LinkedIn-groepen vernieuwd: wat verandert er?

0

Waarschijnlijk heb je ook gemerkt dat er steeds minder activiteiten zijn in LinkedIn-groepen. De groepsdiscussies bestaan tegenwoordig hoofdzakelijk uit zelfpromotie. Mensen plaatsen een link naar hun blog, waarop vervolgens weinig tot geen reactie volgt. Van een groepsdiscussies is zelden nog sprake. Maar dat gaat veranderen. LinkedIn gaat de groepen drastisch aanpakken. Dit om ervoor te zorgen dat LinkedIn-groepen weer levendige, betrouwbare en afgeschermde plekken worden waar gelijkgestemde professionals elkaar treffen en samen kunnen discussiëren.

Voornaamste wijzigingen in LinkedIn-groepen

LinkedIn gooit het roer om en wijzigt de groepsfuncties de komende weken drastisch. Alle open groepen verdwijnen, omdat er veel meer discussies zijn in een besloten, vertrouwde omgeving. Alle groepen worden dus privé. Bovendien zijn discussies in groepen niet zichtbaar totdat je ook lid bent van de groep. Je kunt alleen nog lid worden van een LinkedIn-groep op uitnodiging of door goedkeuring van je lidmaatschapsverzoek. Hieronder alle wijzigingen van groepsfuncties op een rijtje.

1. Standaard- en verborgen groepen

Alle groepen worden ‘standaard’ (standard) of ‘verborgen’ (unlisted). Het grootste verschil is dat de verborgen groepen niet in de zoekresultaten verschijnen en alleen de eigenaar anderen kan uitnodigen om lid te worden. Groepsleden kunnen de groep ook niet zichtbaar maken op hun profiel voor leden die geen lid zijn van die groep. Verborgen groepen zijn herkenbaar aan een hangslot-pictogram naast de groepsnaam. Dit kan handig zijn voor een groep die bestaat uit medewerkers of deelnemers van een training bijvoorbeeld.

Standaardgroepen kunnen door alle leden worden gevonden, maar de discussies worden niet weergeven in de zoekresultaten. Alleen groepsleden kunnen deelnemen aan de discussies. Alle groepsleden kunnen ook hun eerstegraads-connecties uitnodigen om lid te worden van een standaardgroep.

Wat gebeurt er met bestaande groepen?

Als je groep nu openbaar is en iedereen zich kan aanmelden, dan wordt deze omgezet in een standaardgroep. Ook de subgroepen verdwijnen. Dit worden gewoon onafhankelijke groepen. Je kunt als groepseigenaar nog wel een link toevoegen naar deze groepen op de ‘over-deze-groep’ pagina. Als groepsbeheerder vul je hiervoor de pagina ‘groepsinformatie’ in (vindbaar onder het tabblad ‘beheren’). Bij het gedeelte ‘omschrijving’ kun je verwijzen naar gerelateerde groepen.

2. Besloten discussies

Groepsdiscussies zijn niet zichtbaar in de zoekresultaten. Je ziet deze pas als je lid bent van de groep en kunt dan ook pas deelnemen aan de conversatie. Alle groepen worden dus members-only, waardoor de discussies in een meer besloten, vertrouwde omgeving plaatsvinden. Actualiteit en het aantal interacties gaan hand in hand en zijn de sleutel tot een succesvolle groep. Daarom kunnen groepsleden discussies straks direct plaatsen, zonder dat deze eerst goedgekeurd hoeven te worden door de groepsbeheerder.

  • Discussies worden direct in de groep geplaatst, zonder dat er goedkeuring nodig is van de beheerder.
  • Groepseigenaren, beheerders en moderators kunnen ongewenste content nog wel verwijderen en leden onder toezicht plaatsen of verwijderen.
  • De overige groepsleden kunnen ongewenste content ook nog markeren als ongewenst.

3. Minder spam in groepen

De content wordt beter gefilterd door LinkedIn om content die spammerig of van lage kwaliteit is, er zo veel mogelijk uit te filteren.

  • Vacatures en vacaturediscussies worden automatisch naar het tabblad ‘vacatures’ verplaatst.
  • Het tabblad ‘promoties’ verdwijnt (nieuwe plaatsingen van promotiemateriaal komen in de moderatiewachtrij terecht en moeten door de eigenaars, beheerders en moderators worden goedgekeurd).

Stop Spam red sign with sun background

4. Afbeeldingen en vermeldingen in discussies

Om discussies nieuw leven in te blazen en deze levendiger te maken, voegt LinkedIn een aantal nieuwe functies toe:

  • Je kunt afbeeldingen toevoegen als je een discussie start (niet als je hierop reageert).
  • Je kunt andere groepsleden vermelden en in de discussie betrekken door ‘@ + naam’ in te typen en hen vervolgens te selecteren uit het dropdown menu.

Kortom, de LinkedIn-groepen worden flink onder handen genomen. Ik denk dat het prettig is als er minder spam in groepen verschijnt, zodat dit weer een plek wordt waar professionals discussies met elkaar kunnen voeren. Wellicht dat dit makkelijker gaat in een besloten groep. Meer informatie over de wijzigingen in LinkedIn-groepen.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.