Apps & Tools

Twitter: counter afgeschaft & andere verrassende vernieuwingen

0

Wellicht is het je al opgevallen dat de counter van Twitter verdwenen is. Vanaf 20 november kun je niet meer zien hoe vaak een blogartikel op Twitter gedeeld is. De teller geeft niks meer aan, ook niet bij oude blogberichten. Twitter is volop in ontwikkeling. In dit artikel heb ik een paar belangrijke wijzigingen voor je op een rijtje gezet. Sommige zijn nog vrij nieuw en andere wijzigingen bestaan al een aantal maanden, maar misschien toch aardig om deze nogmaals te vermelden.

De Twitter-counter is afgeschaft

De lay-out van de Twitter deel- en volgknoppen wijzigt: ze verliezen hun 3D-look en krijgen nu een ‘flat design’. Ook worden ze blauw in plaats van grijs/wit. Maar ook de api voor de Twitter-counter verdwijnt. Wat betekent dit? Bij zo’n knop kon je zien hoe vaak een artikel getweet werd. Maar die teller werkt alleen met de exacte url die was opgegeven in de knop. De telling geeft dus niet de echte impact weer volgens Twitter. Retweets en quoted tweets worden namelijk niet meegenomen in de telling. Ik werd getipt door Ali Farhat van Keywordtool app. Hierbij de uitleg van Twitter. Dit gaat ook consequenties hebben voor web developers, webmasters, internet marketeers en online advertising bureaus bijvoorbeeld.

Polls op Twitter

Sinds kort kun je ook een poll of peiling op Twitter houden om je volgers om hun mening te vragen. Dit kan door een stelling voor te leggen met 2 mogelijke antwoorden. Deze mini-enquête blijft vervolgens 24 uur live, en mensen kunnen (anoniem) stemmen. Na 24 uur krijgen diegenen die gestemd hebben, een push-notificatie met de uitslag. Herman Couwenberg van Expert Update tipte me dat ze nu ook polls aan het testen zijn met meer antwoordmogelijkheden. Zo tweette Katie Stanton Jacobs (een medewerker van Twitter) het volgende:

twitter peiling

Een tweet die nagenoeg alleen uit emoji’s bestaat. Ook zijn er tweets gespot met een poll die langer dan 24 uur live bleef. Het afgeschermde account @GetPolled tweette volgens TheNextWeb een poll die langer dan 24 uur live bleef.

twitter poll functie

De volglimiet is verhoogd van 2000 naar 5000

De volglimiet is ook veranderd. Je kon maximaal 2000 mensen volgen zonder dat iemand je terug volgde. Deze is verhoogd naar 5000. Als je 5001 mensen wil volgen, moet je eerst volgers opbouwen. Dit heeft dus impact op het volgratio. Meer uitleg hierover op de support site van Twitter.

Limiet van 140 tekens is verdwenen in DM’s

De limiet voor 140 tekens is verdwenen in de DM (direct message of privebericht). Je kunt nu dus veel langere berichten sturen als privébericht. Je kunt trouwens van iedereen een DM ontvangen, ook als je deze persoon niet volgt. Hiervoor dien je wel je instellingen aan te passen bij ‘Beveiliging en privacy’. Daar kun je de optie aanvinken: ‘Privéberichten ontvangen van iedereen’.

twitter dm van iedereen ontvangen

Periscope

Mensen kunnen je ook tweeten vanuit de Periscope-app. Als je bij een Periscope-uitzending namelijk klikt op ‘delen op Twitter’ en vervolgens alle tekst verwijdert, dan kun je daar @maaikegulden typen om me een tweet te sturen of ‘d maaikegulden’ om me een privébericht te sturen.

Vine toevoegen aan de iOS Twitter app

Je kunt de loopcount van je Vine-filmpjes toevoegen in de iOS Twitter-app (en binnenkort ook op Android). Ga naar ‘wijzig profiel’ en dan zie je de optie ‘mijn Vine-profiel weergeven’. Dan kunnen mensen zien hoeveel Vine-video’s je gemaakt hebt en deze bekijken.

vine-video-twitter-profiel

Misschien dat in de toekomst ook een knop naar Periscope toegevoegd kan worden, die laat zien wanneer je live bent of hoe veel uitzendingen je al gedaan hebt. Het zou ook handig zijn als mensen je dan vanuit je Twitter-profiel meteen kunnen volgen op Periscope.

Twitter Moments

Twitter Moments is nu alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten. Maar met Moments krijg je curated tweets van Twitter, een overzicht van actuele momenten en je kunt kiezen uit verschillende categorieën zoals Nieuws, Sport en Entertainment.

twitter moments

Autoplay-functie voor video’s

Twitter heeft de autoplay-functie voor video’s geïntroduceerd, zodat video’s voortaan automatisch afspelen in de Twitter-tijdlijn. Als je op een video klikt, gaat het geluid aan en zal de video ook afspelen in een vergrote weergave.

Native video, Vines en gif’s worden automatisch afgespeeld in de tijdlijn, zodat je deze meteen kunt bekijken, tenzij je zelf je instellingen aanpast. Dit is wel handig om te doen op je mobiel, want anders kost het je mobiele data! Je hebt de keuze om deze ‘click-to-play’-modus uit te zetten of om deze optie alleen aan te zetten als je beschikt over wifi. Deze instellingen kun je apart invoeren voor mobiel of Twitter.com.

Wat vind jij van deze vernieuwingen? Ik lees het graag in de reacties hieronder.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.