP’s wel over een dergelijk dashboard beschikken, verschilt het onderling hoe makkelijk ze zijn om mee te werken. Check daarnaast hoe het geregeld is met support. Zit er een (Nederlandstalig) team klaar dat je kan helpen?

Verder: kies een OVP waarbij het uploaden en encoderen automatisch gaat, want dat gaat je heel veel tijd schelen.

Voeg tags toe voor SEO én om te ordenen

Ook moet er binnen het dashboard een mogelijkheid zijn om je video’s goed te meta dateren. Dit is ten eerste belangrijk voor je SEO. Door het toevoegen van de juiste tags aan je video is de kans tot 50x hoger dat je website op de eerste pagina van Google getoond wordt. Daarnaast is meta dateren belangrijk voor het ordenen van je videocontent. Wanneer meerdere afdelingen gebruik maken van hetzelfde OVP kun je met behulp van goede meta datering je video’s goed ordenen en zo nodig filteren. Dit laatste is bijvoorbeeld handig wanneer HR bijvoorbeeld analytics wil uitvoeren, ze kunnen dan makkelijk de juiste video’s selecteren door middel van tags.

Let dus goed op dat het dashboard aansluit op jouw wensen en dat je het makkelijk kunt gebruiken.

5. Opslag en distributie van je video

Als laatste maar zeker niet de minste: de opslag en distributie van je video. Dit is iets waar je je namelijk absoluut geen zorgen over wilt maken als je platform eenmaal in de lucht is.

Bij de meeste OVP’s zit de hosting van je video inbegrepen. Dit houdt in dat je video
centraal wordt opgeslagen en via meerdere servers en locaties beschikbaar is. Dit wordt ook wel het Content Delivery Network (CDN) genoemd. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de bereikbaarheid van de video en de hoeveelheid ruimte die een video op je server inneemt, dit wordt namelijk centraal opgeslagen binnen je OVP.

Internationaal? Zorg voor een goede wereldwijde dekking

Wanneer je een internationale doelgroep hebt is het extra belangrijk dat je OVP beschikt over een CDN met een goede wereldwijde dekking. Dit zorgt ervoor dat wanneer bijvoorbeeld iemand in Amerika jouw video wilt bekijken, hij of zij dit kan met optimaal beeld- en geluidkwaliteit en de beste ervaring heeft in termen van snelheid. Maar ook wanneer je doelgroep minder internationaal is, wil je zeker weten dat dit goed geregeld is. Dit zorgt er namelijk voor dat video’s snel streamen en dat je klanten een prettige user experience hebben bij het bekijken van je video.

Hoe ga jij aan de slag met video?

Afhankelijk van je doelstelling met video zijn er verschillende zaken belangrijk bij het kiezen voor een OVP. We zijn benieuwd wat jouw doelstelling met video is. Laat een reactie achter en vertel ons wat jouw doelstelling is met video en waar je meer over zou willen leren. Onder de reacties verloten we 2 kaarten ter waarde voor € 299 voor het Online Video Event op donderdag 25 juni 2015. Deze wedstrijd is inmiddels gesloten. [red.]