How to

Pinterest: wordt het met deze vernieuwingen onmisbaar voor jouw bedrijf?

0

Het zou zomaar kunnen dat de inzet van Pinterest in de strategie van jouw bedrijf of organisatie nog een vraag is. In dit artikel wil ik je over de nieuwste ontwikkelingen op dit online sociale prikbord informeren. Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat de ‘koop-knop’ en nieuwe advertentiemogelijkheden zoals de ‘cinematic pin’ ook in Nederland worden geïntroduceerd. Heel interessant voor visual storytelling en selling! Laat je overtuigen.

Mobiele pinspiratie voor 1.4 miljoen Nederlanders

Uit het Dutch Apps Market-rapport van Telecompaper blijkt dat in september 2015 1.4 miljoen Nederlanders Pinterest op hun smartphone hebben staan. Dat zijn er 300.000 meer dan een half jaar daarvoor. Hoewel de ‘pinfounders’ mannen zijn, is het merendeel van de Pinterest-gebruikers vrouw. Of misschien moet ik zeggen ‘nog vrouw’. Het aantal mannelijke gebruikers stijgt namelijk fors. Qua waardering staat Pinterest in de top 3: ruim 90 procent van de gebruikers vindt de app goed of zelfs zeer goed. Hiermee laat Pinterest alleen Instagram en WhatsApp voor zich.

Volgens uitgelekte stukken verwacht Pinterest eind dit jaar op 151 miljoen actieve gebruikers te zitten en op 329 miljoen in 2018. Stuk voor stuk gebruikers die online hun toekomstplannen, interesses of producten die ze willen kopen, vastleggen. Onlangs kwam ik – waar anders dan op Pinterest zelf – de volgende treffende quote tegen:

Pinterest: where we go to plan imaginary weddings, dress children we don’t have, and style homes we can’t afford.

Zo is het wel een beetje, maar ook realistische wensen worden gepind. En hoe makkelijk zou het dan zijn als je naast pinnen op een prikbord ook direct dat nieuwe leren jasje of dat inspirerende interieurboek kunt ‘pinnen’ in de winkel? In jouw winkel?!

Kijken, kijken… én ook kopen

‘Coming soon: Buyable pins’ kopte Pinterest in juni op het eigen consumenten- en bedrijvenblog. En inmiddels is het – nu alleen nog exclusief in de VS – mogelijk direct binnen Pinterest-producten te kopen (met de in-app shopping feature). De brandweerrode ‘pin-it’-knop kreeg daarmee een kobaltblauwe equivalent: de ‘buy-it’-knop.

Pinterest evenaarde al het gevoel van shoppen – op je gemak struinen en snuffelen door de online schappen en rekken – maar maakt het nu dus ook mogelijk ‘echt’ te winkelen. Het werkt hiervoor samen met o.a. de Amerikaanse retailers Macy’s, Nordstrom en Neiman Marcus. Maar ook andere merken zijn vertegenwoordigd via onder andere het e-commerce platform Shopify, zoals Poler Outdoor stuff. Ruim twee miljoen producten zijn inmiddels op deze wijze rechtstreeks via Pinterest te koop, allereerst via de apps voor iPhone en iPad.

Later is de blauwe koopknop ook in de Android- en desktopversie te zien. Je rekent je aankoop snel en gemakkelijk af via Apple Pay of met je creditcard. Ook in de Nederlandse app is soms al een verdwaalde buyable pin te vinden. Maar als je daadwerkelijk tot koop wilt overgaan, eindigt je avontuur jammerlijk bij het Nederlandse afleveradres: ‘Oeps… er ging iets mis’.

Pinterest stond al bekend als de traffic generator naar websites (na Facebook), maar lijkt met deze nieuwe optie de wereldwijde winstgevende etalage van de toekomst te worden.

Visual storytelling met de cinematic pin

In juni introduceerde Pinterest een nieuwe advertentiemogelijkheid: een bewegende promoted pin. En dat ook nog eens met een slim gekozen en tot de verbeelding sprekende naam: cinematic pin. Alsof je pint vanuit zo’n klassieke rode velours bioscoopstoel. De cinematic pin speelt zichzelf af als de gebruiker er over scrolt. Stopt de gebruiker met scrollen, dan stopt de animatie ook. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld Instagram en Facebook, waar video’s zich veelal automatisch afspelen, iets dat Pinterest als storend ervaart.

Accepteer cookies

Een ‘sla deze advertentie over’-knop is dan ook niet nodig. Tim Kendall, Pinterest’s general manager of monetization – zegt op Marketing Land het volgende erover:

‘What’s really unique about this, is that it keeps the user in control. We believe that autoplay as it exists today is interruptive and annoying. What we believe we have achieved with Cinematic Pins is a way to delight the user, let them stay in control of motion while also allowing the brand to tell their story.’

Eigenlijk functioneren de cinematic pins meer als gif’s dan als video’s. Op moment dat je op de pin klikt, verschijnt de animatie groot in je scherm en wordt deze afgespeeld in een ‘loop’, te vergelijken met de creatieve zichzelf herhalende 6 seconden filmpjes binnen de applicatie Vine.

De cinematic pins werden geïntroduceerd met partners als GAP (#1969denim) en Wendy’s (delicious meals made using fresh ingredients). De laatste vertelt in de cinematic pin een waar ‘aardbeiensprookje’ en geeft een inkijkje in de reis van het land naar de saladeschaal. Een aantrekkelijke mogelijkheid voor visual storytelling binnen Pinterest for Business.

Awareness, intent & action!

De cinematic pin en de buyable pin zijn nieuwe mogelijkheden binnen het dit jaar geïntroduceerde drielaagse advertentiemodel. Het inkomstenmodel is te vergelijken met dat van Facebook en zou zomaar een aanstaande beursgang kunnen inluiden. Pinterest verwacht dit jaar – mede door de promoted pins – een (netto) omzet van 159 miljoen dollar (tegenover 25 miljoen dollar vorig jaar). Op Techcrunch: ‘Pinterest is striving to build a platform with the scale and engagement of Facebook and the purchasing intent of Google.’

Advertentiemodel

Kijkende naar het advertentiemodel, start het bij het creëren van (merk) awareness. De cinematic pin is hier vanzelfsprekend dé eyecatcher. Adverteerders betalen een prijs per 1000 views (CPM: costs per mille).

De tweede laag is gebaseerd op potentiële koopintentie. Hier wordt afgerekend op basis van CPM, kosten per click (CPC) of kosten per ‘engagement’ (CPE).

En dan is er nog de derde laag op basis van kosten per daadwerkelijke actie (CPA). Naast de buyable pins, zijn er bijvoorbeeld ook app pins: gebruikers kunnen direct een app downloaden zonder Pinterest te verlaten.

Als kers op de taart en om (grote waardevolle) merken te helpen om effectieve promoted pins te maken, lanceerde Pinterest zelfs een heuse creatieve studio, de ‘Pin factory’.

Pinteressant?

Al eerder gaf Kim Stolk je ‘5 redenen waarom Pinterest in je contentstrategie thuishoort’. Daar komen er wat mij betreft steeds meer bij: nieuwe mogelijkheden om je doelgroep heel gericht in het hart te raken met jouw verhaal. We hopen dan ook snel op de verlossende woorden: binnenkort te zien in Nederland!

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.