Video, How to

YouTube als marketing tool: zo scoort je video in Google

0

YouTube is de grootste zoekmachine na Google. (En voor de geïnteresseerden, Baidu staat op 3.) Het is wonderbaarlijk dat ondernemers niet meer gebruik maken van zo’n grote zoekmachine en haar potentie. En het gekke is dat het ontzettend makkelijk is. Zowel het scoren in YouTube zelf, als het daarmee ranken in Google. Waarom?

Als je mensen vraagt wat de op Google na grootste zoekmachine ter wereld is, wat krijg je dan voor antwoorden? Bing? Baidu? Yandex? Misschien zelfs Yahoo? Allemaal fout.

Waarom ranken YouTube-filmpjes zo goed?

Youtube.com, het hoofddomein, heeft een hoge domain authority (DA). Dit kun je zien als de potentie van een website: hoe goed een bepaald domein kan ranken, berekend door MOZ’s algoritme. YouTube heeft een 100/100 DA-score:

Domain authority is a score (on a 100-point scale) developed by Moz that predicts how well a website will rank on search engines. Use Domain Authority when comparing one site to another or tracking the “strength” of your website over time. We calculate this metric by combining all of our other link metrics—linking root domains, number of total links, MozRank, MozTrust, etc.—into a single score.

Je YouTube-video’s optimaliseren

Het is logisch dat de subpages (video’s), ook goed ranken als ze goed opgebouwd zijn. Een YouTube-videopagina moet SEO-technisch goed in orde zijn, voor optimaal resultaat. Er zijn, net als op webpagina’s, regels waaraan je je moet houden voor een geoptimaliseerde pagina. Hoewel dit in Nederland niet zo’n bekende manier van marketing is, is het aardig aan het opkomen in de Amerikaanse SEO- en SEM-community. Het wordt met name gebruikt voor lokale bedrijven en lokale zoekopdrachten. Bijvoorbeeld ‘bijles Engels breda’ en ‘dakreparatie Barendrecht’. Waarom het zo goed werkt voor lokale zoekopdrachten, illustreer ik hieronder.

Teenschoenen-mooiEen voorbeeld

Natuurlijk kan ik dit niet vertellen zonder een concreet, empirisch voorbeeld. Want dat zou loze praat zijn. Dus zet je schrap! Ik besloot in een willekeurige niche te duiken om te kijken hoe ik zou scoren met een YouTube-filmpje. Niet te competitief, want daar heb ik de tijd niet voor, maar wel echt een niche waar goed aan verdiend wordt. Per toeval, met behulp van een snelle zoekopdracht, kwam ik op ‘teenschoenen’. Niet iedereen zal ermee bekend zijn, maar binnen de watersport- en hardloopwereld zijn ze aardig populair. Het zijn ook niet de goedkoopste schoenen. De hoge prijs zal niet voor de esthetische waarde zijn. 😉

Mijn aanpak

Toen ik de niche had gevonden, wilde ik de focus leggen op Breda. Het is met name een lokale marketing tool, maar natuurlijk wilde ik ook op de hoofdzoektermen ranken. Mijn zoektermenschema zag er als volgt uit:

  • Hoofdzoektermen: Teenschoenen, teen schoenen
  • Subzoektermen: Teenschoenen kopen, teen schoenen kopen (en alle combinaties van de woorden voor longtail)
  • Lokale zoektermen: Teenschoenen kopen Breda, teen schoenen kopen Breda (en alle combinaties van de woorden voor longtail)

Money keywords versus hoofdzoektermen

Het is duidelijk dat hoe lager op het lijstje, hoe specifieker. Als webshop is het vaak slimmer om je te beperken tot de subzoektermen en de lokale zoektermen. Dit zijn namelijk de money keywords. De term zegt het al: dit zijn de zoektermen waar je op verdient. Ze hebben de beste conversie. Een bezoeker die googelt op ‘teen schoenen kopen’ zit vaak in de laatste fase van zijn zoektocht. Hij zal en moet teenschoenen kopen. De kans op conversie van zo’n bezoeker ligt veel hoger dan iemand die ‘teen schoenen’ googelt, want iemand die zo’n algemene term googelt kan van alles zoeken. Misschien zoekt diegene informatie? Of plaatjes? Of wil hij weten wat het is? Door de focus te leggen op de juiste zoektermen en je energie daar in te steken met SEO, behaal je vaak veel gerichter en efficiënter resultaat.

De volgende stap: een filmpje maken voor YouTube en deze (snel) ranken op de term waarop je wilt ranken met de juiste ‘onpage’ SEO. Dat heb ik gedaan. Nouja, misschien meer een slideshow met wat mooie pianomuziek eronder, maar het gaat om het idee. Het is wel een vereiste om het filmpje langer dan 15 seconden te maken, anders is er een kans dat dit niet werkt. Niemand weet zeker hoe lang het duurt voor een ‘view’ wordt gerekend als een ‘view’. Sommigen zeggen 2 seconden, anderen 10. YouTube zelf geeft daar geen duidelijkheid over. Het algoritme verandert ook nog eens na 301 views.

