Strategie, Trends

Je eerste crowdfunding-campagne: waar moet je aan denken?

0

Crowdfunding is al zo oud als de weg naar Rome, maar wordt steeds populairder om op korte termijn financiering te krijgen voor ondernemende mensen. In mijn eerdere artikel trok ik een parallel tussen crowdfunding en communitymanagement. Vier mensen die zelf ervaring hebben opgedaan met crowdfundingcampagnes en er hun vak van hebben gemaakt, delen hun ervaringen in het eind vorig jaar verschenen boek Crowdfunding de hype voorbij.

De definitie van crowdfunding

Martijn Arets, Ronald Kleverlaan, Marije Lutgendorff en Koen van Vliet zijn ervaringsdeskundige, onderzoeker en/of werken als adviseurs op het gebied van crowdfunding. Zij sloegen de handen ineen om dit boek te realiseren.

Wat is crowdfunding nu eigenlijk? In het boek wordt deze definitie gebruikt: ‘Crowdfunding is een manier van individuen en groepen om hun activiteiten – of droom, ambitie, of groei – door middel van een open oproep te financieren door te putten uit relatief kleine bijdragen van een relatief groot aantal mensen, in ruil voor immateriële dan wel materiële beloning.’ Daarbij gaat het volgens de auteurs bovendien om de financiering van een specifiek omschreven doel, waarbij het noodzakelijk is dat het volledige streefbedrag wordt opgehaald om het doel (project of product) te kunnen realiseren. De bereidheid bij het algemene publiek neemt toe om risicodragend te investeren in ondernemingen met een hoge gunfactor. In de volksmond heet deze betrekkelijk nieuwe manier van ophalen van kapitaal inmiddels ‘crowdfunding’. Als je het goed bekijkt, doen goede doelen al jaren aan deze vorm van fundraising, door geld in te zamelen van particulieren. Zelfs de VOC werd destijds opgericht door crowdfunding.

Overwegingen voor crowdfunding

Terug naar 2015 en het boek. De ondertitel van het boek is ‘Haal maximale waarde uit jouw crowdfundingcampagne’. Dit omschrijft meteen het doel: het boek is een praktische gids voor mensen die een crowdfundingcampagne overwegen of aan het opzetten zijn. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Welke manieren van financiering (dus vormen van crowdfunding) zijn er? Hoe selecteer ik een crowdfundingplatform? Aan welke (financiële) regelgeving moet ik voldoen? Hoe kan ik mensen overhalen mijn crowdfundinginitiatief te steunen? Welke tegenprestaties kan ik geven voor steun aan mijn campagne, en wat zijn de valkuilen en leerpunten van andere campagnes?’

overzicht_crowdfundingplatf

Overzicht met crowdfunding-platformen

Een voorbeeld van zo’n leerpunt: Sommige crowdfundingplatformen brengen een boete in rekening, op het moment dat je als crowdfunder je campagne tijdens de looptijd terugtrekt. Deze boete kan al snel oplopen tot 500 euro. Deze boeteconstructie klinkt flauw, maar het platform heeft vaak al kosten gemaakt en bovendien start je zo pas met je campagne als je echt voor 100% achter je plannen staat.

Crowdfunding en de autoriteiten

In een heldere opbouw worden de onderwerpen behandeld, met een sterke focus op de praktische aspecten. Omdat de rol van crowdfunding in het financieringslandschap steeds groter wordt, en soms onverwachte financiële opbrengsten genereert, kijken de autoriteiten ook met toenemende interesse naar crowdfundingactiviteiten. Als je in het financiële plaatje van tevoren niet alle kosten incalculeert, kun je voor flinke verrassingen komen te staan. De nieuwste ontwikkeling is dat de Europese Commissie de mogelijkheid tot heffing van BTW op crowdfundinginitiatieven onderzoekt.

De praktische zaken

Na een inleiding in de ontwikkeling van crowdfunding als fenomeen dat sterk in opkomst is, neemt de praktische invulling van een crowdfundingcampagne het grootste deel van het boek in beslag. Hierin komen onder andere de start van campagnes aan bod. In het onderdeel ‘hoe maak ik een heldere propositie van mijn idee’ leer je hoe je mensen met jouw visie en drive kunt triggeren. (Een tip voor de mensen die Simon Sinek nog niet kennen: bekijk zijn TED talk video over Start with why)

Ook zaken als ‘hoeveel tijd ben ik kwijt aan een campagne, tips voor het maken van een videopitch, hoe bereid ik de communicatie over de campagne voor, hoe zorg ik dat mijn campagne wordt gedeeld op social media’, komen voorbij. Als je op zoek bent naar een platform om jouw crowdfundingscampagne op te zetten, geeft dit boek handige tips over de specifieke voorwaarden per crowdfundingplatform.

Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde duur van een crowdfundingcampagne slechts 60 dagen bedraagt?

En dat in 2014 op de Nederlandse versie van Kickstarter maar 17% van de crowdfundingcampagnes slaagden? (op andere Nederlandse platformen zoals Symbid, CrowdAboutNow of VoordeKunst is dit slagingspercentage vaak hoger, tot wel 70%). Ook de toekomst van crowdfunding wordt kort aangestipt. Zo wordt de voorspelling gedaan dat Nederlandse crowdfundingplatformen gaan samenwerken in de toekomst.

Inspirerende voorbeelden

Kortom, dit boek is een combinatie van verdieping en een praktische handleiding voor crowdfunding. Het boek geeft je praktische tips en handvatten om een goede campagne op te zetten. Een must read voor iedereen die met crowdfunding aan de slag gaat. Tot slot nog enkele inspirerende voorbeelden van geslaagde crowdfundingcampagnes uit de afgelopen jaren:

  • De Correspondent – Journalistiek platform met dagelijkse verdieping op het nieuws en ruimte voor onderzoeksjournalistiek. Oprichter Rob Wijnberg haalde in 2013 binnen acht dagen ruim een miljoen euro op. Met donaties van meer dan 15.000 mensen zette hij De Correspondent op.
  • Phorce – Tas met geïntegreerde oplader voor laptop, tablet en telefoon. Dit in Nederland bedachte product haalde in 2012 financiering binnen voor dit innovatieve product.
  • Nieuwe Pebble Watch – In februari 2015 lanceerde smartwatchfabrikant Pebble zijn tweede crowdfundingplan op Kickstarter: Pebble Time. Binnen no time haalden ze hun doel van 500.000 dollar aan voorfinanciering voor het nieuwe model binnen. De teller staat momenteel op 20 miljoen dollar. Ze staan daarmee op nummer 2 in de lijst met meest succesvolle crowdfundingcampagnes aller tijden.

crowdfundingWelke innovatieve crowdfundinginitatieven heb jij het afgelopen jaar gesteund (en zouden meer mensen moeten funden)?

Over het boek

Titel: Crowdfunding, de hype voorbij
Auteur: Martijn Arets, Ronald Kleverlaan, Marije Lutgendorff, Koen van Vliet
Uitgever: Eburon
Jaar: 2015
Nummer: 9789059727588
Prijs paperback: € 15,-
Bestellen via: Managementboek (aff.)

Foto intro met dank aan Fotolia.