Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar? Tijd voor bezinning

0

Zo aan het einde van het jaar, is het voor ons, Carola en Denise, een mooi moment om terug te blikken op afgelopen jaar. We schrijven geregeld e-mails naar elkaar over uiteenlopende onderwerpen van vrouwen in de sales- en marketingwereld. Soms persoonlijk, soms heel zakelijk. Nu was het tijd voor bezinning! Wat waren mooie en minder mooie momenten in 2015, en voor ons heel belangrijk; wat nemen we mee naar 2016?

28 december 2015

Hey Denise,

Het is bijna Oud en Nieuw. De dagen van bezinning zijn aangebroken. Als ik terugdenk aan ons contactmoment net na de zomervakantie, nadat ons eerste gezamenlijke artikel werd geplaatst op Frankwatching, komt er een lach op mijn gezicht en voel ik tegelijkertijd een teleurstelling in mijzelf of eigenlijk in de tijd in mijn leven. Tijd in de letterlijke betekenis van het woord. Wij spraken af maandelijks samen te bloggen over onderwerpen die ons bezighouden als twee jonge, ambitieuze zakenvrouwen en daarnaast ook nog in de rol van het jonge moederschap. We zijn welgeteld tot één artikel gekomen.

Privé was voor ons beiden een heftig jaar; met onze beide moeders die net na elkaar die ene rotziekte overkwamen. Zakelijk was voor ons beide ook een intens jaar. Daarom nu mijn vraag aan jou; lieve Denise, hoe kijk jij terug op 2015? Wat heeft dit jaar jou gebracht? Welke inzichten heb je verkregen? Wat heb je geleerd? Als jij nou, in alle rust deze dagen, de tijd neemt om te bezinnen, dan beloof ik dat ik dat ook ga doen.

Ik kijk uit naar je mail.

Liefs, Carola

29 december 2015

Hi Carola,

Mijn jaar was een ‘rollercoaster’. Dit gezien vanuit het enthousiasme om alles aan te nemen en om te zien waar het toe leidt. Mezelf totaal voorbij rennen en tegelijk dankbaar zijn voor alle mensen en mogelijkheden die op mijn pad komen. Je probeert duizend ballen hoog te houden, maar e-mail, Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn gaan de hele dag door. Ik hield het niet meer bij. Voor je gevoel doe je een ieder net iets tekort. Dat voelt dan als een stukje falen. Stom eigenlijk, want juist door onszelf open te stellen en door te falen, groeien we. Dat wil ik meer omarmen, in plaats van er zenuwachtig van te worden. Dingen gaan zoals ze gaan.

Inderdaad, zoals een ziekte. Daar ben je nooit op voorbereid. De enige zekerheid die je hebt in het leven is onzekerheid. Het zet je direct met beide benen op de grond: dit is waar het om gaat in het leven. Er voor iemand anders zijn. Met respect en liefde met mensen omgaan. Het dagelijkse druk zijn op kantoor en het beantwoorden van tweehonderd ‘urgent’ mails voelt dan ineens zo triviaal. Hiermee dus drie voor mij belangrijke punten van bezinning:

1. Vermenselijking

Als je door een drukke stad wandelt en om je heen kijkt, zie je zoveel onbekenden. Allemaal met een eigen leven, verlangens, eigenaardigheden en kwaliteiten. Niemand wil eenzaam zijn. Iedereen wil persoonlijk contact. Zelfs millennials hebben behoefte aan persoonlijk contact, bleek uit een artikel van McKinsey. Persoonlijk contact heeft de grootste invloed op aankopen, vooral binnen B2B. Probeer er dus achter te komen wat de verlangens zijn van jouw klant. Of je dat nu doet via Google Analytics – waar zoekt jouw doelgroep veel op – of door het ze simpelweg te vragen. Probeer je klant te helpen met zijn uitdaging. Dan ga je echt zaken doen, vanuit vertrouwen.

En niet alleen in offline communicatie, juist ook in online communicatie. Fans moet je koesteren. Ga online in gesprek met jouw doelgroep, wees daar waar zij zijn, betrek ze bij jouw business, beantwoord vragen en klachten. En bij voorkeur vanuit persoonlijke accounts, niet vanuit een bedrijfsaccount. Op een verjaardag trek je toch ook geen zak over je hoofd? Zo gezegd doe je simpelweg online wat je offline ook al doet. Alleen wordt online nog te vaak een beetje vergeten. Als je medewerkers kunt mobiliseren en faciliteren om online hun expertise te delen en klanten te vinden en binden, heb je goud in handen. Zij zijn tenslotte jouw bedrijf. Je zet jezelf niet alleen neer als menselijk bedrijf, het is ook belangrijk voor jouw online vindbaarheid. Google-algoritmen worden blij van relevantie, van het feit dat mensen daadwerkelijk antwoorden krijgen op hun vragen.

Probeer je klant te helpen met zijn uitdaging. Dan ga je echt zaken doen, vanuit vertrouwen.

2. Respect en vertrouwen

Ik vind altijd dat ik respectvol met mensen omga. Maar mijn baas vertelde mij vorige week anders: mijn interesse is breed, ik kan het met veel mensen vinden en daarom moet ik verwachtingen beter managen. In gedachte help je iedereen, in werkelijk maak je dat niet waar. Daarom moet je keuzes maken, ook keuzes durven maken is een teken van respect.

