How to

Blab: de droom van elke contentmarketeer

0

Vergeet Facebook. Vergeet Twitter. Vergeet Instagram. Vergeet LinkedIn. Vergeet Periscope. Vergeet Medium. Vergeet ze allemaal, Blab is het helemaal! Ik ga je vertellen wat Blab is en waarom het zo geweldig is.

Oké, wat is Blab?

Denk Google Hangouts on Air, maar dan veel makkelijker in gebruik. Denk Skypen met z’n vieren, maar dan zo dat iedereen van de wereld mee kan praten. Denk Periscope, maar dan met vier mensen tegelijkertijd. Mijn definitie:

Blab is een livestreaming-platform waarmee je met maximaal 4 mensen tegelijkertijd kunt uitzenden en kijkers de mogelijkheid kunt geven om live in de uitzending te komen.

Met je Twitteraccount kun je eenvoudig een profiel aanmaken op Blab, waarna je meteen kunt beginnen met uitzenden. Maximaal vier mensen tegelijkertijd en minimaal één, hoewel je in je eentje beter af bent met Periscope of Meerkat. Het leuke aan Blab is de openheid, de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijkertijd uit te zenden.

Vier mensen tegelijkertijd in de uitzending

Belangrijk ‘detail’: met vier mensen tegelijkertijd. Op Blab heb je geen maximum aantal deelnemers aan een gesprek, omdat iedereen – dat wil zeggen, alle kijkers – in de uitzending kunnen komen. Niet zomaar natuurlijk, de ‘host’ mag bepalen welke kijker hij accepteert en weigert. De seats kunnen dus rouleren; tijdens één uitzending kunnen meerdere mensen elkaar afwisselen op één seat.

Wat is Blab

Iedereen kan meedoen, dat maakt Blab uniek

In een Blab heb je vier seats. Als organisator van een Blab bepaal je welke seats open zijn en welke seats closed zijn. Je kunt dus in je eentje uitzenden (niet doen), met z’n tweeën (leuk), met z’n drieën (leuker) of met z’n vieren (leukst) en bijvoorbeeld de vierde seat open stellen. Kijkers kunnen dan op die vierde seat klikken (‘call in’), waarna je als organisator die kijker kunt accepteren of weigeren. Zodra je op accepteren klikt, komt die kijker meteen live in de uitzending. En daar zit het ‘m in. Zie daar de magie van Blab.

De magie van de open seat

De magie van de open seat, dat maakt Blab het allercoolste social-mediaplatform ooit. Die open seats zorgen ervoor dat je een gesprek kunt voeren met oneindig veel mensen, over de hele wereld, op elk moment. Goed voorbeeld is de 168 uur durende non-stopuitzending van Global Entrepreneurship Week, The Big Blab Event. Jep, 168 uur, dus 7 dagen lang, non-stop. Benieuwd? Bekijk bijvoorbeeld dag 6.

De open seat op Blab

Screenshot van de Inbound Marketing Talks over Pinterest, met als gast Hélène van den Dungen.

Ontdek het vooral zelf; op elk willekeurig moment van de dag zijn er tientallen Blabs waar je live bij kunt zijn én waar je dus zelf aan mee kunt doen. Benieuwd welke uitzendingen er op dit moment zijn? Bekijk de Blabs die ‘on air’ zijn en doe mee.

Chatten en vragen stellen

Je kunt dus meedoen door te klikken op ‘call in’, waarna je live in de uitzending komt. Maar als je daar niet op zit te wachten, dan heb je nog genoeg andere manieren waarop je kunt meeblabben. Rechts in beeld zie je de comment bar. Je kunt daar met de organisator, de gasten én de kijkers in gesprek. Verder kun je vragen stellen door ‘/q’ te typen, gevolgd door je vraag. Je vraag verschijnt dan helemaal links in beeld. Als het goed is bespreken de organisator en zijn gasten daarop jouw vraag.

