Verdieping

Snel, rauw & direct: grijp je kans op Snapchat!

0

Snapchat. Misschien ben je er nog niet aan begonnen. Maar dat is zonde, als je 1) een bedrijf hebt 2) in marketing of communicatie werkt of 3) belang hebt bij een groot online bereik. Lees waar het om draait en hoe je ze pakt: kansen op Snapchat.

Snapchat is een razendsnel groeiend platform. Meer dan 100 miljoen gebruikers zijn er dagelijks actief en zorgen samen voor meer dan 5 miljard videoviews per dag. Het is rauwer dan Instagram, leuker dan Twitter en simpeler dan Facebook. Bijna net zo live als Periscope. Vrijwel net zo gericht op video als Vine. Het heeft, kortom, kenmerken van wat we al kennen. Maar toch verschilt het wezenlijk van al die andere online platformen.

Zo bestaan alle updates uit foto’s en video’s die je met je smartphonecamera maakt. Ze zijn hooguit 10 seconden lang zichtbaar (vaak veel korter). En na 24 uur verdwijnen ze weer. Door gedurende die 24-uur ‘snaps’ te maken die op elkaar aansluiten, ontstaat een verhaal. Of gewoon een serie losse verhalen, net wat je leuk vindt.

snapchat football
Het is snel, simpel, ongeduldig, rauw en direct. Snapchat geeft je een kijkje in het leven van bekende en onbekende mensen. Of in de belevenissen van je favoriete football-team, vrijwel live, vanaf het veld. Geen wonder dat het zo populair is!

Wat werkt op Snapchat

Snapchat is een speels medium. De foto’s en video’s van wat er om je heen gebeurt, kun je opleuken en interessanter maken door erop te schrijven, emoji’s toe te voegen, rare bekken te trekken met behulp van een feature die ‘lenses’ heet en natuurlijk: tekenen. Klinkt kinderachtig? Het is een doorslaande hit vanwege de eindeloze creativiteit die het in gebruikers oproept.

IMG_1904

Snapchat: @dim_nl

Creatief of niet: wat het beste werkt op Snapchat is toch gewoon het delen van wat je ziet, denkt, weet, voelt en meemaakt. Niets is tenslotte zo verslavend als een kijkje in het leven van anderen.

Kijk mee met Justin Bieber (Snapchat: rickthesizzler) terwijl hij op zijn jacht broodjes eet en zie wat Rihanna (Snapchat: rihanna) onder de kerstboom heeft liggen. Stel een vraag aan Gary Vaynerchuc (Snapchat: garyvee) en pak zijn #snapchatsecrets mee. Kijk mee met huisvrouwen, social media-goeroes, topsporters en gewone mensen. En kijk hier en daar mee achter de schermen van bedrijven.

Verhalen vertellen met Snapchat

Alles draait om jouw verhaal op Snapchat, jouw snapchat-story. De afgelopen 24 uur aan snaps bestaat uit een verzameling van korte updates achter elkaar. Of een reeks van updates die daadwerkelijk een volgorde en een lijn hebben.

Omdat niet iedereen continu op Snapchat naar je snaps kijkt, is niet voor iedereen duidelijk waar ze zitten in jouw 24-uur durende verhaal. Wie om 12:00 uur op donderdag jouw updates bekijkt, ziet alle snaps van de afgelopen 24 uur, inclusief die vanaf 12:00 uur op woensdag.

Het helpt dus om duidelijk aan te geven dat je aan een nieuwe dag – een nieuw verhaal – begint. Eigenlijk begrijpen individuele snapchatters dit veel beter dan bedrijven. Zij beginnen bijvoorbeeld iedere ochtend met een vaste ochtendsnap. Een kick-off van hun snapchatverhaal van die dag. En ze sluiten hun verhaal ook weer af.

snapchat kansen

snapchat: puurevents

Je hoeft natuurlijk niet de hele dag door snaps te plaatsen om ‘een verhaal’ te vertellen. Je kunt, vooral als bedrijf, ook volstaan met een aantal vaste items op een vast moment. Een prachtig voorbeeld hiervan is de NOS (Snapchat: nosnieuws). In hun ‘snaplines’ besteden ze iedere dag aandacht aan drie nieuwsitems (die interessant zijn voor hun vrij jonge doelgroep op Snapchat) en het weer. Voor wie wil weten hoe goede snapchat-content er uit ziet, een absolute aanrader. Let op de losse, jonge, speelse (maar ongetwijfeld goed doordachte!) aanpak.

snapchat nosnieuws

Volgers krijgen op snapchat

Op Snapchat heten volgers ‘vrienden’. En vrienden krijgen is enerzijds heel makkelijk. En anderzijds heel moeilijk.