Ik zie organisaties met teveel producten en diensten. Met gave campagnes, waarbij gaafheid voorkeur krijgt op effectiviteit. Marketeers willen alles: we moeten iets met social, apps en augmented reality. Waarom? Omdat je dat hebt gelezen? Dat is waanzin! Waanzin voor de klant en waanzin voor de medewerkers. Wat is nu je belofte? Veel medewerkers weten het niet en werken zich een slag in de rondte. Beloftes worden nog te vaak op hoog niveau bedacht. Alleen worden de mensen die het dagelijks waar moeten maken daar niet bij betrokken. Dat straalt geen respect en vertrouwen uit. Maak daarin een eerste stap. Daarna volgen de middelen vanzelf. Keuzes maken is dan zoveel eenvoudiger en logischer.

3. Fuck you onzekerheid

Deze briljante uitspraak is van Bert van Loon en hoorde ik laatst tijdens Content Club 10.  Hij vertelde over contentstrategie en stelde de vraag: vraag je om permissie of vergiffenis? Het gaat erom dat je lef hebt; dat je geen idee hebt waar je naartoe gaat, maar dat je niet kunt wachten om er te komen. Daar wil ik meer van zien.

Het gaat erom dat je lef hebt; dat je geen idee hebt waar je naartoe gaat, maar dat je niet kunt wachten om er te komen. Daar wil ik meer van zien.

Stoppen met initiatieven volledig onderbouwen met business cases die al op voorhand aangeven wat resultaten, liefst op korte termijn, zijn. Meer varen op intuïtie, op wat goed is voor de relatie met zowel medewerkers als de klant, op inspireren om het beter, anders te doen, op vooruitgaan en grenzen verleggen. Dat vergt een lange adem, drive en volhardendheid. Maar het levert de mooiste, langdurige relaties op. En dat is waar het om draait. Daarom ga ik in 2016 door om mijn eigenaardige, enthousiaste en proactieve ik te zijn.

En jij, Carola? Hoe kijk jij terug op 2015?

30 december 2015

Hey Denise,

Zelf kijk ik terug op een jaar dat ik nodig had om tot bepaalde inzichten te komen. Begin dit jaar heb ik een tweede bedrijf opgericht, ik heb mijzelf een week opgesloten in een Belgisch klooster en mijn boek geschreven. Ik heb ‘social selling‘ verder op de kaart gezet en ik heb keuzes durven maken. En door de knopen die ik nu heb doorgehakt, is mijn missie ineens opnieuw weer helemaal helder.

Trots

Ik kijk met trots terug op een jaar ondernemerschap; het is te gaaf! Ik heb mogen adviseren, coachen en inspireren op het gebied van social selling, inbound marketing, authenticiteit, personal branding en strategische sales- en marketingvraagstukken. Ik zie ontzettend veel kansen in de online business en vind het leuk en spannend tegelijkertijd om dit allemaal te ontdekken.

En door de knopen die ik nu heb doorgehakt, is mijn missie ineens opnieuw weer helemaal helder.

Soft side of hard selling

Ik vind het zo mooi wat je schrijft, over liefdevol met elkaar omgaan. Je schrijft exact hoe ik er ook over denk. Het sales- en marketingvak is samengekomen, de rol van de persoon als ‘personal brand’ is nog belangrijker geworden in dit proces. Mensen in hun authentieke kracht zetten en van daaruit oprecht en echt laten connecten met klanten, dat is wat belangrijk is. Tuurlijk is het nog steeds van belang dat men vaardigheden bezit, maar dit is meer een basisgoed geworden. Met alleen aangeleerde vaardigheden kom je er niet meer. En met alleen je salesprocessen op orde hebben, kom je er ook niet meer. Het is mooi en goed om te zien dat steeds meer mensen dit gaan inzien en dat zij ruimte geven aan mensen om een andere mindset te creëren. Want het ‘oude denken’ is terrein aan het verliezen.

Ik zie het dan ook als mijn taak om zoveel mogelijk mensen hierin mee te nemen, ze deze verandering te laten voelen, ze ruimte te geven. Samen met hen een andere mindset creëren. En dat brengt mij bij mijn missie in 2016.

Mensen in hun authentieke kracht zetten en van daaruit oprecht en echt laten connecten met klanten, dat is wat belangrijk is.

Mijn missie in 2016

Het voelt als mijn zakelijke missie om aankomend jaar social selling verder op de kaart te zetten. Om zowel zzp’ers als professionals in het bedrijfsleven in hun authentieke kracht te zetten. Zo kunnen zij als sterk personal brand, die echte connectie gaan maken met hun klanten. En ook om een brug te slaan tussen beiden, omdat ik zie dat beide groepen veel meer van elkaar kunnen leren. Om organisaties te helpen om hun sales- en marketingafdelingen samen te brengen en de mindset van de mensen die hier werken te veranderen. En om zoveel mogelijk mensen te leren en te inspireren hoe zij hun eigen social sales-strategie kunnen gaan inzetten voor hun eigen business, zodat iedereen ervaart hoe ze klanten naar zich toe kunnen laten komen.

En mijn allerlaatste moment van bezinning; een inzicht dat zich nog sterker heeft gevormd door afgelopen jaar, is dat ik meer tijd thuis met mijn jongens wil doorbrengen. Thuis is thuis en dan ben ik er ook echt voor de volle 100% voor hen.

En nu? Nu ga ik cocoonen. Denise, tot in januari! Dan gaan we live voor de eerste keer afspreken. Een geweldige jaarwisseling toegewenst!

Namens Denise en Carola de vraag aan jou tijdens de laatste dagen van het jaar; Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar? En welke belofte maak jij met jezelf voor 2016?

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.