Accepteer cookies

voorbeeld-youtube-SEOGebruik je eigen bedrijfsvideo

Zoals te zien, een slideshow met wat muziek: meer is niet nodig. Google controleert videocontent op dit moment nog niet inhoudelijk, maar dat komt waarschijnlijk in de toekomst. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven wel een bedrijfsvideo, wat natuurlijk veel geschikter en professioneler is voor YouTube. Dit zijn de video’s die bedrijven voornamelijk gebruiken in Amerika. Meestal zetten bedrijven een nummer in de titel: zo hoeven bezoekers niet eens te klikken op de video, maar kunnen ze vanuit de zoekopdrachten de telefoon pakken en het bedrijf bellen. Dat is al één drempel minder. En we weten: hoe minder drempels naar een sale of lead, hoe makkelijker.

Hoe heb ik het gedaan?

Wil je het zelf ook proberen? Ik beschrijf stap voor stap wat ik gedaan heb.

Stap 1: De video

De video heb ik gemaakt met iMovie. Als bedrijf zou ik een video gebruiken die toch al op je website staat. Dan heb je twee vliegen in één klap.

SEO-youtube-Stap 2: Uploaden en SEO-informatie

Hier is waar het belangrijk wordt en je alles nauwkeurig moet invullen.

  1. Probeer altijd alle keywords in de titel te verwerken: zowel de money keywords, als de hoofdzoektermen. En omdat ik in een gulle bui was, heb ik er ‘de goedkoopste’ bij gezet. Een extra money keyword kan geen kwaad.
  2. Dit is misschien wel het belangrijkste aan je video. Zorg dat de eerste twee zinnen je ‘meta description‘- tekst zijn. Zonder op ‘meer info’ te klikken, zie je maar ongeveer twee zinnen aan tekst. Het is dus zaak dat in die twee zinnen je zoektermen zitten. Niet te geforceerd, natuurlijk. Daarnaast is een tekst rond je onderwerp belangrijk. Zo’n 250 tot 400 woorden is wel het minimum, maar geen harde eis. Het moet een goede, contextuele tekst zijn die goed aansluit op je video. Pas op voor overoptimalisatie: je hoeft je zoektermen niet honderd keer voor te laten komen, een paar keer hier en daar is voldoende.
  3. G+ hashtags: Google Plus staat erom bekend een positief effect te hebben op je positie in de Google-zoekresultaten. En YouTube is natuurlijk van Google. Net als Google Plus voor websites is dit niet bevestigd, maar social signals helpen altijd bij het ranken. Neem dus het zekere voor het onzekere.
  4. De ‘tags‘. Eigenlijk niets meer dan de zoekwoorden waar je op wilt ranken. Vul hier vier of vijf zoekwoorden in die bij je video passen.
  5. Zorg dat je het deelt op Google Plus. Zoals in stap 3 beschreven: YouTube is van Google. En als je Twitter hebt, deel de video dan ook daar.

Youtube-SEO-ranken

Stap 3: Geavanceerde instellingen

Klik nu boven de titel op de ‘geavanceerde instellingen’. Zorg dat de juiste videolocatie is ingevuld: ik koos voor Breda. YouTube verandert het zelf naar de juiste coördinaaten. Taal moet natuurlijk Nederlands zijn. Zodra dat in orde is kun je je video uploaden.

Stap 4: Wachten & resultaat

Het is een kwestie van tijd. Met deze methode ranken de video’s meestal binnen twee tot drie uur. Dit is afhankelijk van hoe goed je het hebt uitgevoerd en hoe moeilijk de niche is waarop je wilt ranken. Ik heb de progressie van mijn video bijgehouden door zo nu en dan de positie in Google te checken.

Vier uur na de upload zag ik de video voor het eerst ‘ranken’. De video stond op 1 voor de zoekterm ‘teen schoenen kopen breda’. Een lokale zoekterm, dus. Ook verscheen de video op plek 2 met de zoektermen ‘teen schoenen breda’ en op 11 met de termen ‘teen schoenen kopen’. Na vijf uur verscheen de video op positie 2 op de zoektermen ‘teen schoenen Breda’ en op positie 14 (van de in totaal 400.000+ resultaten) met ‘teen schoenen kopen’.

Na 11 uur kwam de video ook in de videosearch van Google op de twee plek binnen met de termen ‘teen schoenen’. De volgende dag, na 19 uur, had de video positie 8 op ‘teen schoenen kopen’.

Gebruik YouTube’s hoge ‘domain authority’

Dit is een aardige manier om snel te ranken en gebruik te maken van YouTube’s hoge domain authority. Het verrast me dat niet meer marketeers dit op een creatieve manier opgepakt hebben. Het is waarschijnlijk niet dé nieuwe manier van marketing, maar het is een leuke gimmick om bijvoorbeeld een bedrijfsvideo of productvideo op bepaalde zoektermen te laten ranken. Zelfs op de moeilijkere zoektermen, met wat goede links, zal het niet moeilijk zijn de top te bereiken.

In één van mijn volgende artikelen zal ik laten zien hoe je kunt ranken met een lastigere zoekterm. Ik heb de video trouwens als ‘unlisted‘ geplaatst: je kunt ‘m dus niet meer vinden in de Google-zoekresultaten. Dit filmpje en het YouTube-kanaal kwamen elke keer op de eerste tot derde plek in de zoekresultaten als je mijn naam intypte. Ik wil niet bekend staan als de teenschoenenconnaisseur. 😉 SEO’er is prima!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.