Content

Het Nationaal E-mail Onderzoek 2015: e-mail vs. sms, social media & print

0

Voor het derde jaar op rij is het Nationaal E-mail Onderzoek gepubliceerd. In deze editie staan 28 conclusies over de wijze waarop de Nederlander bezig is met e-mail. Daarnaast worden andere kanalen als sms, WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat, Google+, Instagram en zelfs de brievenbus meegenomen. De belangrijkste conclusie: e-mail speelt een grote rol in het leven van de Nederlander. Het onderzoek geeft een evenwichtig beeld van de kracht, populariteit en het gebruik van e-mail en andere communicatiekanalen in 2015, ook in relatie tot e-commerce.

Net zoals in 2014 is er een top 10 gevormd met de meest intrigerende feiten uit het onderzoek. Deze top 10 geeft een goed tijdsbeeld van het gedrag van de Nederlander als het gaat om online en mobiele communicatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.036 respondenten. De Top 10 luidt als volgt:

  1. E-mail wordt het vaakst op een smartphone gelezen

In 2015 kunnen we voor het eerst opschrijven dat de smartphone het wint van de laptop als het gaat om de vraag ‘op welk device leest u het vaakst uw e-mail?’ De laptop blijft een goede tweede. Opvallend genoeg opent en leest slechts 10 procent van de Nederlanders zijn e-mail op een tablet.

FW_1-devices

  1. De Nederlander ontvangt gemiddeld 96 e-mails per week

Gemiddeld ontvangt de Nederlander 96 e-mails per week. Dit is echt een gemiddelde, want er zijn duidelijke verschillen per leeftijdsgroep. Jongeren in de leeftijdscategorie 18-24 jaar ontvangen het minste aantal e-mails per week: gemiddeld 54. De groep 45-54 jarigen ontvangt gemiddeld maar liefst 146 e-mails per week. Overigens zien we niet heel erg veel verschil met voorgaande jaren. In 2013 was dit aantal ook 96 en in 2014 waren het er 94.

FW_2-aantal-emails

  1. De laptop wordt het meest gebruikt voor online aankopen

Voor 51 procent van de Nederlanders geldt dat de laptop het voorkeursapparaat is voor het doen
van online aankopen. De smartphone noteert hier slechts 6 procent en 9 procent van de respondenten geeft aan helemaal geen online aankopen te doen.

FW_3-devices-online-aankopen

  1. De Nederlander start zijn digitale dag met WhatsApp

Voor het eerst in drie jaar tijd is niet e-mail het medium dat de Nederlander het eerst checkt als hij wakker is, maar WhatsApp. De kanttekening die we daarbij maken: leeftijd bepaalt overduidelijk of eerst naar e-mail of eerst naar WhatsApp wordt gekeken. Hoe ouder de respondent, des te groter de voorkeur voor e-mail; hoe jonger de respondent, des te groter de voorkeur voor WhatsApp. Echter, gemiddeld genomen wint WhatsApp het met 40 procent versus 38 procent voor e-mail.

FW_4-starten-met-whatsapp

  1. E-mail geniet het meeste vertrouwen als het gaat om onze privacy

Geen enkel medium geniet zoveel vertrouwen van de Nederlander als het kanaal e-mail. Dit geldt zeker als de woorden ‘vertrouwen’ en ‘privacy’ in dezelfde vraag opduiken. WhatsApp blijft daarin ver achter op e-mail. Slechts 10 procent van de Nederlanders ziet zijn privacy gewaarborgd bij dit communicatiekanaal.FW_5-vertrouwen

  1. De belangrijkste inschrijfreden voor nieuwsbrieven is het ontvangen van aanbiedingen

De Nederlander schrijft zich graag in voor nieuwsbrieven als daar mooie aanbiedingen of exclusieve deals tegenover staan. Voor meer dan de helft van de Nederlanders (61 procent) is dat de belangrijkste reden om zich in te schrijven. Maar ook ‘op de hoogte blijven van merk of organisatie’ is een belangrijke inschrijfreden (51 procent). Een recente aankoop in een webshop is de derde reden waarom mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief (42 procent).

FW_6-inschrijfreden

  1. E-mail is de grootste aanjager voor online aankopen

Volgens de laatste Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org en GfK zijn de online aankopen in het eerste halfjaar van 2015 met ruim 18,4 procent gestegen vergeleken met het eerste halfjaar van 2014. E-mail speelt hier een grote rol in, want gemiddeld 72 procent van de Nederlanders laat zich regelmatig door een commerciële nieuwsbrief of e-mail verleiden tot een online aankoop. Dit geeft aan dat e-mailmarketing een onmisbare schakel is in de online marketingmix van e-commerce Nederland.

FW_7-email-grootste-aanjager

  1. Nederlanders ontvangen reclame het liefst via e-mail

De conclusie op deze vraag is glashelder en ook geen verrassing als je kijkt naar conclusie 6 en 7: 70 procent van de Nederlanders ontvangt reclame het liefst via e-mail. Andere kanalen – met uitzondering van de ouderwetse huis-aan-huis-folders – zijn niet populair voor de ontvangst van reclame. Slechts 3 procent van de Nederlanders weet het te waarderen als reclame via Facebook binnenkomt.

FW_8-reclame-per-email

  1. Nederlanders lezen hun e-mail het liefst in de avonduren

Onderstaande grafiek maakt duidelijk dat de Nederlander zijn e-mail het liefst in de avond leest. Tussen 19.00 en 21.00 uur en tussen 21.00 en 23.00 uur zijn de favoriete leesmomenten. Ook ’s ochtends vroeg scoort overigens goed. Met 40 procent staat het tijdvak 07.00 – 09.00 uur op de derde plek als favoriet leesmoment.

FW_9-leesmomenten

  1. Serviceberichten zijn praktisch alleen welkom via e-mail

Serviceberichten zijn bevestigingen van transacties in webwinkels, bevestigingen van inschrijvingen, een overzicht van de meterstanden et cetera. Dit type berichten ontvangen de Nederlanders het liefst in hun mailbox. Dit geldt voor gemiddeld 90 procent en voor alle leeftijdscategorieën.

FW_10-serviceberichten

Over het onderzoek

In totaal zijn aan 2.036 respondenten 28 vragen voorgelegd met als focus e-mail en andere online communicatiekanalen, zoals WhatsApp en Facebook. De antwoorden op die vragen helpen marketing- en communicatieteams keuzes te maken en prioriteiten te stellen voor wat betreft de inzet van de juiste kanalen. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met CG Selecties.