Innovatie

WhatsApp voor bedrijven, doe jij al mee?

0

“Wat vindt u van WhatsApp? Wat moeten we daarmee en wat doet de jeugd ermee?” Deze vraag krijg ik als social media-expert heel vaak bij lezingen. Vaak zeg ik: “Ik beschouw WhatsApp niet als social media. Het is een 1-op-1-contact met een besloten karakter.” Nooit is het in mij opgekomen dat WhatsApp een kanaal voor bedrijven zou kunnen zijn. Duursma heeft met zijn boek het tegendeel beschreven: WhatsApp is zeer interessant voor bedrijven.

30 miljard berichten per dag

Media als WhatsApp worden Dark Social genoemd: ze zijn wel social, maar niet zichtbaar. Het is een interessant kanaal voor snel en gratis contact. Ja, Facebook is de nieuwe eigenaar van WhatsApp. Wat Facebook precies met WhatsApp van plan is, is nog niet helemaal duidelijk.

WhatsApp heeft SMS volledig uit de markt gedrukt.

In 2014 had WhatsApp al 700 miljoen actieve gebruikers. Het middel heeft het “nu als ouderwets beschouwde” SMS volledig uit de markt gedrukt. Zoals Duursma zegt: “De telecomproviders zijn hun melkkoe kwijt.”

Als individu ken je WhatsApp vast wel. Even snel appen is een begrip geworden. We versturen foto’s, video’ en vele tekstberichten via WhatsApp, dagelijks zo’n 30 miljard berichten.

4 redenen om WhatsApp zakelijk in te zetten

De eerste grote spelers die een WhatsApp-knop op hun site hebben staan, zijn al gesignaleerd. In het boek wordt het voorbeeld genoemd van een site die onder andere vrolijke filmpjes verzamelt en rondstuurt. Met een ‘deel dit via WhatsApp’-knop bereiken ze inmiddels meer mensen dan met het delen via Twitter.

Waar Duursma echt overtuigt is het relatief kleine gedeelte waarin hij vier redenen noemt om WhatsApp voor je bedrijf in te gaan zetten. In het kort zijn dat:

  1. Je doelgroep zit op WhatsApp, er zijn nu al 9,5 miljoen actieve gebruikers in Nederland.
  2. Iedereen snapt WhatsApp, de app op de smartphone is al zo ingeburgerd dat weinigen drempelvrees voor WhatsApp zullen hebben.
  3. Berichten worden altijd gelezen. Wereldwijd staat WhatsApp in de top 5 van meest geopende apps. Door de layout van WhatsApp (en de vinkjes) worden je berichten sneller gelezen.
  4. WhatsApp kan conversieverhogend werken. Het gevoel van vertrouwen is op WhatsApp hoger dan op sociale netwerken waar ook anoniemen meekijken.

WhatsApp past prima in de nieuwe trend naar meer besloten social media netwerken. WhatsApp is zelfs helemaal besloten, de buitenwereld kan niet meekijken.

Verzendlijsten

Om je klanten toch goed te kunnen informeren, kun je als bedrijf werken met zogenaamde verzendlijsten. Een geïnteresseerde klant kan zichzelf aanmelden voor jouw verzendlijst en jij kunt hem op gepaste tijden een bericht sturen.

Grote kans om gelezen te worden

Vergelijk het met een nieuwsbrief, deze komt rechtstreeks in de mailbox van de ontvanger terecht. Een WhatsApp-bericht heeft een nog grotere impact. Jouw bericht komt direct binnen in de telefoon van je lezer. Door de instellingen van WhatsApp en de grote aandacht voor WhatsApp, is de kans dat je bericht wordt gelezen levensgroot aanwezig. Ook hier geldt: doe het met mate, ga niet spammen en zorg voor echt contact met je lezers.

Een WhatsApp-bericht heeft een nog grotere impact. Jouw bericht komt direct binnen in de telefoon van je lezer.

Ik ga ervan uit dat WhatsApp tussen nu en 12 maanden in de communicatiemix van bedrijven wordt opgenomen. Dit zou weleens ten koste kunnen gaan van sites als Twitter of Facebook. Op Facebook worden je berichten maar door maximaal 15% van je fans gelezen. Het effect via WhatsApp is veel groter. Daar staat tegenover dat je ook veel selectiever moet zijn.

Groepschat & webcare

Werk je in een groter bedrijf dan kun je teams snel via de groepschat met elkaar laten communiceren. Ook hier verwacht ik dat er een zekere verplichting zal ontstaan bij teams die 24/7 paraat moeten staan en snel moeten kunnen schakelen, denk bijvoorbeeld aan crisiscommunicatie. In opkomst is webcare via WhatsApp, nu al appcare genoemd. Niet iedereen zit op Twitter of Facebook en wil daar een vraag stellen of klacht neerleggen. Bijna iedereen met een smartphone heeft ook WhatsApp. Als je het verwachtingsmanagement goed regelt is dit een zeer klantvriendelijk middel erbij.

Maximaal 256 deelnemers aan een verzendlijst

Nadelen zijn er zeker nog. WhatsApp is nog niet ingericht op grootschalig gebruik, zo mag een verzendlijst maar 256 deelnemers hebben. Er komen geen statistieken bij of de lezer op je link heeft geklikt en hoe vaak. Ik ga er vanuit dat de ontwikkelaars bij WhatsApp hier iets op gaan verzinnen. In de USA gaat de business altijd voor.

webcare-team-fotolia

Eenvoudig contact, lage investering & hoog rendement

Zakelijk gezien WhatsApp inzetten kan dus zeer handig zijn. De grootste kansen liggen hier voor de zelfstandig of MKB ondernemer, de investering is laag en het rendement is hoog.

WhatsApp is een voorbode van weer een nieuwe ontwikkeling in het communicatievak. Na alle openbare social media sites wordt het tijd voor gesegmenteerde informatiedeling. Niet meer zomaar lukraak verzenden, maar je goed bedenken waar je lezers echt blij van worden. Ook bereikbaar zijn via WhatsApp is voor het dagelijks contact eenvoudig.

Bereikbaar zijn via WhatsApp is voor het dagelijks contact eenvoudig.

Nadeel van dit compacte boekje is dat er nog weinig evidence based materiaal voor handen is. Het is allemaal nog pril en nieuw. De gemiddelde gebruiker is wel online, leest ook WhatsApp, maar wil ook weer niet bedolven worden onder de berichten. Bedrijven zullen daar mee op moeten passen. En dat vinden ze moeilijk, zien wij aan kanalen als Twitter en Facebook.

Voor vooruitstrevende bedrijven en zelfstandig ondernemers

Lees dit eerste boek over WhatsApp en doe er je voordeel mee. Dit boek is voornamelijk geschikt voor de meer vooruitstrevende bedrijven die op de reguliere kanalen al actief zijn. WhatsApp is dan een extra kanaal. Alleen daar op leunen is nu nog niet verstandig. Ook voor zelfstandig ondernemers kan WhatsApp een prima middel zijn, het is immers zeer kostenvriendelijk. Als je alom aanwezig bent dan kun je dit kanaal toevoegen aan je arsenaal en ben je weer helemaal bij.

whatsapp duursma coverOver het boek

Titel: WhatsApp voor bedrijven
Auteur: Jarno Duursma
Jaar: 2015
Nummer: ISBN 9789082376609
Mediatype: Boek, 72 bladzijdes
Prijs: € 17.95

Bestellen: via Bol.com (aff.)

Illustraties met dank aan Fotolia.