Waarom Pinterest? Het is de nr. 2 traffic driver [IMT #4]

0

Met meer dan 150 miljoen gebruikers wereldwijd en 1,4 miljoen Nederlanders begint Pinterest een inbound marketingkanaal te worden om rekening mee te houden. Zeker gezien het feit dat ze Pinterest voor Business hebben gelanceerd. Een ideaal moment dus om te blabben met Pinaholic Hélène van den Dungen.

Waarom Pinterest?

Een van de belangrijkste redenen om met Pinterest aan de slag te gaan, is traffic. Het blijkt dat Pinterest de nummer 2 traffic generator voor websites is. Pinterest genereert meer traffic voor websites dan Youtube, Reddit en Google bij elkaar (zie voor cijfers en ontwikkelingen ook dit artikel van Hélène, red.).

Daarnaast blijkt uit onderzoek van MillwardBrown dat Pinterest de koopintentie positief beïnvloedt. Rond de 80% van gebruikers van Pinterest geeft aan wel eens iets aangeschaft te hebben naar aanleiding van een pin. En 93% van de users gebruikt Pinterest om toekomstige gebeurtenissen te plannen. Dat zijn vooral grote zaken zoals huizen, auto’s of het krijgen van kinderen, dus daar wil je als marketeer natuurlijk bij zijn

Welke doelgroepen?

Pinterest was lange tijd het platform ‘voor vrouwen en trouwen’, maar daar komt verandering in. De meeste pinners zijn nog steeds vrouw, maar het aantal mannelijke pinners is vorig jaar met 120% gegroeid. Verder is Pinterest vooral een jonge doelgroep. De leeftijdcategorie tussen de 20 en 40 is in Nederland het best vertegenwoordigd.

Daarnaast is Pinterest niet alleen een tool om je doelgroep te vinden. Juist het onderzoeken van je doelgroep is iets dat op Pinterest heel goed werkt. Natuurlijk door naar borden te kijken en te zien wat hot en happening is. Maar ook door het gebruik van een Pinterest for Business-account waarmee je meer research kunt doen.

jumbo-op-pinterest

Jumbo supermarkten op Pinterest

Pinterest in inbound marketing

Pinterest past goed in een inbound marketingstrategie. Het is, naast een ultiem prikbord, een zoekmachine waarin je jouw organisatie onder de aandacht kunt brengen. De kracht van de Repin is daarbij enorm, omdat de originele link naar jouw website altijd bewaard blijft. Dus wie je bericht ook deelt in zijn netwerk en hoe hij of zij het aanpast, de link naar je website blijft bestaan.

Maar ook als prospects eenmaal klant zijn geworden, kun je Pinterest gebruiken. Een goed voorbeeld dat Hélène gaf, zijn groepsborden die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om online te brainstormen met klanten. Dit zorgt voor betrokkenheid bij je merk, helpt je producten verbeteren en dus voor hogere retentie.

Kijken dus

We kunnen makkelijk nog wel 5.000 woorden schrijven over de Blab van gisteravond, maar je moet natuurlijk gewoon kijken. Hélène presenteert een schat aan kennis en ook andere Pinterest-specialisten, zoals Jody Hoogendoorn en Maarten Bierman, komen aan boord.

Interessante links & tools voor Pinterest

Tijdens de Blab werden een aantal interessante links en tools voor Pinterest gedeeld:

  • Als je op zoek bent naar interessant groepsborden om te joinen, moet je zeker eens kijken op pingroupie.com.
  • Buffer werd aangeraden door Geertje van Berlo als tool om Pinterest-posts mee te plaatsen. Buffer is ook wat mij betreft een zeer prettige socialmedia-tool om mee te werken.
  • Als je meer wil weten over hoe de Pinterest-zoekresultaten afgestemd worden op je locatie, dan moet je het artikel “Pinterest search goes local” even lezen.
  • Een andere socialmedia-tool die werd genoemd is Tailwind. Niet alleen geschikt om Pinterest mee te managen, maar ook Instagram.
  • En als laatste wat voorbeelden van bedrijven die Pinterest snappen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Pinterest-boards van AllerhandeJumbo en vooral Flowmagazine. Als lezers nog andere goede voorbeelden weten, deel ze in de reacties zodat iedereen er wat aan heeft.

Over Hélène van den Dungen

Hélène van den Dungen is marketing- en communicatie-adviseur bij de Rabobank (Westland) en voorheen PostNL. Haar passie voor interieur, grafisch ontwerp, Dutch design, mode en Scandinavië bracht haar bij Pinterest en het social prikbord liet haar niet meer los. Ze noemt zichzelf, met recht, pinaholic en helpt je graag om te bepalen hoe jouw organisatie Pinterest kan inzetten.

Over de InBound Marketing Talks op Blab

Ben je marketeer en wil je meer weten over inbound marketing, contentmarketing, web analytics, e-mailmarketing, social, SEO en meer? Kijk dan elke donderdagavond om 20.30 uur de Inbound Marketing Talks, de talkshow met Paul Neuteboom (Boom Inbound) en Tim Daalderop (Frankwatching). Elke week nieuwe gasten. Blab jij ook mee? Abonneer je hier op ons Blab-kanaal.

Inbound marketing?

Zegt de term inbound marketing je eigenlijk niet zoveel, maar wil je er iets meer van weten? Ik heb een blog geschreven over de definitie van inbound marketing. Het is een leuke introductie tot inbound marketing, dus handig als je net start. En wil je zelf aan de slag met Blab? Dan kun je het artikel Starten met Blab in 9 stappen lezen.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.