Het makkelijke is dat op dit moment de uptake enorm is. Iedereen ‘springt op de wagen’. Hoewel het platform al bestaat sinds 2011, maakt het nog steeds een enorme groei door. En voorlopig lijkt er geen einde te komen aan die groei. Gebruikers genoeg, kortom.

Het lastige is dat Snapchat (nog?) geen goede zoekfunctionaliteit heeft. Het is dus niet goed mogelijk om mensen te zoeken op naam, zoekwoord of hashtag. Alleen als je de daadwerkelijke snapchatnaam van een gebruiker kent, kun je hem of haar toevoegen aan je vriendenlijst en gaan volgen.

Groeien op Snapchat doe je daarom (naast goede content) door je snapchatnaam én wat je op Snapchat doet via andere kanalen bekend te maken. Gebruik je site, je blog, je twitteraccount, je instagramprofiel – alle digitale kanalen die je tot je beschikking hebt, om mensen te wijzen op je aanwezigheid op snapchat.

snapchat profiel

Groeien op Snapchat is voorlopig nog een kwestie van het slim inzetten van je andere online kanalen.

Accepteer cookies

Toptip: zorg ook op je site of blog voor informatie over je snapchat-account. In mijn ervaring levert een Google search op ‘naam’ plus ‘Snapchat’ nog nauwelijks hits op, anders dan naar tweets waarin mensen hun snapchatnaam delen.

Snapchat voor bedrijven

Waar mensen online tijd doorbrengen, liggen over het algemeen kansen voor bedrijven. Snapchat is geen uitzondering. Het advertentieplatform staat nog in de kinderschoenen. Het maakt gebruik van de gecureerde content op Snapchat en ziet er veelbelovend uit. Het zal nog even duren voor het voor iedere kleine adverteerder beschikbaar en betaalbaar is. Maar eigenlijk is dat niet erg, want niets let je om een gewoon gebruikersaccount aan te maken. Sterker nog, het zou een logische zet zijn om in ieder geval je merknaam als gebruikersnaam te claimen, voor het geval dat.

In de VS zie je bedrijven al langere tijd onderzoeken wat op Snapchat werkt en wat niet, en hoe de snapchat-doelgroep bereikt kan worden op de manier die precies die doelgroep aanspreekt. Amazon als voorbeeld:

amazon snapchat

Overigens leidt dat vaak tot het gebruik van Snapchat als aanjager van andere, bestaande online kanalen. Interessant, omdat Snapchat bij uitstek een platform is dat niet gericht is op het doorklikken naar andere content buiten Snapchat (heel anders dan bijvoorbeeld Twitter).

Een spannende stap

Of het bedrijven gaat lukken om de kansen die Snapchat biedt ook te pakken, is maar de vraag. Want Snapchat eist een persoonlijke aanpak. Het vraagt om interactie, reactie en ‘echte mensen’. Snapchatters verwachten dat je er bent, dat je reageert, dat je ze terug volgt, dat je regelmatig content plaatst en dat je reageert op hun berichten. Niet onmogelijk om te organiseren, maar voor veel bedrijven wel een spannende stap!

De oplossing is simpel: zoek binnen je bedrijf de collega of collega’s die het medium kennen en begrijpen (en dus al gebruiken). Want wat werkt op Instagram of Facebook, werkt niet op Snapchat. Dus zoek de kenners en schakel hen in om geschikte content te maken en echt contact te maken met de doelgroep. Geef die collega een goede nieuwe smartphone met een goede camera. Doe ervaring op, bouw aan je account. En leer zo waar de kansen liggen.

Happy snapping!