Online marketing

Fulfillment by Amazon maakt producten verkopen over de grens heel eenvoudig

0

Amazon is de grootste online retailer ter wereld. In de Verenigde Staten heeft de online retailer een marktaandeel van ruim 25 procent. Om de grootte van Amazon even in perspectief te plaatsen; Bol.com heeft in Nederland een marktaandeel van 5 procent. Amazon is ook in Europa actief. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië heeft Amazon ook een marktaandeel van circa 10 procent. Wat weinig mensen weten, is dat je als externe verkoper producten via het platform van Amazon kunt verkopen.

Of het nu om één of honderden producten gaat, door gebruik te maken van Fulfillment by Amazon kun je in alle bovengenoemde landen zeer eenvoudig verkopen.

Wat houdt Fulfillment by Amazon precies in?

Nadat je jouw product(en) op Amazon hebt toegevoegd, kun je kiezen om na een verkoop zelf je producten naar klanten te versturen, of om Amazon dit te laten doen. In het laatste geval leg je jouw producten op voorraad in één van de vele logistieke centra van Amazon. Als een klant één van jouw producten koopt, zal Amazon dit naar de klant versturen. Amazon verstuurt niet alleen producten naar klanten, maar handelt ook eventuele retourzendingen af. Verder neemt Amazon de hele klantenservice over in de betreffende taal. Amazon noemt dit Fulfillment by Amazon, oftewel FBA. Schematisch ziet dat er zo uit:

5 grote voordelen van Fulfillment by Amazon

Fulfillment by Amazon heeft vijf grote voordelen.

1) Amazon doet de klantenservice

Eén van de grootste voordelen van FBA is dat Amazon de klantenservice overneemt. Amazon beantwoordt alle mailtjes en telefoontjes van klanten in de betreffende lokale taal. Een Italiaan die de klantenservice belt, zal in het Italiaans te woord worden gestaan. Verkopen in de vijf grootste Europese landen zonder de talen te beheersen is geen enkel probleem meer met FBA.

Krijg je als verkoper dan nooit mailtjes van klanten? Jawel. Meestal zijn dit alleen verzoeken om een factuur of een productinhoudelijke vraag. Dit laatste komt alleen zelden of nooit voor, en is te voorkomen door een goede beschrijving bij producten te plaatsen.

2) Amazon neemt het het hele retourenproces voor haar rekening

Als een klant iets wilt retourneren, dan wordt dit hele proces door Amazon afgehandeld. Sterker nog, Amazon berekent de kosten die ze maakt voor de retourzending niet door aan de externe verkopers. De retourzendingen kosten de verkoper niets. Het retour gekomen product wordt door Amazon weer netjes bij de voorraad bijgeboekt.

3) Klanten geven de voorkeur aan FBA

Klanten geven vaak de voorkeur aan producten die door Amazon zelf verstuurd worden. Als de klant bij Amazon via FBA bestelt, weet hij zeker dat hij zijn pakket ontvangt en dat hij het snel ontvangt. Door gebruik te maken van FBA, vergroot de verkoper de kans dat zijn producten verkocht worden.

4) Producten eindigen hoger in de zoekresultaten

Gebruik maken van Fulfillment by Amazon heeft ook een positief effect op de ranking van je product. De slogan van Amazon is: Providing the best buyer experience and customer satisfaction on the web. Een klant teleurstellen is ‘not done’. Van producten die bij hen op voorraad liggen, weten ze zeker dat deze snel afgeleverd worden. Vaak zullen de producten van partijen die gebruik maken van FBA dan ook hoger in de zoekresultaten eindigen, dan de producten van partijen die hun orders zelf versturen. Een manier om producten hoger in de zoekresultaten te krijgen, is een goede productpresentatie maken.

5) Flinke tijdswinst in logistieke proces

Het kost veel minder tijd om één doos met 50 producten te versturen dan 50 dozen met één product te versturen. Verkopers die gebruik maken van FBA kunnen een grote doos of zelfs een pallet met producten in één keer naar het logistieke centrum van Amazon sturen. De producten worden daar netjes opgeslagen. Als ze verkocht zijn, worden ze voorzien van een extra doos en verzonden aan de klant. De verkoper heeft er geen omkijken naar.

De nadelen

Er zijn enkele nadelen bij verkopen via Fulfillment by Amazon. Deze wegen mijns inziens bij lange na niet op tegen de enorme voordelen.

1) Geen controle meer over je voorraad

Doordat je voorraad nu bij Amazon ligt, heb je er geen zicht meer op. Amazon heeft echter logistieke centra die aan hoogste kwaliteitseisen voldoen en waar de meeste retailers alleen maar van durven dromen.

2) Pakketjes kunnen zoek raken

Het kan gebeuren dat een pakket dat je naar Amazon stuurt zoek raakt. Dit kan echter ook gebeuren als je een pakket naar een klant stuurt. Een Track & Trace-code aan het pakket meegeven voorkomt dit probleem.

De kosten van Fulfillment by Amazon

Als je gebruik maakt van FBA betaal je naast het aanhouden van je account (39 euro per maand), een provisie per gerealiseerde verkoop (7 tot 15 procent), en kosten voor de logistieke afhandeling (FBA).

De volgende logistieke kosten zijn van toepassing als je gebruik maakt van FBA:

Amazon_2Pick and pack per unit. Dit zijn de kosten die doorberekend worden omdat een medewerker van Amazon het product uit het rek moet pakken en gereed moet maken voor verzending.

Weight handling per shipment. Hoe groter en zwaarder een product, hoe hoger deze kosten zullen zijn. Vergelijk het met een brief op de post doen of een pakket versturen in Nederland.

Storage fee per month (en long term storage fees). De producten liggen in een logistiek centrum van Amazon en nemen daar plaats in beslag. Daar betaal je een kleine fee voor.

Een rekenvoorbeeld

Een klant heeft een schroefmachine gekocht op Amazon Duitsland, met een doosmaat van 39*29*10 cm en een gewicht van 2,7 kg, die door Amazon naar de klant wordt verstuurd.

De kosten voor Fulfillment by Amazon bedragen dan (o.b.v. Amazon tarieven juni 2015):

Pick and pack per unit0,82 euro
Weight handling per shipment2,75 euro
Storage fee per month0,15 euro
Totale FBA kosten3,72 euro

Voor het versturen van deze schroefmachine naar de klant brengt Amazon je dus 3,72 euro in rekening. In deze kosten zit ook een extra ‘omdoos’ die Amazon gebruikt om het product te verpakken. Hiernaast betaalt de verkoper uiteraard nog de fee voor de gerealiseerde verkoop.

Relatief lage kosten

In het bovenstaande rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met de kosten die de verkoper maakt om de producten bij Amazon te krijgen. Doordat deze vaak in grote aantallen in één doos of op één pallet verzonden kunnen worden, zijn de kosten per product meestal relatief laag. De praktijk leert dat het zelf versturen van een pakket vanuit Nederland naar een Duitse klant negen van de tien keer duurder is dan de kosten die de verkoper met FBA maakt.

FBA biedt externe verkopers een uitgelezen kans om zonder investering in een webwinkel en alles wat daarbij hoort, te testen of er in het buitenland vraag is naar hun producten. Als dat is, kun je altijd nog een eigen buitenlandse webshop starten.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia