Inspiratie, Verdieping

‘We need more crazy people’ & 4 andere tips voor eHRM

0

Kunnen mijn collega’s en ik, vanuit de online bubble waar we dagelijks middenin zitten, nog iets opsteken vanuit eHRM? Onze conclusie is dat dit zeker het geval is. Donderdag 24 september vond eHRM2015 plaats in Amsterdam. Met een paar Next-Gen HR-specialisten reisden we af naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Leuk om enerzijds te ervaren dat veel onderwerpen al dagelijkse praktijk zijn binnen TamTam, maar er anderzijds ook nog heel veel te ontdekken valt op het gebied van eHRM.


Wij hebben ons ondergedompeld in een dagje herkenning, bevestiging en bovenal veel inspiratie! De vijf belangrijkste highlights op een rij.

1. ‘We need more crazy people’

De opening van Armin Trost over agility binnen organisaties is sterk. Goede vraag om over na te denken: ‘Maken wij HR binnen de organisatie niet te complex?’. Het was leuk om te zien dat Armin een organisatiestructuur promootte die veel overeenkomsten vertoonde met de structuur binnen TamTam. Door het gebruik van ‘T’tjes’ in zijn grafische voorbeeld, wordt dit extra toepasselijk.

Accepteer cookies

Ook helemaal mee eens: we hebben volgens Armin meer gekke mensen nodig in onze organisaties. Want herinner jij je nog wat ‘normal people’ bereikt hebben qua verandering & vernieuwing binnen jouw organisatie?

2. Ga voor #mooiwerk

Luc Dorenbosch neemt ons mee in de wereld van ‘job crafting’. Een veel gehoorde term in HR-land, maar wat is het nou eigenlijk en wat kun je ermee? Volgens Luc gaat het vooral om het herkennen van #mooiwerk (zie voorbeelden van deze # op Twitter) en zelf of met anderen kunnen sleutelen aan je baan. Niet blij met je baan op dit moment? Deel je functie maar eens op in taken. Wat vind je wel leuk en betekenisvol, wat totaal niet en wat zit er in een grijs gebied? Door dit voor jezelf en eventueel samen met je collega’s in beeld te brengen, kun je misschien wel taken met elkaar uitwisselen of overdragen, zodat je baan misschien toch weer interessant voor je is.

klotebaan

3. Geen werknemers en klanten maar ‘samenwerkers’

Het verhaal van Thijs Fokker, Happifier bij Hutten, spreekt ook erg aan. De bedrijfsfilosofie van Hutten is om de beste, de leukste en de gelukkigste te zijn. Onderlinge samenwerking staat hierbij centraal. Er zijn geen werknemers en klanten, maar samenwerkers. Samenwerkers leren niet van hun manager maar van elkaar. Dit is op diverse manieren toepasbaar en inspireert ons om de employee journey binnen TamTam nog eens onder de loep te nemen. Een paar mooie voorbeelden:

  • Het uitleensysteem van gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen die je maar af en toe nodig hebt (sharing community);
  • Ruimte voor werknemers om te experimenteren: ‘doen is de beste manier van denken’;
  • En de Gelukswijzer: een app voor het meten van ‘geluk’ onder werknemers.

Door dit soort toepassingen blijven mensen gemotiveerd en met elkaar verbonden.

4. ‘People are not pdf’s’

Leuke en nuttige recruitmentweetjes die we krijgen van StartMonday:

  • 90 procent van de werkzoekenden oriënteert zich op een nieuwe baan via mobiele devices;
  • 70 procent van de werkzoekenden vindt een baan via vrienden of kennissen;
  • De eerste indruk is gebaseerd op de eerste 15 tot 20 seconden van een kennismakingsgesprek. Die indruk is voor 90 procent accuraat met de uiteindelijke bepaling of er een match is of niet.

Daarnaast een goede tip: ‘the spark’ die je als werkgever zoekt, is lastig te meten met geautomatiseerde assessments. ‘People are not pdf’s’. Houd je recruitmentprocessen dus persoonlijk.

5. Bonus in de vorm van (team)uitjes

En tot slot: de beloningssystematiek van de Oxyma Group, uitgelegd door Vanessa Box. Dat is beloning gericht op het geluk van medewerkers, waarbij de beloning tegelijkertijd ook bijdraagt aan het duurzaam realiseren van de missie van de organisatie. Concreet kan dit betekenen dat de nadruk niet wordt gelegd op beloningen in de vorm van een bonus of een salarisverhoging, maar bijvoorbeeld in de vorm van (team)uitjes, cadeautjes en andere activiteiten. Deze activiteiten leveren een bewezen bijdrage aan het versterken van de binding van de medewerkers met de organisatie.

Naast deze highlights is het ook interessant om meer te weten te komen over verschillende tools en producten die er op de markt zijn, om ons leven als HR Specialist te vergemakkelijken. Wij hebben op dit gebied in ieder geval wat huiswerk meegenomen en zijn er zeker volgend jaar weer bij tijdens eHRM 2016!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.