Video, Inspiratie

Dit zijn dé videotrends voor 2016 in een video

0

Je zag video’s dit jaar overal terug, en steeds meer bedrijven durfden er zelf mee aan de slag te gaan. Maar wat staat ons komend jaar te wachten? Drones, livestreamen en less is more: de online video trends voor 2016, in een video natuurlijk!

Accepteer cookies

1. Video-productie: ‘less is more’

Bijna iedereen kan tegenwoordig een filmpje maken. Het is nog nooit zo makkelijk en goedkoop geweest om er één te produceren – de technologie is zo ver ontwikkeld dat je alleen maar je smartphone nodig hebt om een filmpje op te nemen, te editen en exporteren.
Maar vergis je niet: iedereen kan een filmpje maken, niet iedereen kan een goed filmpje maken! Het gaat niet zozeer om de middelen, maar vooral om hoe je ze op de juiste manier inzet. En ook professionele videoproducers werken steeds kleiner, compacter en sneller.

2. Vliegende camera’s

Video is ontzettend mobiel geworden, vliegend zelfs! Een paar jaar geleden werkte ik bij de Amerikaanse televisie, waar we elke ochtend een helikopter in de lucht hadden om aan kijkers te laten zien waar de files stonden. Tegenwoordig heb je voor mooie luchtvideo’s ‘alleen maar’ een drone nodig. Voor een paar tientjes kan bijna iedereen nu een video-drone kopen, waarmee je heel makkelijk luchtbeelden kunt maken, die voorheen alleen met een helikopter geschoten konden worden.
Een professionele video-drone bedienen, zoals de populaire Inspire of Phantom, is een kunst – maar een stuk goedkoper en makkelijker dan voorheen. En dan is er nog de Lily-camera: een drone die je volgt. Letterlijk. Gooi ‘m in de lucht, en de drone volgt jou!
De wetgeving en regels rondom het vliegen en filmen met drones zullen vast aangescherpt worden, iets wat we in de gaten moeten houden.

3. Live video

2015 was echt het jaar van livestreamen, met de launch van Meerkat, Periscope en Blab. Dit is een trend die ik echt zie doorzetten in 2016. Elke dag wordt streamen we met zijn alleen zo’n 350.000 uur. En Periscope is dit jaar binnen een paar maanden gegroeid naar meer dan 10 miljoen gebruikers.
Maar er valt ook nog veel te winnen. Periscope en Blab zijn beide nog in beta, Facebook gaat net van start – de platformen kunnen nog heel wat verbeteringen gebruiken op het gebied van interactie, interface en gebruiksvriendelijkheid. Maar dat het nu al zo aanslaat, zegt al veel.

4. Video bij e-learning

Wat ook een vlucht neemt het komende jaar is de inzet van video in e-learning-platforms en blended learning-platforms. Consumenten willen graag op hun eigen tijd en manier leren. Video is daar uitstekend voor. Het is de meest persoonlijke en visuele manier om iets uit te leggen. Het is dan ook geen wonder dat platforms als Udemy en Coursera erg in opkomst zijn.
Ik denk dat we in de beginfase veel cursussen zien die zijn opgenomen als presentaties, waarin weinig wordt gedaan voor het betrekken van de kijker – en die cursussen slaan waarschijnlijk niet aan. Iets neerzetten dat visueel interessant is en ook echt z’n doel bereikt, is een kunst. Maar ik weet zeker dat daar de toekomst zit!

5. Kijkers: van televisie naar internet

En dan hebben we natuurlijk nog de ‘move’ van televisie naar internet: de zogenaamde cable cutters. Nou heb ik zelf al jaren geen kabeltelevisie meer, alleen maar Netflix, YouTube en Amazon – en in Amerika heeft zelfs bijna 1 op 10 mensen kabel opgegeven. Maar toch denk ik dat televisie niet doodgaat, zoals sommigen beweren. We zitten nu gewoon in een hele interessante fase waarin verschillende media bij elkaar komen.

Dat Netflix en Amazon alleen maar zullen groeien, is een feit. Ook adverteerders zijn het komende jaar van plan om meer te investeren in online video dan in televisie. 72 procent van de reclamebureaus geeft aan dat online met video adverteren net zo effectief is of zelfs beter, dan op televisie.

Wat zijn jouw videovoorspellingen?

Dat ons veel veranderingen staan te wachten, is wel duidelijk. Wat denk jij, wat zijn jouw voorspellingen op het gebied van video voor 2016? Compacter productiemateriaal, vliegende camera’s en cable cutters? Kom maar op, 2016!