Verdieping

Linkbuilding: 7 inspirerende voorbeelden van HEMA, Moz & Tripadvisor

0

Online autoriteit is nog altijd een enorm belangrijk aspect binnen het algoritme van Google. Zeker in een competitieve markt is dit een onderdeel van SEO waar je het verschil kunt maken. Maar je wordt niet binnen een dag een online autoriteit en daar moet je dan ook hard aan werken. Uiteraard gaat een goede strategie je hierbij helpen, maar daar heb je niks aan wanneer de uitvoering niet goed is. Daarom ter inspiratie in dit blog zeven voorbeelden van succesvolle linkbuilding campagnes.

Cardstore: viral campagne

Een viral linkbuilding campagne is misschien wel de moeilijkste van alle mogelijkheden. Cardstore.com is het echter gelukt om een vrij geniale campagne neer te zetten. Geheel in het teken van het product dat men verkoopt, hebben de mensen van Cardstore.com een campagne laten inhaken op Moederdag.

Het bedrijf creëerde een website en plaatste daarop een vacature voor een director of operations. Kandidaten werden via Skype geïnterviewd en dit werd allemaal netjes vastgelegd. Tijdens de sollicitatie werd langzaam duidelijk wat de randvoorwaarden waren van deze functie, ofwel de #worldstoughestjob:

  • 365 dagen per jaar werken
  • Minimaal 135 uur per week en ook ’s nachts werken
  • Geen pauzes
  • Veel bukken en staan tijdens de werkzaamheden
  • Met regelmaat tot 35 kilo optillen
  • Oneindig veel geduld hebben
  • En dan het salaris van € 0,-

Onmenselijke baan

De kandidaten werden hier logischerwijs niet erg vrolijk van en noemen het zelfs “onmenselijk”. Uiteindelijk werd duidelijk dat het hier gaat om de functie van moeder. Een mooie compilatie van reacties vol emoties zorgde ervoor dat deze video viraal ging en op moment van schrijven ruim 25 miljoen keer bekeken. Ook op social media ging, en gaat, deze video flink rond.

Accepteer cookies

Ok, nu naar het belangrijkste voor dit blog, wat heeft dit opgeleverd? De opgezette website heeft uiteindelijk links gekregen van CNN.com, Adweek.com, People.com en nu ook Frankwatching.com. De website heeft in totaal 696 backlinks gekregen verdeeld over 270 verschillende domeinen. Uiteindelijk heeft Cardstore.com besloten de website te redirecten naar een aparte pagina op het eigen domein, waardoor deze linkbuilding campagne z’n effect zal hebben op het hoofddomein.

Moz: kennisdeling

Wat als je doelgroep bestaat uit SEO-specialisten en online marketeers? Moz.com maakt gebruik van het feit dat voor veel beginnende online marketeers SEO een belangrijk, maar moeilijk te begrijpen vakgebied is. Een van de speerpunten van het bedrijf is kennisdeling en van daaruit hebben ze dan ook verschillende beginnersgidsen gemaakt. Mooie landingspagina’s met een goed overzicht om te starten met linkbuilding of SEO.

Laat ik dit laatste als voorbeeld gebruiken, zo heeft Moz.com een Beginners guide to SEO. Niet alleen helpt dit hen om onder de aandacht te komen bij potentiële klanten, het helpt ook nog eens voor het bouwen aan de online autoriteit. Door het geven van informatie hebben ze een meerwaarde gecreëerd waar organisch links naar toe worden geplaatst. Zo worden ze genoemd in veel blogs over linkbuilding, met als resultaat 754 verwijzende domeinen naar deze specifieke pagina.

Moz

Searchmetrics: jaarlijks onderzoek

Online autoriteit is belangrijk voor SEO, niet gek dat we hier nog een partij uit ons vakgebied noemen in dit rijtje. Dit maal Searchmetrics.com, dat software levert voor onlinemarketing-campagnes. Deze partij speelt in op het feit dat het algoritme van Google een reuze fascinerend onderwerp is voor de doelgroep. Ze doen dan ook jaarlijks een onderzoek naar de ranking factoren en publiceren de resultaten. Met als gevolg resultaten die massaal worden gedeeld op social media en in diverse blogs. Want iedere SEO’er wil wel weten welke veranderingen er volgens dit onderzoek zijn. In combinatie met een mooie infographic is het bereik van deze linkbuilding campagne uit te drukken in 520 unieke verwijzende domeinen.

Tripadvisor: awards

Nog een partij die een campagne dichtbij zichzelf heeft gezocht, is dit voorbeeld van Tripadvisor.com. De website biedt reizigers de mogelijkheid beoordelingen achter te laten over accommodaties. En als je beschikt over enorm veel data vanuit gebruikers, dan kun je daar natuurlijk je voordeel mee doen. Tripadvisor.com heeft daarom een award in het leven geroepen, genaamd de Travelers Choice Awards.

Tripadvisor

Het gevolg van dergelijke awards is tweeledig: enerzijds duiken de pers en bloggers hierop en publiceren de resultaten. Aan de andere kant is het voor de accommodatie een enorme eer om een award te winnen en de kans bestaat dan ook dat zij dit ook op de website gaan vermelden. Om het nog iets breder te trekken dan enkel accommodaties, heeft Tripadvisor ook awards voor bestemmingen en bezienswaardigheden. Super slim natuurlijk, want zo wordt de kans groter dat een blog over een bepaalde bestemming ook naar je gaat linken. Uiteindelijk resultaat is dat de Travelers Choice-pagina verwijzingen heeft vanuit 1.280 verschillende domeinen.

Nerdfitness: wat zou Batman doen?

In het kader van ‘begrijp je doelgroep’ is dit misschien wel een erg goed voorbeeld. Nerdfitness richt zich op een specifieke groep: kantoorklerken, nerds en Jan Modaal. Om even alle ‘nerds’ over een kam te scheren, ze houden allemaal van Batman-films. Wat doe je dan om hen te prikkelen voor een fitnessprogramma? Juist, je maakt een gaaf artikel over fitness-oefeningen die Batman ook zou doen. Goede content wordt ook beloond met links, dat bewijst deze pagina wel met uiteindelijk 484 verwijzende websites.

Nerdfitness

Apple: events

Waarschijnlijk is dit niet gedaan voor het verkrijgen van links naar de website, maar ook de Apple Events zijn een goed voorbeeld voor mogelijke linkbuilding campagnes. Als je, op welke schaal dan ook, gebruik kunt maken van het organiseren van gave events, dan kan dit ook links opleveren. Zoek de publiciteit op, bouw de spanning op en zorg voor goede landingspagina’s rondom het evenement. Een kei in dit soort evenementen is natuurlijk Apple. Aan de resultaten van deze pagina wil je je campagne misschien niet spiegelen, indrukwekkend zijn de cijfers van de Apple Events pagina wel:

Apple voorbeeld

HEMA: humor

Hoewel dit voorbeeld uit 2007 komt, wil ik afsluiten met dit pareltje van eigen bodem. HEMA heeft met een goede dosis humor en creativiteit een landingspagina gecreëerd waar van alles gebeurt. In combinatie met een goede PR- en marketingcampagne, heeft deze pagina een bijzonder goed resultaat opgeleverd. Zelfs nu nog ontvangt de pagina links vanuit blogs over webdesign, marketing en PR. De tussenstand op dit moment staat op 10.878 verwijzende domeinen in de afgelopen 5 jaar.

Voor het bekijken van het aantal verwijzende domeinen heb ik gebruik gemaakt van de database van MajesticSEO.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.