Verdieping

Pick the winner: welke bestelbutton krijgt de meeste kliks?

0

Het bestand met abonnees op de e-mailnieuwsbrief van event-organisator MUST bestaat uit geïnteresseerden in dance. Zij ontvangen per e-mail uitnodigingen voor dance events. In samenwerking met Remco van der Pluijm doet MUST in die e-mails regelmatig A/B-testen. Zoals deze A/B-test die in december 2015 plaatsvond.

MUST (‘architecten in organiseren’) organiseert feesten: zowel publieke dance events als feesten voor de zakelijke markt. Deze feesten vinden doorgaans plaats op unieke locaties als de Laurenskerk (Rotterdam), de Van Nelle Ontwerpfabriek (Rotterdam), het Kurhaus (Scheveningen) en het Concertgebouw (Amsterdam). MUST heeft ongeveer 12.000 abonnees op de e-mailnieuwsbrief en telt bijna 30.000 Facebook-fans.

Dit artikel is gesponsord door Oxyma, specialist in Marketing Performance.

Bestelbutton onderin of bovenin e-mail

Normaal gesproken plaatst MUST de bestelbutton voor tickets onderin haar e-mails (versie A). In de testversie plaatst MUST de bestelbutton bovenin de e-mail (versie B).

Wat verwachten we?

MUST wil weten of een bestelbutton bovenin de e-mail zorgt voor meer kliks dan een bestelbutton onderin de e-mail. Daarom besluit MUST tot een A/B-test. Begin december 2015 test MUST deze twee e-mails:

E-mail A

2015-12 A. MUST Bestelbutton onderin e-mail CONTROL

E-mail met bestelbutton onderin

E-mail B

2015-12 B. MUST Bestelbutton bovenin e-mail TESTDEF

E-mail met bestelbutton bovenin

Pick the Winner: A of B?

Welke e-mail zorgt voor meer kliks: A of B?
Kies hieronder wat volgens jou de winnaar is. Doe dat vóór [donderdag 13.00 uur]. Dan lees je hier wat de winnaar was: A of B.

… & win!

Onder de respondenten verloten we: 1x boek Meer opens meer clicks van Marc Borgers en Frans Reichardt & 2x boek naar keuze uit de serie 60 minuten van Frankwatching.

Update vrijdag 8 januari: welke e-mail van MUST krijgt de meeste kliks?

Bedankt voor al jullie reacties! 33,6 procent van jullie kiest voor A (bestelbutton onderin), 66,4 procent kiest voor B (bestelbutton bovenin). Welke e-mail van MUST kwam werkelijk als winnaar uit deze test?

And the winner is: B

De e-mail met de bestelbutton bovenin (versie B) krijgt 12 procent meer kliks dan de e-mail met de bestelbutton onderin (versie A). Als we het resultaat van deze test onderwerpen aan een significantietoets, blijkt het testresultaat niet significant. MUST koos voor een split run A/B-test met rond de duizend e-mailadressen voor elke testvariant. Om op klikniveau tot significante testresultaten te komen, is een groter testvolume vereist.

Een testresultaat dat niet significant is, is de harde realiteit van testen. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • de test herhalen in een groter volume of, als er geen groter volume e-mailadressen beschikbaar is,
  • de test in een volgende e-mail herhalen en in een volgende en in een volgende. Waarschijnlijk tekent zich dan een patroon af in de testresultaten: de ene versie zal vaker de winnaar zijn dan de andere. Als je de verzonden aantallen, de opens en de kliks van die e-mails bij elkaar optelt en aan een significantietoets onderwerpt, is de kans groot dat het verschil in kliks dan wél significant is.

Prijswinnaars

Uit de inzenders die het goede antwoord gaven, trokken wij onderstaande winnaars:

  • 1x boek Meer opens meer clicks van Marc Borgers & Frans Reichardt
    Gewonnen door: Michiel
  • 2x boek naar keuze uit de serie 60 minuten van Frankwatching
    Gewonnen door: Edwin Fijnaut & Juliette

We nemen persoonlijk contact met jullie op!

Ken je zelf een test die geschikt is voor publicatie? Laat het ons dan weten. Stuur een e-mail naar de redactie op redactie@frankwatching.com.

Dit artikel is gesponsord door Oxyma. Met dank aan Remco van der Pluijm (remcovanderpluijm.nl) en MUST.