Delen op social media

Ook over het verspreiden van de Blab is goed nagedacht. Als kijker – en als organisator – kun je de Blab, links in beeld, delen via Twitter en Facebook door links in beeld op ‘Tell a little bird’ of ‘Tell your friends’ te klikken. Blab maakt automatisch een animated gifje van de Blab, dat embedded wordt getoond. Je kunt natuurlijk ook gewoon de link kopiëren en plakken op andere social kanalen. Verder kun je de Blab zelf embedden op je website, zo kun je de uitzending aan bezoekers op je website tonen. En na de uitzending kun je met een paar klikken je Blab uploaden op YouTube.

Schitterende content, live én on demand

De awesomeness van Blab is natuurlijk het grootst op het moment van uitzending, live. Dat is het moment waarop je als kijker kunt chatten, vragen stellen of in de uitzending kunt komen.

Maar – en ik hoef contentmarketeers niet uit te leggen hoe fantastisch dit is – alle uitzendingen zijn ook terug te kijken. Dat betekent dat elke uitzending met alle waardevolle dingen die je daarin bij elkaar hebt geblabt, voor iedereen op de wereld en voor altijd zijn terug te zien. Als contentcreator heb je er dus een schitterende contentvorm bij, en als consument van content een nieuwe en oneindige bron van informatie.

Blab aanbod

Kijk maar eens onder ‘replays’ en filter op onderwerpen die jij interessant vindt. Gegarandeerd dat je jezelf maandenlang kunt opsluiten om non-stop Blabs te bekijken zonder je een seconde te vervelen. Bekijk je Blabs liever live? Kijk dan in het overzicht ‘scheduled’ om te zien welke interessante Blabs er gepland staan.

De mogelijkheden zijn oneindig

Waar ga je over blabben? Over social media, contentmarketing, het maken van de lekkerste boerenkool, tips om huilende baby’s stil te krijgen, je bepaalt het helemaal zelf. En hoe ga je blabben? Samen met een collega, met drie vrienden, met een expert aan de andere kant van de wereld of random met elke kijker die graag bij jou in de uitzending wil komen? Ook dat bepaal je helemaal zelf. De mogelijkheden zijn oneindig.

En daarmee is Blab.im niet alleen het allercoolste social-mediaplatform ooit, maar ook de droom van elke contentmarketeer. Vanaf nu kun je thought leaders aan de andere kant van de wereld interviewen, een how-to geven van je nieuwe product, een open vragenuurtje organiseren, je kunt zelfs een talentenjacht organiseren. Het enige wat je hoeft te doen is Blab ontdekken en bedenken hoe jij het voor jezelf of de organisatie waarvoor je werkt slim kunt inzetten om content te maken. Aan de slag dus!

Waarvoor kun je Blab gebruiken

Onze eigen Blab: Inbound Marketing Talks

Bij Frankwatching sprongen we zeven weken geleden de wondere wereld van Blab in en inmiddels zijn we aanbeland bij de zevende aflevering van onze wekelijkse show ‘Inbound Marketing Talks’ die we elke donderdagavond om 20:30 uur organiseren, samen met Paul Neuteboom van Boom Inbound. Elke week blabben we over een ander onderwerp en hebben we een bijpassende expert te gast. En natuurlijk kan iedereen meeblabben.

Frankwatching op Blab

Een overzicht van de Inbound Marketing Blabs.

We hebben geblabt over contentmarketing, Facebook advertising, Pinterest, explanimation video’s, social media trends 2015-2020 en hebben nog oneindig veel interessante onderwerpen en gasten op de planning staan. Deze donderdag gaan we het met Kirsten Jassies over Instagram hebben. Zorg dus dat je erbij bent.

Wil je weten wie Blab heeft gemaakt en hoe het idee is ontstaan? De makers hebben hun avontuur beschreven in dit heerlijke verhaal.

Tot donderdagavond, 20:30 uur! Blab!