Reportages, Trends

‘Ambient sensing’ & 2 andere trends volgens CES

0

De nieuwste technologie, hoe raak je daar beter van op de hoogte dan op CES, de grootste consumentenelektronica-beurs? Tijdens CES Unveiled tonen zo’n 100 leveranciers hun producten alvast aan de pers.

2016: trends to watch

Net zo traditioneel als CES Unveiled, zijn de twee presentaties die er aan vooraf gaan. Eén van Shawn DuBravac (de Chief Economist van de organisator van CES) en een presentatie van Steve Koenig (Senior Direct Market Research). Volgens DuBravac zijn de trends voor 2016 waar we op moeten letten:

  1. Ambient sensing
  2. Aggregated learning
  3. Maturing of nascent ecosystems

Ambient sensing

Is dit een verrassing? Nee, maar trends zijn dingen die doorzetten, dus vanuit dat perspectief klopt het wel. Ambient sensing gaat over het verwerken van sensoren in bijna alle apparaten. Niet omdat het kan, maar omdat het (als het goed is) waarde toevoegt. Dat moet de vraag zijn: voegt het waarde toe? Dus van bloempot tot rompertje, sensoren worden geïntegreerd. Maar wie bepaalt of het waarde toevoegt? Dat ben jij!

Aggregated learning

Aggregated learning, het collectief leren en combineren, zie je bijvoorbeeld bij zelfrijdende auto’s. De 1,6 miljoen kilometers die Google heeft gereden, leidt tot een database van situaties die iedere zelfrijdend auto ingebouwd krijgt. Daarmee kunnen die auto’s in de toekomst beter zelfstandig rijden.

Maturing of nascent ecosystems

De laatste trend (maturing of nascent ecosystems) beslaan technologieen die we de afgelopen jeren hebben gezien op CES, zoals 3D-printen en wearables. Het begint nu echt een markt te worden, zoals je hieronder kunt zien.

CTAMRDTrendsFlyer_1-4

De presentatie van Steve Koenig gaat over wereldwijde marktaandelen op het gebied van consumentenelektronica. Ook dat is het min of meer stabiel: door de groeivertraging in China zie je wel een kleine verschuiving optreden. Ongeveer de helft van de omzet in consumentenelektronica komt uit de developed countries (landen in Europa en Amerika bijvoorbeeld) en de andere helft uit de emerging countries (India en China bijvoorbeeld). Bekijk ook Steve’s presentatie:


CES Unveiled

Op Unveiled (‘onthuld’) zijn weer leuke, grappige en bijzondere producten te zien. Hieronder de drie die ik het leukste vond.

Fitter met GymWatch

Met de sensor van Gymwatch kun je zien voor de hoeveelste keer je nu die oefening met de kettlebell aan het doen bent. Met de app erbij, heb je een virtuele coach die je gezonder en fitter gaat maken.

Jij bent de baas met uQontrol

Veiligheid is een subjectief begrip. Voor mensen die veiliger het internet op willen, is er nu de uQontrol. Deze usb-sleutel slaat alle userid’s en passwords op: er wordt dus niets in de lokale browser opgeslagen. Op het moment dat je wilt inloggen, betalen of iets anders waar je een usernaam of toegangswoord voor nodig hebt, wordt deze vanuit de sleutel ingevuld. De sleutel heeft een master password. Als de sleutel wordt gestolen en er wordt te vaak geprobeerd in te breken, dan vernietigt deze zichzelf.

‘Low tech’ versus ‘high tech’

Maar niet alles is even high tech, soms is het een combinatie van bestaande producten. Zoals Kensington laat zien: een laptop-stand met daaronder de Qi, een draadloze oplader voor onder andere de nieuwe Samsung-toestellen.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.